Sunday, January 31

Aku risau sungguh PRU ke13 nanti

3 org komen
Jangan Sampai Orang Kata Begini..Oleh: Zolkharnain Abidin

Salah seorang exco Dewan Pemuda PAS Pusat secara terang-terangan mengkritik keputusan JK Disiplin PAS Pusat. (Baca Tranungkite di sini).

Bahkan, jika dibuka banyak lagi blog, akan ditemui sekian banyak rasa tidak puas hati kepada keputusan itu.

Sehingga kini, belum ditemui blogger yang menulis menyokong dan berpuashati dengan keputusan itu kecuali artikel Roslan SMS bertajuk ‘Sucikanlah hati… (di sini). Sementara yang lain melahirkan rasa tidak puas hati sekurang-kurangnya secara tersirat.

Hukuman yang dikenakan dikatakan tidak setimpal samada ke atas Khalid (terlalu berat berbanding kesalahan) atau ke atas Hassan (terlalu ringan kerana ada pertuduhan yang tidak diambil kira).

Bahkan, ada yang menganggap hukuman ke atas Hassan sekadar ‘wayang’ sahaja untuk dilihat umum bahawa JK Disiplin PAS adalah telus dan adil. Manakala hukuman ke atas Khalid adalah hukuman sebenar.

Isunya bukan Hassan atau Khalid. Pimpinan tidak boleh menghadkan kesan hukuman itu ke atas Hassan dan Khalid sahaja tetapi lebih penting adalah kesan kepada parti.

Kalau suatu ketika dulu Lembaga Disiplin Umno dikritik kerana mengenakan hukuman yang berbeza, kini JK Disiplin PAS juga berhadapan kritikan yang sama. Jangan sampai orang kata, “JK Disiplin PAS dan Lembaga Disiplin Umno, sama saja.”

Pemimpin PAS tidak boleh berasa selesa dengan situasi parti masa kini. Jangan menganggap begini, “Tak apa, kita buat macam mana pun, orang PAS tetap akan undi PAS…” Anggapan itu mungkin benar untuk suatu ketika tetapi tidak benar untuk sepanjang masa.

PAS menang bukan kerana undi orang-orang PAS sahaja, tetapi undi orang Umno juga. Justeru kalau orang Umno yang undi PAS menyimpulkan PAS sama dengan Umno, bagaimana? Jangan sampai orang kata, “PAS dan Umno, sama saja.”

Kecuali, PAS tidak berminat lagi dengan pilihanraya dan PAS ingin jadi badan kebajikan atau badan dakwah sahaja. PAS boleh persetankan semua itu.

Bagaimana kalau suatu hari nanti ada orang berkata begini, “Aaaahh… nak perjuangkan Islam bukan melalui PAS sahaja, saluran lain pun boleh?” Tolonglah, jangan sampai orang kata begitu.

Kebimbangan lain ialah, ada pemimpin PAS yang berasa tahun 2010 adalah sama dengan tahun 1985. Politik kini lebih rencam. Media baru sangat besar kesannya kepada masyarakat.

Rakyat bukan ‘ular sawa’ yang menelan tanpa mengunyah. Rakyat adalah ‘harimau belaan’ yang sanggup menerkam tuannya pada bila-bila masa sahaja kalau tidak dilayan dengan betul.

JK Disiplin tidak boleh melihat Hassan sebagai Hassan, begitu juga Khalid. Lihatlah kepada ‘idealisme’ yang mereka bawa. Khalid dengan idealisme Pakatan Rakyat dan Hassan sebaliknya (saya tidak mahu menyebut ‘idealisme’ Hassan, sebab saya meluat).

Saya percaya juga pada waktu ini, jika ditampilkan Khalid dan Hassan untuk suatu pemilihan yang berkaitan dengan ‘idealisme’ itu, ahli dan penyokong PAS akan memilih Khalid.

Adakah JK Disiplin tidak memahami, meneliti dan merasai gelombang ini? Atau, gelombang ini dipersetankan?

Saya tidak bimbang dengan dasar dan perjuangan PAS tetapi saya bimbang dengan keupayaan PAS untuk mendepani cabaran politik masa depan yang semakin rencam dan kompleks, jika PAS seperti sekarang. Iaitu, gagal menyelami denyut nadi, aspirasi serta harapan masyarakat umum.

Saya ulangi, PAS boleh ketepikan semua itu dengan syarat PAS tidak perlu memasuki pilihanraya.

JJ raba bontot PKR

0 org komen
Disahkan sendiri oleh YB Indera Mahkota, Sdr Azan, bahawa bekas menteri kabinet, Jamaludin Jarjis meraba bontotnya tapi tak teringin nak dakwa dia ke pihak berkuasa pasai depa berkawan baik.

Ditemui Malaysiakini selepas itu, Azan berkata beliau tidak akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) kerana menganggap pelawaan itu dibuat atas dasar "kawan baik." Anwar: JJ ketuai usaha Umno 'pikat' MP PKR

Betoi kata orang, Anwar tak pernah nak belajar dari kesilapan. Benda alah yang awai awai dia dah tau pun, dia layan bagai orang buta takut hilang tongkat. Tapi acapkali akan guna salah tongkat bila dah terlampau banyak tongkat keliling dia.

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui wujudnya usaha Umno untuk 'memikat' beberapa ahli parlimen parti itu, termasuk ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail.

Anwar berkata, usaha tersebut diketuai oleh bekas menteri kabinet, Datuk Seri Jamaludin Jarjis.

"Ini tindakan yang korup dan rakus. Tapi kerana beliau tidak layan, jumlah berapa juta (yang ingin ditawarkan itu) tidak disebut," katanya lagi.

 Sehingga kini, Anwar dilihat gagal sebagai pengawal yang baik.. iye ker..

Ku Li kini dibuli?

0 org komen

Ku Li bakal kena buli, bukan oleh sesapa yang luar dari etnik Umno tapi bekas orang kuatnya dalam Semangat 46 dulu iaitu Rais Yatim yang membina semula jambatan yang dibakarnya dari bangsa Umno.

Dalam politik, isu diperguna dan mempergunakan sesuatu atau seseorang tu tak salah. PKR memperguna PAS bagi mencapai matlamat ke Putra Jaya, dan PAS perlu tahu mempergunakan ketokohan Anwar untuk merealisasikan pembentukan negara Islam secara berjemaah dan tertib. PAS mengambil tindakan bijak mempergunakan Ku Li menekan Petronas dalam isu royalti pada Kelantan. Dan Ku Li perlu tidak rasa bersalah dipergunakan PAS, kerana pentas PAS perlu dipergunakan sepenuhnya beliau demi memenuhi tuntutan hak rakyat Kelantan berasakan kepercayaanya. Nak harap bangsa Umno nak tolong, sori. Depa sanggup bagi kat Thailand RM 800 juta hasil pendaratan produk minyak disana dari bagi kat Kelantan.

Kini bekas Menteri Kewangan itu diselar kerana bertindak berasaskan peruntukan akta dan perjanjian yang ditandatangani Petronas dan kerajaan negeri dengan restu Kerajaan Pusat. Rais dilaporkan berkata Ku Li berdolak-dalik dalam isu hasil minyak di Kelantan, terutama pendirian terbarunya yang menyokong bayaran royalti dan bukannya wang ihsan.

"Kenyataan Tengku Razaleigh pada 2000 itu amat nyata bahawa semua negeri di Semenanjung tidak mempunyai hak mengikut Akta Petroleum 1974, dan apabila beliau ubah pendirian dua malam lalu, ini satu perkara yang sangat mengejutkan.

"Bagaimana beliau sanggup tukar pendirian yang dilahirkannya akhir Oktober 2000 semata-mata berhadapan dengan ribuan orang," katanya.

Isu kekeliruan ini bakal diperguna sepenuhnya oleh pepuak Umno ini demi memperburukkan Ku Li semahu mereka. Keseluruhan kekuatan media yang bangsa Umno kuasai akan digembeling bagi membuli Ku Li. Bagi mereka, tindakan kerabat diraja Kelantan ini paling tidak masuk akal dikala Ku Li masih berbangsa Umno.

"Sekiranya hendak jadi orang tengah tidak menjadi masalah, tapi saya berharap beliau tidak kemukakan tuntutan dan pandangan bagi pihak Pas dan parti pembangkang kerana beliau masih Ketua Umno Bahagian Gua Musang dan saya berharap rakyat faham keadaan sebenar," katanya.

Sementara itu Ku Li masih berkeras menggambarkan ketegasannya bukan senang untuk dibuli:

"Kenyataan saya mengenai Kelantan layak mendapat royalti adalah berdasarkan peruntukan akta dan perjanjian itu yang ditandatangani Petronas dan kerajaan negeri dengan restu Kerajaan Pusat.

"Saya cakap apa yang diperuntukkan akta dan perjanjian yang dibuat itu yang dipakai sampai sekarang. Jika nak selesai segalanya di mahkamah, tak perlu pakai (rujuk) akta, selesai di mahkamah saja," katanya ketika ditemui di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa, semalam. 

Anwar lebih berguna didalam penjara

0 org komen
Raja Petra Kamarudin

Ahli Parlimen untuk Bayan Baru, Zahrain Mohd Hashim, telah mengumumkan bahawa terdapat sepuluh orang Ahli Parlimen Pakatan Rakyat bersedia bersamanya untuk menyertai Barisan Nasional.

Ok, dia mungkin mempunyai bilangan dua atau tiga; mungkin empat, tapi masih tidak sampai sepuluh, seperti yang dituntu olehnya.

Sebenarnya, rancangan untuk melompat parti oleh Zahrain telah wujud sejak lama lagi. Hanya kebelakangan ini dia telah bertindak. Tapi dia tidak boleh melompat tanpa mempunyai alasan. Dia memerlukan 'alasan yang kuat', atau seperti 'satu kemestian', untuk mengizinkan tindakannya.

Sebab itulah dia telah mengelar Ketua Menteri, Lim Guan Eng, sebagai seorang diktator, mindakan komunis, dan sebagainya.

Dia berharap bahawa Guan Eng akan membalasnya dan mencabar dia untuk meninggalkan PKR dan menyertai UMNO atau apa pun. Lalu Guan Eng akan dilihat sebagai "Chow Lang" (orang jahat) yang telah 'memaksa' Zahrain keluar parti. Guan Eng kemudian akan dilihat sebagai orang jahat dan Zahrain merupakan mangsa kepadanya.

Tapi Guan Eng lebih cerdas daripada mereka memberi kredit anda dan ia tidak memakan umpan. Dia tidak respons dengan cara yang mereka harapkan dan diharapkan. Jadi, rencana sekarang mati di dalam air. Dan jika Zahrain dibuat nya bergerak kemudian ia akan menderita yang sangat serius masalah kredibiliti.

Zahrain tidak mempunyai banyak masa lagi. Dia perlu selesaikan hal ini secepat mungkin, sebelum SPRM menangkapnya. Nampaknya dia mempunyai banyak kesalahan ketika bersama UMNO dulu. Kesalahan itu sudah membolehkan SPRM menghantarnya ke penjara selama 100 tahun. Dan hanya menyertai UMNO barulah dia terselamat. Jika dia masih menunggu SPRM datang menangkapnya dan didakwa atas pelbagai kes rasuah sebelum dia mengumumkan untuk meninggalkan PKR menyertai UMNO, mungkin itu sudah terlambat.

Dan dia perlu menawarkan sedikit tarikan untuk membuatnya lebih menarik bagi UMNO. Jadi dia telah menawarkan UMNO dengan 'pakej yang lazat' ini. Sebab itulah dia mengumumkan dia mampu membawa sepuluh orang Ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang akan bersama-sama dengan dia untuk menyertai Barisan Nasional. Dan dia bukan sahaja dapat menarik Ahli Parlimen Melayu bersamanya, malah termasuk beberapa orang Cina dan India juga.

Tetapi semua Ahli Parlimen yang dimaksudkan adalah apa yang disebut oleh orang Melayu sebagai 'orang-orang yang bermasalah'.

Salah seorang daripada Ahli Parlimen Cina itu adalah orang yang mempunyai banyak hutang judi. Untuk membayar hutang judi ini dia terpaksa meminjam wang daripada along dan kini mereka memaksanya untuk mengembalikan wang tersebut. Dia ditekan sekarang malah takut untuk kembali ke rumah sebab takut akan bertemu dengan along itu.

Dia memerlukan wang untuk menjelaskan hutang judi dan juga wang yang berhutang dengan along. Jadi mana lagi untuk mendapatkan wang kalau bukan Barisan Nasional? Jadi dia akan bersama Zahrain apa yang disebut 'Eksodus' untuk membayar balik hutangnya.

Masalahnya, dia bukan sahaja memerlukan banyak wang untuk membayar hutang-hutangnya dan untuk membayar along. Malah dia juga memerlukan wang untuk membiayai gaya hidupnya yang penuh dengan arak, wanita, lagu dan kasino.

Jadi, ini bukan hanya untuk membayar hutang-hutangnya. Ini juga tentang mengizinkannya untuk meneruskan kehidupan dengan wanita dan perjudian kerana dia tidak belum bersedia untuk 'bersara'. Dia ingin meneruskan gaya hidupnya - tetapi hanyalah dia mempunyai wang untuk membiayai gaya hidup.

Ahli Parlimen Cina lain yang akan melompat parti ialah orang yang memiliki dua orang perempuan simpanan. Ya, itu benar. Dua perempuan simpanan! Dan salah satu perempuan simpanan ini - yang tinggal di Taman Tun Dr Ismail - baru saja melahirkan seorang anak. Jadi Ahli Parlimen Cina ini yang baru saja menjadi ayah dan mempunyai anak haram telah membawa masalah kepada dirinya.

UMNO telah mengancam untuk mendedahkannya dan gaya hidupnya yang tidak bermoral. Jadi adakah dia masih mempunyai masa depan selepas dedahan ini? Jadi, untuk menyimpan rahsia dan memastikan bahawa UMNO tidak akan mendedahkan kisahnya iaitu perempuan simpanan dan anak haram dan yang lain, dia harus mempertimbangkan untuk meninggalkan Pakatan Rakyat dan menyertai Barisan Nasional, mungkin MCA, Gerakan atau PPP.

Jadi, seperti yang saya katakan, mereka dalam geng sepuluh orang yang akan bersama dengan Zahrain yang akan meninggalkan Pakatan Rakyat untuk menyertai Barisan Nasional adalah orang-orang yang bermasalah.

Ok, jadi sepuluh orang Ahli Parlimen Pakatan Rakyat akan melompat ke Barisan Nasional, kata Zahrain (meskipun saya percaya adalah lebih kurang daripada bilangan itu). Dan jika itu berlaku maka Barisan Nasional akan memperolehi semula majoriti dua pertiga di parlimen. Namun, secara jujur, saya tidak peduli. Biarkan mereka pergi dan Barisan Nasional kembali dengan majoriti dua-pertiga di parlimen.

Kita harus mula berbicarakan tentang Order Baru. Dan untuk mencapai Order Baru ini kita memerlukan Ahli Parlimen dan Ahli DUN yang mempunyai kualiti moral yang lebih tinggi. Pakatan Rakyat harus menetapkan piawaian tertentu dan membentuk satu sistem untuk menilai. Dan sesiapa yang tidak mampun mencapai tetapan itu, dia harus pergi.

Mari kita mula berbicarakan tentang Politik Baru (New Politik). Politik gaya lama tentang manfaat dan kesempatan perlu dihapuskan. Dan sesiapa yang masih bermain dengan gaya lama harus disingkirkan. Hanya menyingkirkan mereka dan mencampakkan tubuh mereka ke dalam kandang khinzir untuk menjadi makanan malam khizir.

Orang-orang telah muak dengan apa yang telah terjadi dalam masa dua tahun ini. Mereka memilih untuk perubahan. Mereka memilih kerajaan baru untuk melihat perubahan ini. Tapi semua yang mereka dapat adalah cara kotoran lama yang sama tetapi dalam botol baru sahaja.

Itulah yang mereka pilih pada 8 Mac 2008? Kenapa mereka memilih untuk berubah? Jika kita ingin gaya politik Barisan Nasisonal jadi cuma pilih Barisan Nasional. Mengapa memilih Pakatan Rakyat jika semua yang anda dapatkan adalah cara politik lama yang sama?

Tapi itu memerlukan dua tangan (dua pihak) untuk bertepuk tangan. Tikus-tikus tidak akan bermain kalau bukan kerana kucing telah pergi. Dan itulah sebabnya ia telah menjadi binatang pemburu tikus yang paling buruk - kerana kucing telahpun tidur.

Dan 'kucing' saya maksudkan ialah Anwar Ibrahim. Terdapat kebetulan dimana orang-orang yang bermasalah ialah orang-orang yang mempunyai hubungan yang rapat dengan Anwar?

Orang-orang yang bermasalah telah menjadi masalah besar kerana Anwar tidak melakukan apa-apa terhadap mereka. Tidak diragukan lagi, semua orang ini sudah bermasalah sejak awal lagi dan sejak 'kehidupan sebelumnya' dalam UMNO atau Barisan Nasional. Tetapi mereka hanya mampu menjadi masalah sekiranya Anwar yang membenarkan mereka menjadi masalah.

Anwar mula menjadi beban kepada pembangkang. Anwar boleh memberikan pembangkang lebih selesa sekiranya beliau masuk ke dalam penjara. Setidak-tidaknya kita boleh menggunakan Anwar dalam penjara sebagai ikon ketidakadilan. Kini pembangkang tidak mendapat apa-apa walaupun Anwar kini bebas diluar.

Apa gunanya Anwar yang kini berada di luar kalau dia tidak melakukan apa-apa? Lebih baik dia pergi ke penjara. Setidaknya pembangkang boleh mendapat manfaat daripada itu. Anwar merupakan aset mati daripada hidup.

Bolehkah Zahrain meyakinkan Anwar untuk menyertai geng sepuluh orang yang akan akan meninggalkan Pakatan Rakyat dan menyertai Barisan Nasional? Itu merupakan satu batu dapat membunuh dua ekor burung. Masalahnya selesai dan orang yang membiarkan masalah juga dapat diselesaikan pada waktu yang sama.

Adakah saya mengharapkan terlalu banyak?

Artikel Asal: malaysia-today.net
Terjemahan: gomalaysian.blogspot.com
sumber: disini

Saturday, January 30

Saat menggerunkan bangsa Umno

0 org komen
Sejarah membuktikan kemarahan mahasiswa bagai bala pada sebuah survival bangsa Umno. Kebangkitan mereka menggerunkan jika dibiarkan bakal menggugat kesinambungan kuasa bangsa Umno. Maka itulah,  AUKU dizahirkan hanya dengan satu maudhuk, menjumudkan pemikiran, menghalang percambahan idea kritis para mahasiswa. Kehebatan dan keberanian mahasiswa era tahun 80-an masih menghantui mereka.

Namun, dibulan pertama 2010 ini, kita sekali lagi  menyaksikan kebangkitan Mahasiswa, walaupun ianya tak sehebat sejarah lampau, tapi aku kagumkan ini sebagai permulaan. Salut pada anak muda yang berani. Tabik pada anda yang sensitif tentang hak dan kebebasan. Sekurang kurangnya aku sedar, ramai yang tak terdaya dibodohkan oleh AUKU selama lamanya. Tahniah kerana kedewasaan dan hadam erti tanggungjawab. Rindu menanti Polis masuk kampus panik sebabkan mahasiswa berdemo.

Dua universiti setakat ini memadai sebagai permulaan pada sebuah kebebasan. UKM misalnya, menarik kerana jelas bunga demokrasi sebenar sedang dilaungkan. Pakaian seragam Polis gagal melunturkan berahi mereka ini menuntut hak. Demontrasi menentang keputusan PRK bagi dua Fakulti telah berjaya menyentak lena bangsa Umno yang lama. Manakala di UM, lebih 200 mahasiswa berdemo mengganggu tidur NCnya, Ghauth Jasmon keluar untuk mengadakan rundingan.

UPM pulak masih nganga, belum ada sebarang demo, walau pihak Universiti batalkan kemenangan calon-calon Pro-M yang menang pasai pandai pandai main Facebook untuk promosikan calon. Kah.. kah.. inilah joke of the year yang telah dilakarkan oleh para kangkung di Universiti kita. Aku setuju sangat ngan peraturan demokrasi ala kangkung ni. Memang sepatutnya 2010 ni, internet tak boleh diakseskan lagi di universiti dan IPT kita.

Errr... isu ‘Rasuah’ Umno kepada NC Universiti Tun Hussien Onn (UTHM) yang galak sangat tu camana.. takkan diam jer kot..

Aku merayu Khalid jangan rayu

0 org komen
1Malaysia dah tau ngan keputusan jawatankuasa disiplin PAS pimpinan Tuan Ibrahim terhadap Khalid Samad dan Hassan Ali.

Khalid digantung semua jawatan selama 6 bulan disamping amaran KERAS manakala Hassan hanya diberi amaran KERAS tanpa digantung. Terbukti sudah sapa yang lebih KERAS pengaruhnya dalam jemaah. Grup mana yang lebih KERAS cengkamannya dalam setiap keputusan jemaah. Semua ini dihakimi berdasarkan ke"wala"kan ke tidaknya seseorang pada jemaah. Busuk macamana pun ketua kita, biaq kelaku hodoh dia bakal pelingkup kesepakatan keseluruhan pun, tak boleh kata apa, tak boleh nak jeling pun. Fuhh.. "wala" jenih apa yang dituntut oleh pimpinan PAS gamaknya ye.

Dalam laporan Malaysiakini memetik posting terbaru dari blog Khalid Samad, dia masih belum membuat keputusan samaada nak rayu atau tidak hukuman yang menjadi bualan hangat ni, atas alasan jawatan tak penting.

“Ada atau tidak, sama sahaja bagi saya. Yang penting, perjuangan perlu diteruskan. Kalau bukan sebagai seorang 'Jeneral', maka sebagai seorang askar biasa. Kalau Khalid Al-Walid suatu ketika dahulu pun sanggup, mengapa tidak Khalid Samad?” katanya.

Bagi aku, tak payah hang dok sakit sakit kepala la Khalid oi, nak rayu rayu buat hapa. Redha dengan apa yang ditakdirkan. Sekurang kurangnya objektif utama hang nak selak panau dibelakang PJ Selangor dah tercapai. Nak tunjuk adanya alatan bangsa Umno yang memegang keahlian PAS dan berkeliaran bebas di Selangor tu wujud.

Katanya lagi, ramai yang tidak menyedari pada hakikatnya matlamatnya bagi mendedahkan kepincangan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Hassan Ali telah tercapai.

“Tindakan Dato PJ (Pesuruhjaya PAS) selama ini yang saya tentang secara terbuka telah diisytihar salah dan beliau telah diberi amaran keras serta seterusnya dilarang mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dan menjejas PR Selangor. Beliau tidak boleh lagi memberikan gambaran bahawa tindakan beliau direstui oleh pemimpin tertinggi,” katanya.

Payah kerja ditengah tengah kelompok jumud ni, hang sorang sorang saja dok hadapi berpuluh isu yang nak pertahankan kesepakatan dalam Pakatan Selangor, yang lain tu dok dakap bini di rumah saja buat hapa. Jemaah taik kucing camtu. Takkan pimpinan jenih tu yang nak di"wala"kan...

Khalid juga berikrar dasar perkukuhkan Pakatan Rakyat akan dipertahankan selagi mana PAS bersama gabungan itu.

Friday, January 29

Demo di masjid bukan dibolehkan ke?

1 org komen

Hangpa tengok bebudak UKM kena cekup pasai berdemo dimasjid..

Tak paham sungguh sungguh aku demokrasi ala Malaysia ni. Naik pitam kerana pening bila terbaca berita dari Malaysiakini, Demo: Pelajar UKM dicekup di masjid.

Dua pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ditahan ketika berdemonstrasi membantah keputusan pilihan raya kampus di dua fakulti universiti berkenaan.

Kedua-dua aktivis kumpulan pro-Mahasiswa (pro-M) itu - Muhammad Huzaifah Jusof Khadidi dan Muhd Zarimi Mohamad @ Abdullah - ditahan di masjid universiti berkenaan pada jam 3 petang tadi.

Cekap dan bijaksana sungguh Polis Malaysia, tahniah la.

Tak nafikan la, bab demo demo ni mana boleh lawan ngan demo bangsa Umno. Bila bangsa Umno demo, Polis jaga keliling padang tapi kalau Pakatan yang berdemo, Polis kepung bagi penendang. Bila etnik Umno demo, Polis relax lepak lepak, tapi kalau puak Pakatan yang berdemo mampuih kena penyepak.

Depa kata nak berdemo saja, Polis, baik kecik besaq habih naik ketaq. Apa taknya, pemimpin besaq nombor satu depa yang bagi restu, siap ngan pesan lagi, tak boleh halang demo.


Hangpa tengok ni pulak, ni bukan demo dalam masjid ka? Mana dia Polis pi habih? Tok sah kata Sarjan, batang hidung konstabel pun tak nampak..

Nasib baik aku bukan ahli PAS

0 org komen
Fuhhh.... nasib baik la aku ni bukan ahli PAS.

Lega gak rasanya. Kalau lah aku ni ditakdirkan menjadi ahli PAS, tak tau la mana nak letak muka aku. Malu yang amat, meeting berkali kali, ambik masa berbulan bulan rupanya nak tunjuk tembelang.

Tulang besi bukan boleh harap sangat, nama dia pun dah tak elok sangat dalam PAS, ramai ahli PAS memang kutuk dia gila gila punya. Tapi kalau baca balik hujah hujahnya disini, rasa macam termakan gak apa yang dingomelkannya.

Padahal, Hasan Ali juga telah mendedahkan rahsia parti di hadapan blogger UMNO.

Kita tahu perkara mendedahkan rahsia parti ini telah pun sampai kepada Tuan Ibrahim Tuan Man. Rakaman ini juga telah sampai kepada Tuan Ibrahim Tuan Man melalui Al Banjari.

Juga, pendedahan berkenaan rakaman ini telah menjadi maklumat umum. Sedangkan tiada bukti pun Khalid Samad mendedahkan rahsia parti. Mengapa Khalid digantung manakala Hasan Ali terlepas?

Aku ni cuma penyokong keadilan Islam pada semua tanpa mengira ras bangsa dan agama seperti yang diperjuangkan oleh PAS. Bersyukur la sesangat pasai aku belum tergerak mendaftar sebagai ahli hangpa. Kalau macam ni punya keadilan yang hangpa bawa, jauh lagi la. Anyway, aku tunggu dulu sampai Isnin ni tengok, tulang besi ka tulang kayu...  hihi.. selamat berjuang tuan tulang besi...

Beri saya sampai hari Isnin untuk buat keputusan.

Tak payah tunjuk baik la

2 org komen

Pemuda PAS / PR : Keluarkan Kenyataan Berasingan!

Oleh: Zolkharnain Abidin

Baca harakahdaily untuk maklumat awal.

Terpulang kepada orang lain, tapi saya tidak gembira sangat dengan pendirian bersama yang dibuat oleh Pemuda PR dan Pemuda BN dalam isu pencemaran ke atas rumah-rumah ibadat.

Ini tidak bermaksud saya menyetujui tindakan buruk itu dan tidak bermaksud juga saya tidak menyokong pendirian pemuda semua parti politik itu.

Apa maksud saya?

Maksud saya Pemuda PR perlu membuat pendirian berasingan daripada pemuda BN. Tidak mengapa pendirian itu serupa, tetapi ia perlu dibuat secara berasingan. Serupa tidak semestinya bersama.

Saya setuju bahawa isu ini merentasi sempadan agama, bangsa dan politik. Tetapi itu tidak bermakna Pemuda PR perlu membuat kenyataan bersama dengan Pemuda BN, terutamanya Pemuda Umno.

Terus-terang saya katakan, saya sangat ragu-ragu kepada pemuda Umno. Saya meragui keikhlasan dan kesungguhan mereka.

Umno adalah parti politik, semata-mata sebuah parti politik. Mana ada idealisme dalam perjuangan Umno samada idealisme bangsa apatah lagi agama. Idelisme Umno ialah ‘perut (perutisme)’.

Kenyataan bersama ini seperti memberi suatu kekuatan baru kepada Pemuda Umno untuk membentuk persepsi rakyat bahawa dia juga berjuang demi agama. Bahasa pendeknya, Pemuda Umno juga sayang agama.

Buktinya ialah, Pemuda PAS bersama dengannya dalam isu pencemaran terhadap rumah ibadat ini.

Betul, almarhum Ust Fadhil Noor pernah bersama menandatangani perisytiharan mengenai Palestin dengan Tun M. Tapi ingat, itu isu Palestin bukan isu masjid di Malaysia.

Isu Palestin sukar ‘digimikkan’ seperti isu tempatan ini. Kalau isu Palestin digimikkan oleh Umno, dunia akan mengutuknya habis-habisan kerana Palestin adalah perhatian dunia.

Pemuda Umno cuba untuk menjadi hero di hadapan mata masyarakat Islam dalam isu ini. Umno perlukan talian hayat daripada orang Islam sebagai modal pilihanraya.

Khabarkan kepada saya, sejak bila Umno konsisten membela masjid? Kalau ya, mengapa ada masjid teroboh di Terengganu? Kalau ya, mengapa Umno ‘kunci’ masjid dan lebih rela membiarkan ‘cicak’ dan ‘lipas’ berjamaah di rumah Allah itu?

Sebab itu, bagi saya Umno bersandiwara dengan ketrampilannya sebagai pembela masjid dalam isu ini. Apa beza antara lempar kepala babi ke dalam masjid dengan membiarkan masjid kosong?

Apa makna marahkan perbuatan melempar kepala babi ke dalam masjid tetapi tidak marah jika ada orang melarang disebut nama Allah dalam masjid?

Bukankah Dr Asri, pernah dilarang berkuliah di dalam masjid tertentu? Bukankah itu maknanya melarang nama Allah daripada di sebut di dalam masjid?

Ini bukan masa untuk kita ‘bermujamalah – menunjuk baik’ dengan Umno. Umno cekik leher rakyat Kelantan, cekik rakyat dengan GST, cekik rakyat dengan rasuah dan penyelewengan, tiba-tiba hulur tangan untuk berbaik dalam isu pencemaran masjid.

Kita pula, untuk tidak mahu mengecilkan hati Umno, menyambut huluran tangan itu. Hah…

Pemuda PAS atau Pemuda PR perlu ada kenyataan berasingan dalam isu ini. Tinggalkan Pemuda Umno bersendirian. Biarlah mereka dengan dunia mereka kerana kita ada dunia kita yang tersendiri.

Bagi Umno ‘dunia’ Umno, bagi kita ‘dunia’ kita.

Anwar gagal

0 org komen
Usaha Anwar mendapatkan dokumen tambahan bagi menghadapi kes liwat ke2 nya gagal.

Ini bermakna, usaha gerombolan memenjarakan kebebasan Anwar dilihat maju setapak lagi. Niat mereka memadam Anwar terus dari persada politik Malaysia kian menjadi kenyataan. Gerombolan hanya perlu bersabar dengan cercaan dan makian, perlu lebih tekun membelai hantu hantu yang bebas berkeliaran sedikit masa saja lagi.

Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Sdr Anwar untuk mendapatkan lebih banyak dokumen bagi menghadapi perbicaraan kes liwatnya minggu depan yang dijadualkan bermula Selasa depan. Mahkamah memutuskan rayuan Anwar, ketua umum Pakatan Rakyat, tidak selaras dengan Seksyen 51 Kanun Prosedur Jenayah (CPC).

Pepuak Pakatan yang lena diulit mimpi, masih tak sedar diri asyik mencari publisiti murahan tanpa menyedari, mereka semua akan ditimbus hidup hidup sebaik saja Anwar berjaya "dipaksa" menikmati juadah makan tanggung ala penjara Sungai Buloh... tak lama dah dan makin mudah kalau kelaku hodoh hangpa masih ditakok ni... khiaak ptttuuiiih...

Disini rupanya wang royalti disimpan

0 org komen
AHMAD Shabery (kanan) mungkin sedang menunjukkan lokasi dimana wang royalti disimpan sambil diperhatikan Mokhzani (dua dari kiri), Tun Dr Mahathir dan Hassan (kiri). Model kereta F1 Mercedes GP Petronas ini kini menjadi tempat simpanan baru wang Petronas pada musim 2010. - Foto Osman Adnan

Sapa yang gerun sekarang

3 org komen

Gambar Harakahdaily: Puluhan ribu hadir mendengar penjelasan Bekas Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah berhubung hak Kelantan mendapat royalti minyak

Haramkan saja PAS dan PKR

0 org komen

Seorang pejuang melayu tersohor, walaupun muka ala ala Pakistan kapet berkata, bangsa Melayu berpecah pasai lahirnya PAS dan PKR yang terserpih dari bangsa Umno. Dua komponen Pakatan Rakyat itu didakwa bertanggung jawab memecah belahkan masyarakat hanya kerana kuasa.

Hang propose la kat Najib ngan Hishamuddin tuh, haramkan saja PAS dan PKR... kot kot la melayu bersatu semula...

“PAS, sejak dari awal lagi merupakan golongan ulama dari Umno. Mereka kecewa kerana tidak dipilih menduduki dewan perundangan persekutuan dan dewan undangan negeri... ramai pemimpin Melayu yang fasih dalam bahasa Inggeris dan berpendidikan dipilih dan mereka tidak gembira dengan perkembangan ini.

“Jika anda dipilih, anda akan menjdi YB, dan anda akan dibayar RM300,” kata beliau.

Patut pun dengar kata ada ramai gak bangsa Umno yang memegang keahlian PAS berkeliaran macam hantu raya hilang tuan... hihi...

Thursday, January 28

Giliran Musa Hitam pulak perli Zul Kulim

3 org komen
Selesai isu kaum, agama secara tertutup: Musa Hitam

KUALA LUMPUR: Isu agama dan perkauman yang timbul sejak akhir-akhir ini sewajarnya ditangani menerusi perbincangan oleh golongan pakar secara tertutup tanpa terlalu banyak publisiti, kata bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam.

Zul oi.. hang kena belajar ni selok belok berpolitik ala Umno. Cari bekalan sebelum melangkah keluar dari PKR ni. Bangsa Umno pun tak kebuloq politik cipta nama ala mainan hang ni. Kalau anak jantan, hang belah la awai awai dari menyemak dalam Pakatan ni. Tak payah la nak berlagak ego kekonon nak tunggu jawatankuasa disiplin parti buat keputusan.

Majlis makan makan

0 org komen
Asal jumpa saja, makan. Asal makan saja, berrjumpa. Lain tak dak apa ka?

Bukan tak baguih berjumpa, bukan kerja aku juga nak halang hangpa nak berjumpa. Bermesra ngan pemimpin agama utama negara ni banyak baiknya. Cerita la bab kebaikan perjumpaan tu. Isi perbincangan dan kesepakatan yang tercapai hasil dari pimpinan mesyurarat Tuan Guru ka. Jangan perbesarkan sesangat pasai makan makan tu.

Aku teringat sorang kawan on the way hantar anak ke Tadika Kemas, selamba je bagitau nak hantar anak ke sekolah makan makan sat. Buat meeting kemain, kat hotel tu beb.. tup tup yang timbui...

Nik Aziz berharap, selepas pertemuan ini, "Saya harap akan bertambah ketenangan, keselesaan hidup masyarakat di negeri ini."

Apasal populariti MB Selangor terhakis?

0 org komen

Rakyat la ni dah banyak bijak pandai. Depa tak nilai dari kulit luar. Depa tengok isi. Aku tak percaya MB Selangor tidak disukai kerana gagap.

Dulu boleh la orang kata khabar angin atau cakap cakap kosong. Tapi setelah adanya bancian dari Merdeka Centre mencatatkan populariti MB Selangor dari PKR ini jatuh 8 mata dari 62 peratus pada Jun 2009 pada 54 peratus Januari tahun ni, cakap cakap yang dikatakan kosong mula dipercayai.

PKR khasnya dan Anwar selaku penasihat bergaji paling rendah dunia bagi Selangor perlu mencari sebab mengapa dan cara nak atasinya. Berpolitik tanpa pandai mengurus, parti hancus. Mengurus sambil berpolitik, nampak pun cantik. Tangisan anak anak jika terlalu dibiarkan bakal mengganggu jiran sebelah menyebelah yang memang tak tidur lena punya.

Ada la kot, mungkin isu isu picicsan bagi orang besaq macam hangpa tapi isu teramat besaq bagi orang ramai yang hangpa dah ketepikan. Sikap peduli wajib ada tapi sikap pekak tu berpada pada.

Kedekut pun lawak ka

0 org komen
 Sumber: saba

"Encik Parpu"

"Ya.. hmmm.. duduk"

"Terima kasih..."

"Ada apa yang boleh dibantu"

"Begini encik, sebagai seorang usahawan yang berjaya... encik dilihat sebagai pelopor dalam industri kari parpu ini. Setiap apa yang encik lakukan bakal dilihat besar dan menjadi ikutan. Saya berbesar hati sekiranya encik dapat memberi sedikit sumbangan bakti meringankan beban fakir miskin dinegeri kita ini"

"Beginilah... errr..."

"Saba.. nama saya saba"

"Ya... saba, tahukah anda yang ibu saya telah lama menderita kerana penyakit misteri?

"Errr.. tidak encik"

"Dan tahukah anda, dia memerlukan pelbagai ubat-ubatan yang tak mampu dibayarnya sendiri?"

"Maaf encik... saya tidak tahu"

"Tahukah anda yang abang saya... seorang bekas tentera yang cacat dan buta"

"Maaf encik... saya tidak tahu"

"Dia hanya duduk di kerusi roda... tiada nafkah diberi pada isteri dan anak anaknya?"

"Maaf saya tidak tahu"

"Adakah anda mengetahui yang adik ipar saya meninggal kerana kemalangan?"

"Tidak encik"

"Dia pergi tanpa meninggalkan sedikitpun wang pada adik perempuan saya? Ditambah lagi dengan 3 orang anak yang perlu di besarkan?"

"Tidak.. Saya tidak tahu sama sekali tentang hal itu..."

"Jadi... jika saya langsung tidak memberikan wang pada mereka... mengapa kamu berpikir yang saya akan memberikan wang pada kamu?"

Diam diam ISA mengganas

0 org komen
Diam diam saja, ketika dimana ramai rakyat Malaysia alpa, sedikit terleka, ISA megganas lagi.

Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Tun Hussein semalam, mengesahkan 10 orang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana dipercayai terlibat dengan organisasi pengganas antarabangsa.

ISA adalah sejenis akta yang membolehkan sesiapa saja ditahan tanpa bicara selama mana Menteri Dalam Negeri rasakan perlu. Penahanan tanpa bicara adalah berlawanan sekali dengan ajaran Islam anutan kita. Keadilan Islam tidak tertegak dengan menahan tanpa dakwaan. Sekadar dakwaan lisan sebelah pihak diakhbar akhbar tidak boleh diguna pakai tanpa pihak yang kena tahan mempertahankan diri dari tuduhan. Ini yang menggusarkan ramai pihak, penyalahgunaan akta ini boleh berlaku bila bila masa sahaja.

Banyak dalil yang telah direka cipta demi menghalalkan akta kejam ini terus diperkuda. Banyak resolusi dilontar kekononnya menggambarkan ketelusan penguasa dalam menjalankan penguatkuasaan ISA. Saya menyeru pada pihak kerajaan, kalau benar ketelusan yang dicari, tahan dan bicara mereka di Mahkamah terbuka. Dengan segala kelengkapan yang kita ada malah boleh dibina, tidak mustahil bukti mudah digali bagi melengkapkan dakwaan.

Sampai bila agaknya ISA akan bermaharajalela. Apakah undang undang lain yang sedia ada dilihat gagal menjamin kententeraman dan keselamatan negara? Pastinya, majoriti rakyat berharap dengan pertukaran kerajaan BN ke Pakatan nanti, hasrat untuk menegakkan hak asasi manusia di bumi ini bakal didaulatkan.

Maka, SELAMATKANLAH MALAYSIA dengan mempastikan Pakatan Rakyat bersih dan kuat...

Wednesday, January 27

Ini sudah lebih, tunggu apa lagi

2 org komen
Nampak benar ketidakserasiannya Zul Kulim ngan pendirian dan falsafah perjuangan PKR. Terlihat janggal dan sumbang sekali setiap langkah yang disusun oleh YB PKR bagi Kulim ini dengan apa yang termeterai bersama dalam Pakatan.

Kekadang tu terasa gak nak tanya puak pimpinan PKR ni, siapa yang bakal menanggung dosa tersilap pilih hero bangsa Umno ni menjadi calon PKR pada PRU ke12 yang lalu. Takkan hangpa tak serik serik lagi, setelah apa yang kita lalui entah untuk ke berapa kalinya kelaku hodoh MP Kulim ni. Siapa YB Zul ni dalam PKR selain menjadi punca pada segala masaalah. Atau masih ada lagi ka, perasaan kasih berbunga dan sayang yang tak bertempat pimpinan PKR terutamanya Sdr Anwar sendiri terhadap Zul ni, setelah banyak honar dan peluru tabur bagi Umno yang diciptanya.

Hangpa jenuh buat statement la kalau camni. Lepaih satu, timbui lagi satu. Bukan yang terakhir, bakal timbui lagi satu dan begitulah seterusnya selagi diarahkan oleh tuannya untuk membuat kacau dalam Pakatan.

Ni lagi satu, hangpa lantik Saifuddin dok sebagai Setiausaha Agung tu betoi dah. Tapi bagi la kerja yang sepadan ngan kepakaran dia. Jangan rendahkan taraf Saifuddin dengan dok buang masa layan mamat angau ni. Eeee... menyampah sungguh aku dengan jenih orang yang perasan baguih dan hero. 

Agenda revolusi: Dakwaan MP Zul amat serius, kata PKR 

Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin dilihat “sudah keterlaluan” ekoran kenyataan terbarunya mendakwa PKR dan Pakatan Rakyat (PR), yang diwakilinya, sedang menggerakkan revolusi untuk meminda Perlembagaan Persekutuan. 

Dasar itu menekankan pendirian menerima Islam sebagai agama rasmi, kedudukan Raja-raja Melayu, hak keistimewaan Bumiputera dan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan. 

"Ini adalah fakta kerana kita ada dokumen, yang ditandatangani pemimpin dari tiga parti, di mana beliau sendiri hadir pada majlis konvensyen Pakatan tempoh hari.

Jangan sampai kami para pengundi jadi meluat dengan lembiknya tindakan PKR menangani isu hingusan ni. Jangan ada ahli hangpa sendiri yang nampak hangpa tak serius dan memain menyelesaikan isu disiplin dalaman parti. Dah terlalu banyak damage yang hero baru Umno ni buat. 

“Sebenarnya ramai orang merasakan PKR tidak serius untok mengambil tindakan.

“Malah ada yang mengagak tidak akan ada satu keputusan yang tegas akan diambil dalam tempoh tersebut,” katanya.

Apa yang penting, tindakan kita mesti betul dengan mekanisme parti, tapi cepat dan tepat. Takkan yang tu pun nak kena ajar. Kata hangpa terer sangat. Pendokong Pakatan dibawah ni dah naik haru dah... 

“Tetapi kami ambil tindakan apabila laporan polis beliau (ke atas Khalid Samad) yang membelakangi saluran dan mekanisme parti,” katanya.

“Kami tidak bertindak kerana beliau memperjuangkan Islam, kami tidak bertindak kerana beliau seorang pejuang Islam atau pejuang Melayu... tapi bertindak kerana membuat laporan polis dan ini adalah isu pelanggaran disiplin,” katanya lagi.

Bangsa Umno rupanya

0 org komen
Azmin takkan bercakap kalau dia tak tau. Azmin takkan dedahkan kalau dia tak dak bukti. Itu fakta dan pra syarat wajib bagi seseorang untuk mendakwa. Tak kira la sapa pun dia, terutama sekali Sdr Azmin yang berkedudukan dalam PKR sebagai Naib Presiden.

Azmin Ali hari ini mendakwa terdapat ahli Umno yang terlibat dalam kejadian serangan ke atas sebuah gereja di Desa Melawati awal bulan lalu.

"Saya akan mendedahkan dalam masa terdekat ini mereka yang terlibat dalam kes serangan terhadap gereja di Taman Melawati (Desa Melawati) adalah ahli dan anggota Pemuda Umno.

"Saya menggesa presiden Umno (Datuk Seri Najib Razak) mengambil tanggungjawab berhubung perkara ini," katanya.

Kita tunggu bukti yang bakal didedahkan. Nak harap Polis yang cerita, susah nak buat kira bicara la. Bagaimanapun, mereka mereka tu telah ditahan dan masih dalam siasatan Polis.

"Saya akan kumpulkan nama, nombor kad pengenalan dan nombor keahlian Umno, baru saya akan sebarkan kepada rakyat," katanya yang juga ahli parlimen Gombak.

"Ini tindakan dayus Pemuda Umno. Berdasarkan maklumat awal yang saya terima, beberapa ahli Umno itu merupakan ahli Pemuda Umno bahagian Gombak dan Ampang," kata Azmin.

Mamat mana pulak dah

0 org komen
Semak sungguh la pepuak PKR ni. Bengkak lama tak surut, dah mai kudis baru. Mana punya mamat PKR yang mungkin paling tadah ni hah..?

Kalau tak dak angin, mesti kera yang goyangkan pokok tu. Dah bergegar sakan pokok tu dengar khabarnya. Seorang pemimpin kanan PKR akan berpaling tadah dan menyertai sebuah parti lain yang mesra dengan Barisan Nasional. Dah sah..! PKR memang jenih Parti Kedai Runcit. Suka suka mai, tak suka belah.. jenih tak dak prinsip punya orang.

Kalau betoi benda ni terjadi, hangpa tunggu la hukuman dari pengundi. Rakyat akan tunjuk kuasa mereka yang sebenar pada pilihan raya umum nanti. PKR malah Pakatan keseluruhannya, bakal menjadi pembangkang selama lamanya. Kalau dah ahli hangpa sendiri tak terjaga kebajikan mereka, jangan harap hangpa nak suruh pengundi percaya hangpa semua sebagai parti pemerintah alternatif. Pi mampos la dengan falsafah perjuangan hangpa. Lain kali beringat la, banyak sangat "selfish politician" berkeliaran dalam Pakatan.

Macamana Anwar nak jelaskan pada semua pendokong Pakatan nanti, ahli parlimen dari Pulau Pinang, negeri hang tu... tak terjaga dan tak boleh pakai.

Rancangan mereka ialah menjadi ahli bebas sebelum menganggotai Parti Cinta Malaysia (PCM) yang baru ditubuhkan dan dipimpin oleh Tang Weng Chew.

Jika perkara itu menjadi kenyataan, ia adalah keputusan politik yang paling mengejutkan selepas BN berjaya merampas semula Perak daripada kerajaan Pakatan Rakyat.

Sekiranya semua itu menjadi kenyataan, hasrat BN mendapat majoriti dua pertiga di Parlimen akan termakbul. Mereka kini hanya kekurangan lapan kerusi untuk meminda sebarang perlembagaan mengikut sesuka hati.

Memang layak la pepuak ni kena maki dengan rakyat nanti... khiiaakk ptttuuih...

Merokok haram mengilang pun kena haram

0 org komen
Kelmarin terbaca ura ura pengharaman rokok bakal diwartakan di Pahang. Memang la ianya bukan akan dibuat dalam keadaan tergesa gesa. Kajian terperinci dan pendidikan awal lebih perlu.

Dalam perkembangan lain, Tengku Abdullah bertitah satu kajian secara menyeluruh akan dibuat sebelum cadangan hukum mengharamkan rokok diwartakan di negeri Pahang.

Titahnya, mesyuarat Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak Negeri Pahang sebelum ini telah mengeluarkan fatwa pengharaman tabiat merokok kerana ia memudaratkan kesihatan.

Suka aku cadangkan, sebelum perwartaan pengharaman rokok sepenuhnya, selain dari pendidikan awal pada orang ramai, kilang kilang rokok yang bertebaran hendaklah terlebih dahulu diharamkan. Tak guna kalau rokok diharamkan tapi kilang tumbuh bagai cendawan lepaih hujan.

Kilang pertama proses rokok haram diserbu kastam

PETALING JAYA 27 Jan. – Buat julung kali, Kastam Diraja Malaysia (KDRM) berjaya membongkar sebuah kilang memproses rokok-rokok haram di Jalan Industri U19 di sini, petang semalam.

Timbalan Ketua Pengarah KDRM (Penguatkuasaan dan Pematuhan), Datuk Mohammad Khalid Yusof berkata, nilai keseluruhan rampasan itu dianggarkan sebanyak RM5 juta. – Utusan

Mungkinkah ramai bini yang bakal makan penampar laki bila terlewat bancuh kopi... hihi...

Siapa Firaun kecil ngomelan Zul Kulim

0 org komen
 
Little Napoleon

Parti Keadilan Rakyat hari ini (26 Januari 2010) membuat keputusan merujuk kes Zulkifli Nordin kepada Jawatankuasa Disiplin parti untuk menyiasat serta membuat keputusan terhadap beliau dalam masa 30 hari. Parti juga mengeluarkan "gag order" atau larangan supaya beliau tidak lagi mengeluarkan kenyataan yang boleh memudaratkan parti serta merosakkan perpaduan Pakatan Rakyat.

Hebat bunyi keputusan PKR. Nak ikut "due process" atau proses keadilan dalam undang undang. Sebenarnya ramai orang merasakan PKR tidak serius untuk mengambil tindakan. Malah ada yang mengagak tidak akan ada satu keputusan yang tegas akan diambil dalam tempoh tersebut. Sementara itu Zulkifli Nordin setiap minit akan terus menghina pendirian Pakatan dalam TV UMNO dan suratkhabar UMNO dan tidak akan peduli arahan parti, sama seperti yang telah dia lakukan pada masa-masa yang lepas.

Hairan juga keadaan ini, seolah-olah Zulkifli Nordin adalah seorang manusia yang tidak boleh disentuh oleh parti; entah mengapa ada keistimewaan itu. Sebab itulah Zulkifli menggelar sesiapa saja yang mengkritiknya sebagai "Firaun Kecil" atau "Little Napoleon", iaitu merujuk kepada pegawai parti yang tidak ada taring; maksudnya orang seperti saya.

Selepas hari ini, saya yakin PKR tidak mampu mempertahankan sesuatu prinsip utama dalam perjuangannya. Hanya yang mudah dan expedient. PKR hari ini tak jauh bezanya dengan UMNO; cuma ia hanya seperti acuan atau "a poor man's version of" UMNO.

Ada pihak amat takut untuk mengambil tindakan terhadap Zulkifli Nordin, walaupun jelas tindakannya yang mahu menghancurkan parti dari dalam, kerana bimbang dengan persepsi bahawa orang Melayu dan Islam sayang kapada Zulkifli Nordin. Dia kononnya popular dengan "isu Islam-nya". Tapi Zulkifli Nordin bukan wira Islam. Bukan wira Melayu. Sikap, perbuatan dan kata-katanya sama dengan jaguh-jaguh UMNO. Lagi pula Zulkifli Nordin terang-terang membuat kenyataan yang bertentangan dengan keputusan parti dan Pakatan Rakyat. Apa yang dilakukannya hanyalah memberi gambaran kepada umum bahawa PKR dan Pakatan Rakyat telah mengkhianati umat Islam dan Raja Melayu kerana kononnya sanggup membiarkan orang agama lain menghina Islam, terutamanya dalam isu penggunaan perkataan Allah.

Bagi saya, kalau kita tidak yakin dengan pendirian kita dalam soal penggunaan perkataaan Allah ini, dan isu lain yang dibawa oleh Zulkifli Nordin ikut saja UMNO dan Zulkifli Nordin. Tapi kalau kita yakin, kalau kita berpegang kepada prinsip dalam Perlembagaan Persekutuan, dan pendapat alim ulamak maka kita mesti teruskan dengan pendirian kita. Sampai bila kita mahu berpolitik dua alam; di sana kita berpegang kepada satu prinsip, di sini kita bertukar kepada prinsip lain pula.

Mungkin ada rakan-rakan yang akan berkata tindakan akan diambil selepas siasatan jawatankuasa parti, dan minta saya bersabar. Ikut lunas undang undang. Saya memang setuju, sebab itu kita sepatutnya gantung Zulkifli Nordin sementara siasatan selesai. Kerana kesalahannya jelas dan berterusan bagi mereka yang dapat dan mahu melihat. Kita perlu berlaku adil kapada dia , tetapi kita juga perlu berlaku adil kapada ratusan ribu ahli parti yang mengharapkan pembelaan dalam mempertahankan prinsip perjuangan parti dan Pakatan Rakyat.

Dalam memperkatakan semua ini saya mungkin dipecat olih parti Keadilan kerana saya tidak ada kekebalan saperti sasetengah pemimpin PKR. Tapi saya biasa kena pecat dan saya akan terus menyuarakan perjuangan politik yang sihat dan bermaruah untuk kebaikan PKR dan Pakatan. Kita tidak mampu menjadi parti yang akan membawa perubahan kapada politik dan pentadbiran Negara kalau Zulkifli Nordin pun kita tidak boleh selesai dengan cara yang sepatutnya. Nampaknya PAS lebih berprinsip dan berani kerana sanggup mengambil tindakan kepada ketua negeri Selangor-nya Dr.Hassan Ali, tetapi PKR takut kapada ahli Parlimen Kulim Bandar Baru.

*Tulisan ini dipetik dan disunting daripada blog Zaid Ibrahim, bekas Menteri Jabatan Perdana Menteri yang kini menyertai Pakatan Rakyat.

Kepala babi pulak dah, kena cepat dan bijak ni

0 org komen
Malaysiakini laporkan: Kepala babi dilontar di dua masjid

Dua masjid yang terlibat adalah disekitar Jalan Klang Lama, iaitu masjid Taman Datuk Harun di Petaling Jaya dan di masjid Taman Sentosa.

Insiden terbaru ini amat merisaukan. Sekaligus menuntut kepantasan dan kebijaksanaan kita menanganinya. Aku amat berharap pihak berkuasa jangan biarkan isu ini berjaya menepati objektif pihak pihak provokator yang mahu menghancurkan keharmonian kaum dan agama diMalaysia. Senarai tempat yang terkesan kian panjang. Kini sudah, 11 gereja, sebuah kuil Sikh, sebuah masjid dan dua surau.

Serangan ini dipercayai ada kaitan dengan keputusan Mahkamah Tinggi pada 31 Disember lalu yang membenarkan bukan Islam menggunakan kalimah Allah sebagai terjemahaan untuk 'God'.

Selain kepala babi, 30 keping wang seringgit juga ditaburkan di kawasan masjid itu.

Pujian juga buat KPN yang pantas berada dilokasi.

Menurut wartawan Malaysiakini, yang berada di lokasi, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan pegawainya sedang menyiasat kawasan kejadian ketika ini.

Suka bila Ibrahim Ali berpolitik

0 org komen
Meriah betoi cara Ibrahim Ali berpolitik. Orang politik memang kerjanya berpolitik. Jangan jadi macam sorang YB tu yang nahi nahi punya nafi dia main politik bila pertahankan isu kalimah 'Allah'. Naik termuntah bila orang politik dok kata depa tak berpolitik ketika mengambil pendirian keatas sesuatu isu. Kalau dah busuk sangat politik tu sampai takut nak mengaku, jangan masuk politik la.

Terbaru Ibrahim Ali tibai PAS Kelantan lagi. Pasai PAS Kelantan penakut dan nak berpolitik ngan isu royalti, dia nyatakan kesanggupan nak heret isu ni ke mahkamah. Jangan seronok lagi pepuak Kelantan oi, dia ni bukan ikhlas. Politik dia ni memang haru biru sikit. Kelaku dia hodoh banyak semenjak diceraikan dari bangsa Umno ni. 

Bagi Ibrahim tujuannya berbuat demikian hanyalah untuk membuktikan sikap sebenar kerajaan Kelantan yang takut membawa isu itu ke mahkamah kerana tahu isu itu tidak berpihak kepada mereka dan ia sebenarnya hanya dijadikan modal politik Pas semata-mata.

Siap ngan gertak lagi.... 

"Saya bagi tempoh sebulan mulai hari ini kepada kerajaan Kelantan pimpinan Pas untuk membawa isu tuntutan ini ke mahkamah dan jika tidak, saya sebagai rakyat Kelantan pula yang akan berbuat demikian.

Buruk kelaku sungguh Ibrahim ni. Apa hak hang nak halang Kelantan dari politikkan isu royalti ni. Awat yang hang ni busuk perut sangat. Boss hang dah bagi arahan ka? Ada dah kot ura ura kemarahan rakyat Kelantan bakal membenamkan terus bangsa Umno dari bumi Kelantan. Aku bangga la, PAS Kelantan berjaya mempolitikkan isu royalti ni demi survival depa. Serampang dua mata beb, sekurang kurangnya rakyat Kelantan boleh gak impikan sesuatu yang memang depa ada hak.

Hangpa tengok sini sudah la, betapa busuk perutnya Ibrahim Ali kat PAS Kelantan.. hihi... Dia dah putuskan, rakyat Kelantan tak berhak, tapi nak heret pi Mahkamah jugak jugak. Bukan pasai nak menang dah, tapi nak elak dari PAS politikkan isu royalti.... elok sangat la, PAS kena kencing ngan kegalakan Ibrahim Ali, PKR kena kencing ngan keilmuan Zulkifli Noordin.

"Disebabkan itu saya sanggup berada di forum ini untuk menerangkan kepada semua bahawa kerajaan Kelantan sebenarnya langsung tidak berhak menuntut royalti minyak.

Depa salahguna atau penguatkuasa sambil lewa

0 org komen
Malaysian Insider melaporkan, pihak Polis telah menahan 19 GRO dalam OPS noda di Jalan Imbi. 

Menariknya kesemua 19 GRO yang ditahan tu adalah wanita warga asing yang bekerja di sebuah pub di Jalan Imbi. Macamana depa masuk? Depa masuk cara sah bang oi, depa menggunakan pas lawatan sosial, tapi kelencong kelain. Dah berapa lama depa buat keja ni, tak tau la.

Mak oi, seram sejuk baca berita camni. Nampak longgar sungguh benteng sempadan kita. Persoalannya, penguatkuasaan kita ni dah cukup sempurna dah ka? Tak dengar adanya usaha pembaikan pun. Bukan cerita baru benda ni, dah berkurun dan kekadang tu, dah tamat tempoh pun berlambak.

Penguatkuasaan pun satu hal. Kekadangnya rasa macam ada pertalian akrab antara pengusaha haram ni dengan pihak penguatkuasa. Time nak serbu saja, hilang. Time nak operasi saja, tutup kedai. Mesti ada something wrong kalau tak many thing wrong pun. Budak jual CD haram pun bukan main, lepaih dia tutup meja 5 minit saja, mesti ada serbuan. Hangpa heran dak..?

Wanita yang ditahan dalam operasi Ops Noda itu melibatkan 18 warga China dan seorang warga Indonesia berumur antara 31 tahun hingga 45 tahun.

“Kesemua mereka mempunyai pasport sah tetapi menyalahgunakan pas lawatan sosial dan mereka ditahan di Balai Polis Dang Wangi untuk siasatan lanjut,” katanya pada pemberita selepas operasi itu. — Bernama

Siapa Zulkifli Noordin dalam Pakatan II

0 org komen

MELIHAT KEMBALI SATU DEKAD DAHULU

 

INI BUKAN GAMBAR ZUL NORDIN - INI GAMBAR YANG BERHORMAT MAT DONKI

PKR WAJIB BUANG ZUL NORDIN

Parti Keadilan Rakyat hanya ada satu pilihan: 
lucutkan keahlian Zulkifli Nordin dari menjadi ahli PKR.

Jika Zulkifli Nordin tidak dibuang dari PKR maka ini
implikasinya:

- pemimpin PKR tidak tegas
- pemimpin PKR berdulak dalik
- rakyat kurang yakin dengan pimpinan PKR
- adanya Zulkifli Nordin didalam PKR akan 
merosakkan setiakawan antara parti parti 
di dalam Pakatan Rakyat.

siapa malaon ini?

malaon adalah saekor baral yang telah 
mencelah masuk ke dalam arena politik
ketika anwar ibrahim ditahan. ramai orang silap anggap.
ramai orang menyangka malaoan ini ialah salah seorang
dari pasokan peguam dalam kes anwar ibrahim tahun 1998.

tidak betul. malaoan ini hanya menebeng di mahkamah.

kemudian malaoan ini menjadi pak sibuk. berceramah ke hulu ke hilir.
ceramah ceramah kosong tentang mak yan. saya pernah
menulis pada tahun 2000 tentang ceramah mak yan ini.
ada juga ceramah ceramah tong kosong dari malaoan ini.
contoh nya ceramah tentang kuku jari anwar ibrahim
yang hitam kerna di racun.

ini ceramah bohong.

sebagai saekor peguam yang kurang kes anwar ibrahim telah
membukakan peluang untguk malaoan ini menonjolkan diri 
dengan ceramah ceramah seram lagi bodoh lagi tak sekolah.

umum wajib diberitahu malaoan ini pada satu ketika dahulu ialah ahli 
parti pas dan ada jawatan di bandar tun razak. tetapi kerana tidak ada kudrat
dan ilmu pengetahuan maka orang pas pun tidak memerlukan malaon
kelas ketiga ini.

pilihanraya yang lalu malaon ini telah menang. tetapi kerana bangang
malaon ini telah melakukan kesilapan dalam hal peraturan pilihanraya.
lalu kes dibawa ke mahkamah. malaoan ini telah berunding. hasil
rundingan - kes telah digugurkan. untuk gantinya malaoan ini wajib 
meracau sepanjang masa.

justeru malaon ini contoh terbaik untuk PKR dan PAKATAN 
agar dimasa hadapan berhati-hati apabila memilih bakal calon. 

nota:
jangan tunggu sehingga malaon ini akan mengeluarkan kenyataan
yang menganggap saiful sebagai gadis suci murni yang punggungnya
masih bergetah dan bercendawan kah kah kah.


DARI ARKIB MALAYSIAKINI
 
MAK ANWAR BUKAN AGENDA POLITIK!

Hishamuddin Rais
Jul 26, 2001 – Malaysiakini
6:36am


Sesiapa saja yang mempunyai kesedaran sosial yang tinggi pasti telah pernah hadir untuk mendengar ceramah politik. Mereka yang tidak ambil pusing agenda sosio-politik tanah air pasti pernah juga terdengar desas-desus atau cerita mulut tentang kehebatan si polan ini dari parti itu berceramah. Sembang politik seperti ini sering tersebar dari mulut saudara mara atau teman sekerja. 

Ceramah hari ini telah menjadi vogue - satu fesyen - yang timbul akibat suasana politik yang mencengkam. Keadaan ini dibantu pula oleh laporan media arus perdana yang tidak objektif dan terlalu berat sebelah. Tanpa mempunyai saluran alternatif, maka ceramah menjadi satu-satu jalan untuk ahli politik dari Barisan Alternatif menyampaikan pandangan politik mereka. 

Keadaan ini bertambah merosot dengan pengharaman beberapa majalah dan akhbar (Detik, Eksklusif dan Al-Wasilah) yang dilihat memberikan laporan yang agak seimbang tehadap pandangan parti pembangkang. 

Justeru, ceramah telah diasosiasikan sebagai satu kerja politik BA. Hampir setiap malam ada saja ceramah pakatan pembangkang itu, sama ada ceramah kecil atau besar yang sedang berjalan di pelbagai ceruk kampung dan bandar.

Ceramah kini menjadi satu aktiviti politik popular kepada penyokong pembangkang. Kerana popular dan dihadiri oleh ramai orang, maka politikus yang suka duduk di pentas ceramah mungkin boleh terkhayal apabila melihat ribuan rakyat. Lalu ditafsirkan bahawa ceramah yang mereka sampaikan seolah-olah menjadi satu kerja politik yang begitu penting.

Ceramah memberi makna: mendengar seseorang yang lebih berilmu pengetahuan memberikan syarahan. Si pendengar hanyalah mendengar dan menerima ucapan yang dihamburkan sebagai fakta dan ilmu. Tidak ada konsep soal-jawab dalam sesi ceramah. 

Tidak ada perdebatan untuk meluruskan kesinambungan ilmu. Pendengar hanya wajib bertakbir atau melaungkan slogan re-for-ma-si. Dan jika semangat telah dibakar oleh retorik penceramah, maka si pendengar boleh bangun menggenggam tangan untuk menumbuk angin. 

Mendengar ceramah untuk kali pertama agak mengkagumkan terutama apabila melihat kebolehan beberapa penceramah yang mengeluarkan retorik yang disadur dengan lawak jenaka. Tepuk sorak dan hilai tawa ribuan pendengar mungkin boleh melahirkan mimpi kepada pendengar bahawa bulan hadapan, besar kemungkinan Malaysia akan beralih kerajaan.

Ceramah BA kosong

Sesiapa yang sempat mendengar lebih banyak ceramah akan dapat melihat agenda politik dan isi ceramah yang dibawakan oleh penceramah BA hari ini kelihatan kosong. Walau seharusnya penceramah itu manusia-manusia yang lebih berilmu pengetahuan daripada si pendengar yang duduk di padang, sayangnya isi ucapan mereka selalunya tidak mempunyai bernas.

Kemungkinan pendengar mendapat ilmu pengetahuan tentang arus gerak politik semasa amat minimum. Apa yang sering didengar hanyalah labunan anekdot dan gosip politik yang dicampur- aduk dengan retorik ugama. Gosip tentang Anwar Ibrahim, tentang anu si Azizan, Umi Hafilda, kebodohan hakim, kegilaan kuasa Mahathir dan, dan, dan... Semua ini hanyalah gebang politik di warung yang telah dinaikkan taraf oleh si penceramah untuk ditafsirkan sebagai "agenda politik
semasa." 

Si penceramah sama seperti sesetengah khatib pada hari Jumaat, selalu memberi khutbah dan nasihat berjela-jela kepada orang yang telah sedar. Majoriti pendengar ceramah memang telah bersetuju dan menyokong perjuangan pihak pembangkang. Kerana itu mereka hadir untuk meramaikan ceramah. 

Sayangnya, kehadiran pendengar ceramah yang telah mempunyai sedikit kesedaran politik ini tidak pula dimanafaatkan dengan sebaik yang mungkin. Seharusnya ceramah dijadikan satu medan untuk mendidik rakyat dengan asas ilmu politik: Membincangkan konsep, struktur dan analisa politik semasa; politik dalam negara atau arena antarabangsa. 

Konsep-konsep seperti MSC (koridor raya multimedia), globalisasi, WTO (Pertubuhan Perdagangan Dunia) atau IMF (Dana Kewangan Antarabangsa) seharusnya dapat diterangkan kepada orang ramai. Medan ceramah seharusnya digunakan untuk mendemokrasikan ilmu pengetahuan. 

Mungkin ada yang berpendapat bahawa konsep dan falsafah politik terlalu tinggi untuk difahami oleh orang ramai. Sikap seperti ini terlalu "patronising" dan memperlekehkan keupayaan orang ramai untuk berfikir dan menganalisa sesuatu secara analitis dan sistematik. Hakikatnya semua manusia mempunyai keupayaan yang sama untuk berfikir. Keupayaan berfikir bertahap-tahap mengikut ilmu, pembacaan dan pengalaman.

Memang diakui, beberapa konsep ini mungkin kompleks, besar dan asing. Di sinilah peranan sebenar seseorang penceramah - untuk menghuraikan satu konsep yang kompleks ini agar dapat difahami, dihayati dan dirasakan oleh pendengar. Seorang buruh yang datang di tempat ceramah pasti mahu mendengar dengan jelas tentang peranan dan akibat-akibat yang dibawa oleh IMF, WTO atau proses globalisasi, sekurang-kurangnya terhadap dirinya dan anak-anaknya. 

Ceramah gaji buruh

Tidak mungkin dengan penjelasan yang rapi seorang peneroka Felda akan gagal untuk memahami impak IMF terhadap harga kelapa sawit. Atau seorang pekerja kilang di Sungai Way, jika diberikan ceramah yang jelas dan dibantu oleh selebaran (sehelai risalah bersaiz A4) pasti memahami bagaimana keterbukaan ekonomi akan mempengaruhi tangga gaji mereka.

Konsep seperti penswastaan, hak asasi, hak keistemewaan Melayu, kenaikan harga minyak adalah antara berpuluh-puluh agenda politik yang masih menunggu penghuraian dan penerangan yang jelas dari penceramah.

Anekdot tentang rawatan hospital Mak Yan (panggilan untuk ibu Anwar) bukan satu analisa politik. Analisa politik ialah tentang bagaimana ribuan Mak Yan yang tinggal di kampung-kampung telah gagal untuk mendapat rawatan percuma yang terbaik kerana hospital telah diswastakan. 

Sama ada Anwar boleh dilawati sebulan sekali atau setiap hari bukan agenda politik. Apa yang harus diterangkan dalam ceramah ialah hak-hak asasi ribuan banduan atau mempersoalkan kosep penahanan itu sendiri.

Adakah para banduan ini mungkin berpeluang untuk belajar memperbaiki diri mereka semasa di dalam penjara? Apakah ada khutub-khanah yang lengkap dalam sistem penjara kita? Bolehkah seseorang banduan belajar ke tahap ijazah apabila di dalam tahanan? Semua ini adalah konsep dan persoalan yang wajib dibukakan kepada pendengaran orang ramai.

Telah sampai masanya, penceramah BA memberikan ilmu pengetahun kepada para pendengar. Jika tidak "gosip politik" yang mereka hamburkan tidak jauh kelasnya dengan berita-berita yang disampikan oleh Utusan Malaysia, akhbar yang sering dikritik. Penceramah tidak seharusnya memperbodoh-bodohkan pendengar. Tugas ini sering dijalankan oleh RTM dan Utusan Melayu dengan baik sekali! 

Jangan dijadikan ceramah sebagai satu pesta - keluar malam sekeluarga - sambil berhibur, makan-makan, duduk-duduk, mendengar seloroh, lawak dan gosip politik. Atau untuk melayan "ceramah junkies" - individu yang gian ceramah - yang berbondong-bondong dari satu ceramah ke yang lain untuk mendapat "fixing." 

Atau ceramah memang sengaja dibenarkan musuh politik BA kerana mereka sedar konsep ceramah yang berlaku hari ini tidak berkesan sebagai kerja politik? Jika ceramah-ceramah ini berkesan sebagai kerja politik, pasti ia telah lama diharamkan.(TT)

nota:
tulisan ini keluar ini malaysiakini pada 26 Julai 2001.
saya menulis ini kerana dua minggu
sebelum ini saya telah mendengar zul nordin
berceramah di markas tarbiah pas di taman melewar gombak.

hati saya diasak untuk menulis tentang cermah ini.
ertinya tulisan juga memiliki sejarahnya sendiri,

isi ceramah yang saya dengar hanyalah
tentang arwah mak yan yang pada 
ketika itu dalam hospital dan anaknya anwar
dalam penjara. bukan salah bercakap hal ini.
apa yang salah sepanjang ceramah ini sahaja yang
diucapkan.

bukan susah untuk mengenal kaki kelentong ini.
dari tahun 2001 saya telah nampak bentuk dan
keupayaan fikrah zul nordin.

nota: terima kaseh kepada johan yang dapat
mencari kembali tulisan saya ini untuk kita
baca kembali. (Bro: Tukar Tiub)

Tuesday, January 26

Siapa Zulkifli Noordin dalam Pakatan

2 org komen
Zulkifli Noordin adalah seorang politikus yang hebat dan sensasi. Setiap tindakannya menjadi perhatian, kata katanya ada nilai berita terutama berita utama di media media penjilat bangsa Umno.

Aset YB Zulkifli Noordin adalah tegas dengan pendiriannya. Tanpa mengira siapa dan apa yang menghalang, ia tetap tegas dan tidak berkompromi walau setitik. Berpendirian tegas inilah membuatkan dia cukup popular dan diminati... sekurang kurangnya oleh majoriti bangsa Umno. Hanya Anwar saja yang kata dia ni dah melampaui batas.

Tapi sayang, Zulkifli Noordin dikatakan telah salah isi borang keahlian. Dia secara tak sengaja telah menjadi ahli PKR walaupun ramai yang kata Zulkifli ni sebenarnya Trojan horse bangsa Umno. Aku takut nak sound lebih lebih, tak pepasal aku pulak dikatakan firaun kecik.

Sesekali tengok Zul ni macam pendekar la, hebat. Apa taknya, Anwar suruh tarik balik report polis, dia buat tak heran langsung, malah ditempelaknya Anwar dengan mengatakan Anwar jenih berat sebelah. PKR arah tutup mulut sehingga kesnya selesai diadili, dia kata dia tak percaya parti yang mengamalkan kebebasan bersuara boleh buat camtu. Oi.. hang dok dalam Umno pun tak boleh buat huru hara camni. Kalau adapun dah lama depa cincang lumat. Ni kira hang bertuah la jugak, PKR pi terima. Stupid punya PKR...

"Saya tidak percaya ada arahan supaya tutup mulut secara umum kerana parti ini mengamalkan kebebasan menyuarakan pendapat," katanya.

"Kalau ada arahan begitu, itu bukan PKR".

Siapa Zulkifli Noordin sebenarnya dalam Pakatan Rakyat dan khasnya dalam PKR ni. Ini yang menjadi tanda tanya para pendokong Pakatan dimana mana jugak. Ada ka sesapa pimpinan tertinggi Pakatan yang boleh bagi jawapan segera pada rakyat. Ada ka sesapa dari pimpinan atasan PKR yang boleh agaknya meredakan kerisauan pengundi pengundi PR pada PRU ke12 yang lalu.

Aku sebagai rakyat biasa dah mula rasa semak. Tanda tanda Pakatan Rakyat akan menjadi pembangkang selama lamanya kini hampir menjadi kenyataan. Ini semua disebabkan oleh politikus yang hebat dan sensasi ini lah... yang tegas tak bertempat...

Kita mesti lebih baik dari bangsa Umno

0 org komen

Tergamam gak pendokong Pakatan seantero Malaysia, PKR Pahang yang dilihat tenang tetiba bergolak. Ahli parlimen Indera Mahkota Azan Ismail telah meletakkan jawatan sebagai Timbalan Pengerusi PKR Pahang. Aku memula dah rasa cukup semak dengan berita ni. Rumah tangga hangpa sendiri berselerak, macamana nak jaga negara dan tadbir kebajikan rakyat.

Tapi hari ni Azan tampil mengatakan, beliau melepaskan jawatannya sebagai timbalan pengerusi PKR Pahang, antaranya bagi menumpukan perhatian kepada tugas barunya di peringkat pusat.

Tapi hidung aku masih terbau benda hangit sebelah dapur rumah tangga hangpa. Tolong check betoi betoi. Jangan sesapa dok gatai sapu bawah karpet pulak. Tak pepasal karpet pulak yang terbakar nanti. Benda yang rosak akibat dari terbakar tu, repair atau tukar saja kalau perlu.

Sementara itu, seorang lagi timbalan pengerusi PKR Pahang, Mohd Nor Jaafar ketika dihubungi menafikan dakwaan Azan semalam.

Beliau berharap Azan dapat 'berbincang' dengan PKR negeri mengenai perkara tersebut bagi menjernihkan keadaan.

"Kalau beliau hendak bincang, kita boleh bincang. Tetapi kalau beliau hendak tegakkan benang yang basah, kita pun boleh tegakkan benang kita," katanya.

Baguih gak bila ada usaha mengendurkan ketegangan dalam PKR Pahang. Tapi dakwaan telah ada, siasatan perlu dilakukan dan usaha pembaikan tak boleh dilengahkan.

Beliau juga dilaporkan berkata, tegurannya berhubung pengurusan kewangan, kutipan derma dan isu 'cah keting' tidak diendahkan.

"Itu adalah teguran biasa. Kalau tidak boleh tegur, kita tidaklah lebih baik daripada Umno," katanya yang beranggapan isu tersebut sudah selesai.

Kes liwat: Polis terlewat

2 org komen
Lagi berita pelik. Dakwa dulu baru panggil saksi nak siasat. Bukan setakat Wan Azizah yang heran, majoriti rakyat pun tumpang heran apa jenih punya dakwaan ni...

Suami dituduh liwat, besa la kena panggil bini tanya itu ini. Masa ni bini ada mana, laki hang ada mana? Tapi proses tu sepatutnya sebelum dakwa atau tepatnya masa dok siasatan.

Wan Azizah dipanggil polis untuk beri keterangan

"Kalau sudah cukup bukti dan dah dakwa Datuk Seri Anwar, buat apa panggil dan siasat saya lagi sebagai saksi," soal Wan Azizah

Nasib baik Zul bukan ahli politik

0 org komen
Semakin menarik pertandingan menarik rambut dalam tepung antara Zul dan pimpinan PKR dengan disaksikan dengan sukanya oleh rakyat marhaen.

Sampai habih nama 'Firaun' pun disebut sekali.

"Apa pun, saya telah menegaskan bahawa dalam isu penyalahgunaan kalimah Allah ini saya tidak akan berkompromi walau setitik. Saya bersedia dengan sebarang kemungkinan," tulisnya.

Nasib baik YB Zul ni bukan ahli politik.. hihi..

Secara sinis beliau berkata, dosanya hanya kerana mempertahankan kalimah Allah "daripada disiat-siut dan dicemar oleh golongan yang terlalu mempertuhankan politik".

Najib sindir Zul Kulim

0 org komen
Diatas tajuk: Tidak Perlu Lobi Untuk Jadi Wakil Rakyat - PM, Bernama melaporkan Najib, Piem Umno mengingatkan setiap wakil rakyat termasuk lah Sdr Zulkifli Noordin MP bagi Kulim bahawa mereka akan dinilai secara objektif berdasarkan komitmen serta sokongan pengundi terhadap mereka.

Sekaligus ini bagai menempelak Sdr Zul sendiri yang kini kelihatan begitu galak mengalahkan Ibrahim Ali la pulak. Maudhuk dari ingatan Najib ni ialah, tak payah lah sesapa pun dok gatai cipta isu, kita tengok daripada hasilnya. Jangan berpolemik lebih dari kerja.

Buat Sdr Zul, kalau hang dah tak mau dengar cakap Anwar pun tak pa la. Tapi jangan pulak hang ketepikan ingatan Najib ni. Kesian kat dia, bersusah payah dia punya lama tunggu hang bila nak bakar jamban.. oppps.. sori.. jambatan...

"Tetapi kalau mereka tak turun padang dan mengabaikan tugas, rakyat akan memberi isyarat dan kita tidak akan memilih mereka semula," katanya ketika diwawancara oleh Pengarah Eksekutif Editorial Media Prima Berhad Datuk Ahmad A. Talib dalam rancangan 'Soal Jawab Bersama Menteri' terbitan TV3 yang disiarkan secara langsung dari Seri Pentas di sini malam semalam.

Tahniah YB Zul

0 org komen
Tahniah buat YB Zulkifli Noordin yang teguh berpegang pada prinsip.

Dalam laporan Bernama yang boleh dibaca disini, Zulkifli dilaporkan sebagai enggan menarik balik aduan polis yang telah dibuatnya terhadap Khalid Samad walaupun telah diminta berbuat demikian oleh penasihat PKR Anwar Ibrahim.

Biaq terebah, misai jaga jangan kena tanah...

Monday, January 25

Menteri apa yang Zul paling minat

0 org komen
Anwar kecewa. Aku pun tumpang kecewa, tapi ramai lagi pendokong Pakatan Rakyat yang teramat kecewa. Kecewa sungguh sungguh terhadap perkembangan terbaru yang melibatkan Zul, MP bagi Kulim yang entah kali keberapa pun tak tau dah, bercakaran dengan pimpinan Pakatan lainnya.

Memang isu ni sensitif. Sehingga sekarang, belum ada kata pemutus tentang siapa yang lebih berhak keatas kalimah "Allah" ni. Isu ni telah dengan megahnya dijunjung kesana sini oleh bangsa Umno demi survival politik depa. Tapi yang Zul pi terikut ikut menari rentak depa tu buat apa. Aku tak mau percaya yang Zul ni hero berbangsa Umno. Tapi bila dah tercetus sekali lagi isu ciptaan bangsa Umno dan ditarikan dengan megahnya oleh Zul Noordin ni, baru ternampak warna sebenar Zul Kulim ni.

Apakah jenis tindakan disiplin yang layak buat Zul ni. Anwar kecewa kerana Zul dilihat dah melampau. Syed Hussin kata, tindakan Zul sebagai membantu Umno. Zaid kata, repot polis Zul adalah satu bentuk ugutan, dan Zul sepatutnya dipecat. Paling dramatik bilamana, Anwar hantar email minta Zul menarik balik laporan polis terhadap Khalid (PAS), tapi Zul balas balik email Anwar dengan mengatakan Anwar ni jenih berat sebelah.

“Saya sentiasa berikan beliau ruang untuk menyatakan pandangan tetapi bukan selalu saya bersetuju dengannya.

“Saya telah menasihatkan beliau agar tidak menyebabkan ketegangan di kalangan rakan kami (Pakatan Rakyat) tetapi beliau telah melepasi batasan,” kata beliau selepas menyampaikan ceramah perdana di Taman Keramat di sini malam tadi.

Bagaimanapun aku berpendapat, Zul harus diberi peluang menjelaskan pendirian. Walaupun betapa kelatnya darah Umno yang mengalir, Zul punya hak mempertahankan diri. Paling tinggi pun, sekiranya ia didapati bersalah, gantung dulu sementara siasatan lanjut dijalankan.

Kadang kadang, bila orang dah tak suka, macam macam buruk kelaku yang dia tunjuk. Jadi aku amat berharap sangat la si Zul ni berterus terang saja lah, agak agak jawatan menteri mana dalam kerajaan BN yang dia minat sesangat.

Sesak nafas Aduka kena

4 org komen
Amboi, mentang mentang blogger Aduka Taruna dah tersepuk, makin galak nampaknya etnik Umno menyerang dan membantai dia. Tau la, kawan dah dalam keadaan camtu, mana nak melawan dah. Tapi yang dok kerumun reramai ni macam nak tumpang glamer jer.

Terbaru, DS Rais Yatim pulak hentam lagi dengan kenyataan SKMM akan siasat penulis blog hina Raja Melayu.

Aku pun tak kata, AT ni betoi. Hamput orang terutama yang dah meninggal mana elok, tak kira la sapa pun. Meluat camana pun, habaq elok elok tak boleh ka. Gimanapun aku tabik la dengan kenyataan terbaru dia, PAS tiada kena mengena dengan Aduka yang dah tak berteruna ini.

Bebudak muda, darah tengah panaih, besa la. Tapi aku harap sangat, ini bakal jadi pengajaran pada semua termasuk aku, berhemah la sikit dalam memblog ni. Gimanapun, laporan Polis pun dah dibuat, siasatan bakal dijalankan. Terkini SKMM pun nak siasat gak. Rais pun mintak peguam negara tengok tengok. AT pulak dah mengaku tak bersalah tapi bakal bagi kerjasama pada pihak Polis. Jadi, cukup lah kot no. AT ni bukan sesapa pun dalam Pakatan Rakyat. Cuma blogger yang gatai nak tengok Islamic state terhasil masa dia dok hidup lagi. Itu saja. Tak payah la, menteri menteri yang banyak keja lain tu masuk campur isu AT ni. Serius memang serius, tapi pihak Polis pun rasanya dah cukup kepakaran nak handle isu AT ni.

Rais yang memandang serius perkara itu berkata, beliau juga akan meminta Peguam Negara untuk membuat siasatan mengenainya selepas SKMM membuat siasatan awal.

"Kerana ini adalah salah satu daripada perkembangan di negara kita yang tidak perlu dipanjang-panjangkan.

Takut sungguh depa ngan Anwar

1 org komen

Tak pernah ada negara didunia ini, orang politik tak boleh berpolitik. Orang politik berceramah politik telah dihalang oleh Polis.

Dalam Malysiakini melaporkan, Polis naik pentas bukan berceramah, tapi nak halang ceramah Anwar. Tambah pening la anak cucu aku nanti bila depa menelaah sejarah Malaysia merdeka ni. Harap harap depa tak tanya aku la, apa fesyen punya demokrasi ni, mampoih aku tak tau nak jawab punya.


Bagi aku, kesimpulannya mudah sangat. Anak aku pun tau teka punya.

Ada orang yang cukup takut bila Anwar dibiar bebas bersuara. Ada orang yang akan kecut perut bilasaja Anwar membuka mulut walaupun untuk menarik nafas. Ada yang bakal terkencing dalam seluar setiap kali Anwar bertemu rakyat.

Jadi, pergerakan Anwar mesti dihadkan. Percakapan Anwar mesti disekat. Guna apa saja cara dan alasan, jangan kira halal atau haram, betoi atau salah, janji Anwar mesti dihalang. Segala jentera dan isu bakal di"spin" semahunya, janji Anwar dihadkan. Janji depa boleh kacau dia cukup cukup.

Anwar pun tau, deria bau dia sudah terhidu makanan hanyir dipenjara Sungai Buloh. Dan konspirasi liwat ke2 bakal menjeratnya. Tapi itu lambat lagi terjadi. Sementara nak sumbat Anwar dalam penjara ni saja, Anwar mesti dihalang dari bertemu dan bermesra dengan rakyat.

Tak sabar nak tengok

0 org komen
Tak sabaq nak tengok, apa jenis tindakan yang bakal dikenakan terhadap MP Zul oleh parti yang diwakilinya, iaitu PKR.

Ini kerana beria ia sungguh pemuda PKR mendesak tindakan disiplin dikenakan terhadap Zul yang dilaporkan terlalu ghairah seolah olah mabuk dialun ombak rentak mainan bangsa Umno dalam menangani isu penggunaan kalimah 'Allah' ini.

Aku pun tak heran sangat tindakan dari AMK ni. Tindakan Zul kali ni pun bagi aku dah dikira cukup melampau. Payah la bila orang terpelajar macam dia ni bertindak seolah olah tak dengar kata. Kenyataan dari Anwar sebelum ni pun dah jelas, setiap kenyataan dan tindakan tidak boleh sewenang wenangnya dibuat tanpa merujuk pada pimpinan Pakatan secara kolektif. Kalau hang di bawah PKR, tapi Anwar pun hang dah tak hormat, nak label apa orang yang jenih camni.

Tindakan Zulkifli yang buat aduan di bawah Akta Hasutan terhadap Khalid Samad memang mengecewakan. Nampak macam dalam Pakatan sendiri tak dak kesepakatan. Perselisihan paham itu perkara biasa dan rahmat jika ditangani dengan baik. Tapi apa jenih mekanismenya menangani isu sampai menguntungkan musuh ni. Mana dia prinsip dan semangat Pakatan dalam tindakan Zulkifli Noordin ni. Kalau etnik Umno yang buat semua benda ni tak heran sangat, memang depa hidup ngan isu. Takkan Zul pun nak menari ikut rentak depa gak kot.

"Apa yang beliau lakukan bertentangan dengan prinsip musyawarah,” kecam Shamsul Iskandar.

Saturday, January 23

Jom gerak sama sama

0 org komen
Pengerusi Gerak sertai PKR esok


Oleh G. Manimaran

PETALING JAYA, Jan 23 — Jika pengerusi pertama Gerakan Rakyat Integriti dan Anti Korupsi (Gerak) menyertai Umno dua tahun lalu, penggantinya Mohd Nazree Mohd Yunus pula akan melangkah ke Parti Keadilan Rakyat (PKR), esok.

Nazree, 26, yang sebelum ini turut disebut-sebut akan mengikut langkah Ezam menyertai Umno, dikatakan sudah memutuskan untuk menganggotai PKR.

Perkara itu yang sepatutnya diumumkan pagi ini hanya akan dimaklumkan kepada umum tengah hari esok.

The Malaysian Insider difahamkan Nazree sudah mencapai keputusan muktamad untuk menyertai PKR dan telah selesai mengadakan perbincangan akhir dengan kepimpinan parti itu beberapa hari yang lalu.

Pun begitu Nazree (gambar) yang dihubungi lewat semalam enggan mendedahkan nama parti yang bakal beliau sertai.

Ketika ditanya bahawa PKR disebut-sebut sebagai parti pilihannya, Nazree berkata, “biar ia tinggal teka-teki (sehingga esok)... saya akan mengumumkan pada Ahad.”

“Apa yang boleh saya katakan adalah, saya telah dijemput untuk menghadiri satu sidang media di Kuala Lumpur pada Ahad ini,” katanya.

Bagaimanapun beliau mengakui perbincangan mengenai perkara tersebut sudah selesai.

Dalam pada itu, Ketua Angkatan Muda Keadilan Shamsul Iskandar Mohd Akin ketika ditanya mengenai perkara tersebut juga enggan memberi sebarang komen.

“Saya belum ada maklumat, bagaimanapun jika beliau hendak menyertai PKR, kami mengalu-alukan... kami mengalu-alukan sesiapa sahaja khususnya mereka yang boleh mendukung perjuangan PKR,” katanya.

Ezam, bekas ketua AMK menubuhkan Gerak dan kemudian menyertai Umno.

Bekas orang kuat Datuk Seri Anwar Ibrahim itu melepaskan jawatan pengerusi Gerak untuk menyertai Umno pada Jun 2008.

Ezam juga memaklumkan The Malaysian Insider minggu lalu bahawa beliau tidak pernah mengajak Nazree agar menyertai parti politik.

Nazree, 26, sebelum ini mengesahkan kepada The Malaysian Insider bahawa beliau telah memaklumkan secara rasmi kepada barisan kepimpinan Gerak mengenai pendiriannya untuk menyertai parti politik secara sepenuh masa.

Beliau sebelum ini pernah dikaitkan dengan PAS dan Umno.

Bekas pemimpin Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya dan Solidariti Mahasiswa Malaysia menggariskan bahawa parti yang bakal disertainya harus mengamalkan prinsip keadilan, keterbukaan dalam memberi pandangan dan memperlihatkan sifat-sifat futuristik.

Di bawah kepimpinan Nazree, Gerak antara lain telah membuat aduan di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia terhadap bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr. Mohd Khir Toyo dan juga penggantinya Tan Sri Khalid Ibrahim.

Bagaimanapun Khalid menafikan dakwaan Nazree dan telah memfailkan saman terhadapnya yang didakwa mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah ke atas beliau.

Dalam samannya Khalid mendakwa dirinya difitnah ekoran kenyataan akhbar dibuat Nazree pada 21 Jan 2009, bertajuk “Amalan Rasuah dan Salahguna Kuasa Menteri Besar Selangor” dan “Laporan Salah Guna Kuasa Menteri Besar Selangor” pada 3 Feb 2009 berhubung pengagihan lembu korban dan juga juga penyalahgunaan wang kerajaan untuk membiayai kereta peribadi.

Dua lagi nafi

0 org komen
Selain Hadi, PKR dan Asri juga nafi laporan ‘God bukan Allah’

Oleh G. Manimaran

PETALING JAYA, Jan 22 — Tiga daripada tujuh peserta muzakarah pakar termasuk dua ahli politik pembangkang dan bekas mufti Perlis menegaskan pertemuan semalam anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) itu sebenarnya tidak membuat apa-apa resolusi sebagaimana dilaporkan media tertentu.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan lewat petang ini, ketiga-tiga mereka — Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Dr Mohd Nur Manuty dan bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata “apa yang tidak dinyatakan dalam laporan berkenaan (semalam) ialah pendirian konsisten kami” menyentuh tiga perkara.

Salah satu pendirian itu ialah penggunaan kalimah “Allah” untuk tujuan amalan agama sesama penganut agama Kristian dan Yahudi adalah dibenarkan oleh Islam dengan bersumberkan dalil al-Quran dan As-Sunnah serta pandangan ulama muktabar.

“Demi menjaga keharmonian dan kesejahteraan negara, polemik ini hendaklah diselesaikan dengan menyuburkan budaya dialog antara agama secara matang dan bijaksana,” kata mereka dalam kenyataan itu.

Pendirian ketiga ialah berasaskan semangat musyawarah dan saling memahami dalam konteks masyarakat Malaysia, maka suasana dan keadaan setempat perlu diambil kira dalam menentukan penggunaan kalimah “Allah” itu.

“Penggunaan kalimah “Allah” secara tidak bertanggungjawab mestilah dielakkan supaya ia tidak menjadi isu yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dan agama dalam negara ini.

“Oleh itu, satu garis panduan penggunaannya perlulah diwujudkan,” tambah mereka menerusi kenyataan itu.

Mereka juga menambah, sebagaimana telah dipersetujui oleh pihak penganjur dan para panel muzakarah dan berdasarkan kepada tradisi keilmuan dan semangat perbezaan pandangan, maka tiada sebarang ketetapan rasmi telah dikeluarkan di akhir sesi muzakarah berkenaan.

Kenyataan itu dikeluarkan ketika Harakah Daily memetik Hadi melaporkan, muzakarah pakar anjuran IKIM semalam sebenarnya tidak membuat apa-apa resolusi.

Penjelasan tersebut sekali gus dilihat berbeza dengan berita ‘God bukan Allah — IKIM’ seperti yang dilaporkan oleh media bahawa ahli muzakarah sebulat suara bersepakat penggunaan kalimah “Allah” sebagai terjemahan bagi ganti nama ‘God’ atau ‘Tuhan’ adalah tidak tepat.

“Ya, muzakarah itu tidak mempunyai apa-apa resolusi, laporan itu tidak betul,” jelas beliau ketika dihubungi Harakah Daily.

Pun begitu, beliau menegaskan bahawa kalimah “Allah” tidak boleh disalah guna untuk mengelirukan umat Islam.

“Penggunaan kalimah Allah oleh umat Islam secara dalaman jelas mengEsakan Allah, penggunaan yang boleh mengelirukan orang Islam tidak dibenarkan sama sekali,” jelas beliau.

Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang turut mengulangi ketetapan PAS seperti yang diputuskan oleh Lajnah Politik dan tulisannya sebelum ini.

“Pandangan kita (PAS) seperti yang saya tulis sebelum ini, seperti yang diputuskan (dalam Lajnah Politik) sebelum ini,” jelasnya.

“Kita tidak boleh melarang mereka (penganut agama samawi) menggunakan perkataan Allah di kalangan mereka sendiri walaupun salah maksud dan maknanya yang asal mengikut bahasa kita,” kata beliau dalam kenyataannya bertarikh 7 Jan lalu.

Selain Hadi, Mohd Nur dan Asri turut hadir ialah Pengarah Pusat Kajian Ekonomi dan Kemasyarakatan IKIM, Dr Mohd Sani Badron dan Felo Pusat Kajian Syariah, Undang-Undang dan Politik IKIM, Md Asham Ahmad.

Muzakarah yang dipengerusikan oleh Ketua Pengarah IKIM Nik Mustapha Nik Hassan itu turut disertai oleh pengerusinya yang juga bekas perdana menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi; pensyarah dari Jabatan Usuluddin dan Perbandingan Agama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Madya Dr Kamar Ainiah Kamaruzzaman, Penasihat Agama kepada Perdana Menteri Datuk Dr Abdullah Md. Zain.

Laporan Bernama semalam menyebut, muzakarah pakar yang disertai tujuh ilmuwan Islam, anjuran IKIM semalam bersetuju penggunaan kalimah “Allah” sebagai terjemahan atau ganti nama kepada “God” adalah tidak tepat.

Abdullah berkata muzakarah itu merumuskan bahawa terjemahan kalimah Allah sebagai “God” juga menyalahi hakikat sebenar kerana bercanggah dengan konsep Tuhan yang dianjurkan oleh agama Islam di Malaysia.

“Dalam perbincangan ini, kita semua setuju bahawasanya kita perlu menghormati dan menjunjung Perlembagaan Malaysia yang memberikan kebebasan beragama diteruskan dalam suasana aman dan harmoni,” kata Abdullah.

Muzakarah bertajuk “Terjemahan God Sebagai Allah: Mengenal Pasti Punca Permasalahan dan Penyelesaiannya” berlangsung selama lapan jam dari pukul 8.30 pagi, dipengerusikan Nik Mustapha.

Abdullah berkata muzakarah itu berjaya mencapai matlamat penganjurannya iaitu mengenal pasti punca dan penjelasan latar belakang permasalahan daripada perspektif agama, bahasa, sosial dan undang-undang.

“Muzakarah ini juga dapat menegaskan kefahaman dan konteks penggunaan Allah dalam al-Quran, memurnikan tafsiran ke atas sumber-sumber hukum Islam berkaitan kebenaran penggunaan kalimah Allah oleh agama dan budaya selain Islam dan membentuk kesatuan fikiran di kalangan tokoh agama serta pemimpin umat Islam,” katanya.
Related Posts with Thumbnails