Wednesday, November 30

Sedap betoi kupasan nih... hihi...

0 org komen
UMNO sudah sampai ke tahap defensif dalam semua hal

Apabila negara sudah sampai ke tahap cerca marba seperti yang kita lihat dan alami sekarang ini, kita tahu pihak yang memimpin mempunyai masalah. Setakat kesalahan kecil-kecil orang Melayu dan rakyat amnya sentiasa terbuka untuk memaafkan kesalahan yang boleh diperbaiki dan terus sahaja memberikan mandat kepada mereka (BN).

Rakyat Malaysia amnya dan lebih khusus lagi orang Melayu sentiasa bersifat pemaaf. Rakyat bukan tidak tahu apa yang dilakukan oleh pimpinan yang tidak jujur selama ini. BN tetap mendapat sokongan di setiap kali pilihanraya.

Tetapi keadaan itu semua sudah tiada lagi. Rakyat sedar yang BN khususnya UMNO telah mengambil sikap pemaaf orang Melayu itu sebagai kelemahan Melayu. Mereka terus melakukan perkara keji seperti rasuah dan berbagai-bagai lagi kerana mempercayai yang orang Melayu khususnya dan rakyat amnya akan terus memberikan sokongan dan tidak akan lari dari memberikan mandat terus menerus.

Mereka (pemimpin) terus terusan melakukan perkara yang selama ini dibenci rakyat dan mereka (pemimpin) merasakan yang kalau mereka membuat salah pun rakyat akan tetap mengundi mereka lagi. Tetapi sekarang kesabaran itu sudah habis hadnya. Rakyat termasuk orang Melayu sudah tidak tahan lagi dengan sikap angkuh dan sikap bermaharajalela mereka lagi.

Dalam pada rakyat merasa gusar dengan sikap pemimpin, mereka yang menjadi pemimpin masih lagi merelakan diri mereka di tawan oleh nafsu nafsi mereka. Kalaulah mereka sedar dan tahu bagaimana rakyat marah isu NFC misalnya tidak akan timbul. Banyak lagi isu-isu besar yang sudah pun di tulis dalam blog ini. Dalam kabinet hari ini ahli-ahlinya (menteri-menteri) berniaga dari kapal selam kepada perniagaan kapal terbang dan seterusnya sampai terlibat dengan perniagaan lembu. Pendeknya apa yang ada di darat, di air dan di udara semuanya mereka sapu bersih.

Penggubal dasar tidak lagi bertanggungjawab untuk menjadi pemantau terhadap dasar yang di gubal oleh parti dan parlimen yang berkuasa. Malahan penggubal dasar yang berada di dalam kementerian-kementerian sebagai menteri berebut-rebut dengan rakyat untuk mendapatkan peluang perniagaan.

Tugas mereka untuk melihat dan mempastikan dasar yang di gubal terlaksana dengan baik oleh pelaksana (penjawat awam) sudah di lupakan dan sebaliknya mereka bersama-sama berkonspirasi dengan pelaksana untuk menjadi peniaga yang besar dan menggunakan sumber di kementerian masing-masing.

Orang Melayu memang tidak begitu bernasib baik kerana keadaan bangsa kita yang serba kekurangan dalam semua bidang ini. Kalau dasar ekonomi baru dulu di wujudkan untuk memberikan peluang kepada orang Melayu dalam bidang ekonomi dan ‘equity participation’ sekarang ini orang Melayu terhimpit dengan saingan dari kerajaan sendiri.

Orang Melayu bukan sahaja terpaksa bersaing dengan rakan-rakan dari berbilang kaum, orang Melayu juga terpaksa bersaing dengan GLCs dan badan-badan dan institusi kerajaan sendiri. Semua GLCs, badan-badan berkanun termasuk perbadanan kemajuan ekonomi negeri-negeri semuanya bersaing dengan orang Melayu. Sekarang ini wujud pula apa yang di kenali sebagai Menteri Besar Incorperated (MBI) yang digunakan sepenuhnya oleh Menteri-Menteri Besar untuk bersaing dengan kontraktor Bumiputra dan MBI mendapat keuntungan yang tidak di audit oleh mana-mana pihak. Semuanya ini adalah alat-alat untuk membunuh peniaga bumiputra dan rakyat keseluruhannya.

Rakyat nampak semuanya ini tetapi mereka (MB-MB) tidak sensitif dengan perasaan rakyat khususnya orang Melayu. Sekarang sesiapa sahaja yang dilantik mengetuai MBI ini boleh menentukan berapa banyak pendapatan yang mereka mahu dalam setahun dan mereka bukannya bekerja untuk mempastikan keuntungan itu untuk di rasai oleh rakyat selain dari hanya memberi bantuan ad hoc kepada sesiapa yang dirasakan perlu mengikut cita dan rasa Menteri Besar terlibat.

Kalau UMNO benar-benar mahu melihat keadaan ini diperbetulkan dalam perhimpunan UMNO tidak beberapa hari lagi ini boleh di keluarkan isu ini secara terbuka. Tetapi saya tidak yakin perkara ini akan dilakukan kerana hampir kesemuanya dalam UMNO itu mempunyai kepentingan peribadi dan tidak akan berani berkata benar.

Perhimpunan itu hanya sekadar tempat pemimpin UMNO bercakap dan bertempik dengan diikuti dengan tepuk gemuruh dari perwakilan yang syok sendiri semata-mata. Akan ada pelawak-pelawak di kalangan perwakilan yang hampir keseluruhan ucapan mereka di saluti dengan lawak jenaka untuk hiburan perwakilan yang datang dari jauh. Lawak jenaka mereka akan di sambut oleh pemimpin di atas stage dan apabila Presiden sendiri ketawa seluruh perwakilan akan ketawa.

Dalam perhimpunan agong itu nanti akan kita lihat dan dengar Presiden UMNO bercakap dengan nada yang tinggi dan bersemangat seperti ucapan Presiden Sukarno, Indonesia pada tahun enam puluhan dahulu bagi menaikan semangat para perwakilan. Tetapi selepas perhimpunan itu ramai perwakilan akan melupakan hal perhimpunan kerana kebanyakan mereka akan berada outlet-outlet karaoke di sekitar Kuala Lumpur. Hasil dari perhimpunan itu adalah seperti kata-kata yang biasa kita dengar, ‘walhasil balik asal’.

Seperkara lagi yang saya hendak sebutkan di sini ialah khabarnya perhimpunan agong kali ini ialah perhimpunan kali yang ke 60. Saya hendak bertanya juga kenapa perhimpunan kali yang ke-60 sedangkan UMNO ini baru berusia 23 tahun. Bagaimana pula UMNO boleh menganjurkan perhimpunan yang ke 60?

Ini juga elok kita tanya Presiden UMNO dan tuntut jawapan dari beliau. Mungkin pemimpin UMNO pada hari ini terlupa sejarah partinya sendiri. Untuk peringatan pucuk pimpinan parti UMNO, usia UMNO yang ada pada hari hanyalah 23 tahun bukannya 60 tahun.Oleh kerana terlalu sangat tidak berkata benar, UMNO kini menjadi sebuah parti yang defensif dalam semua isu.

Mengikut perkiraan saya kali ini adalah kali yang ke 22 tahun sahaja. Kita mesti ingat semasa negara kita mencapai kemerdekaan UMNO sekarang tidak wujud lagi. UMNO sekarang lebih muda dari umur anak bongsu saya.

PAS lebih lama usianya dari UMNO. Begitu juga DAP. UMNO sekarang hanya tua sedikit dari parti Keadilan Rakyat yang di tubuhkan pada tahun 1998 dahulu, sepuluh tahun selepas penubuhan UMNO itu.

Saya sekadar ingin mengingatkan pucuk pimpina UMNO sahaja, tetapi kalau mereka masih mengatakan UMNO itu sudah berusia 6 dekad…itu lantak dialah. Bagi mereka yang tidak mahu di bohongi mereka tetap cekal dengan pendirian yang UMNO itu baru berusia 23 tahun.

Mahathir cuba nak putihkan kulit... kahkahkah...

1 org komen
LIHAT INI ! Mahathir mula bimbang !

Oleh: sangkancil

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kemungkinan besar Arab Spring tidak akan merebak ke Malaysia kerana kerajaan di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah bekerja keras dalam memenuhi tuntutan rakyat.

"Jika kerajaan tidak beri perhatian kepada masalah-masalah rakyat, maka rakyat akan memberontak.

"Tetapi Malaysia sejak kemerdekaan, telah bekerja keras untuk mewujudkan peluang kepada rakyat ... Saya tidak nampak bagaimana Arab Spring boleh menjangkiti kita," katanya pada sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.

Mengulas mengenai prestasi Perdana Menteri, Dr Mahathir berkata, beliau bersetuju bahawa Datuk Seri Najib Razak gigih berusaha tetapi menghadapi satu tugas yang sukar berbanding zamannya.

"Beliau tidak mempunyai majoriti sepertimana yang saya ada. Saya mempunyai (lebih besar) majoriti yang membolehkan saya mengendalikan pembangkang. Jadi, beliau berdepan kesukaran."

Sambil memberi amaran bahawa amalan rasuah akan menjadi penghalang kepada program transformasi kerajaan, Dr Mahathir berkata beiau berpuas hati dengan kemajuan transformasi Najib.

"Jika ia boleh berjaya 100 peratus, itu soalan lain. Rasuah tidak mudah untuk dibendung, rasuah terdapat di mana-mana sahaja.

"Jika ia adalah rasuah di bawah meja, maka ini lebih mudah untuk dibendung, tetapi jika rasuah adalah di atas meja dan telah menjadi satu budaya, maka ia lebih sukar ditangani," katanya.

Walau bagaimanapun, Dr Mahathir berkata bahawa Malaysia masih belum terjerumus ke satu peringkat yang membimbangkan.

Sambil memuji tindakan pantas reaksi kerajaan terhadap bantahan ke atas Akta Perhimpunan Aman, beliau berkata terpulang kepada rakyat untuk mentafsirkan sama ada kerajaan "tunduk” ataupun "sensitif" terhadap keperluan rakyat.

"Saya fikir kerajaan mendengar suara rakyat dan bertindak dengan cepat. Semasa zaman saya, saya tidak mempedulikannya langsung,” katanya sinis.

Empat hari selepas dibentangkan di Dewan Rakyat, kabinet memutuskan rang undang-undan itu perlu dipinda tetapi menegaskan perhimpunan jalanan tetap diharamkan.

Mengenai Umno, Dr Mahathir berkata parti itu semakin berkembang maju dan "jauh lebih baik daripada pada 2008".

“Pada (pilihan raya umum) 2008, saya tahu banyak anggota UMNO mengundi pembangkang bukan kerana mereka "kurang sayangkan UMNO" tetapi mereka tidak sukakan kepimpinan pada masa itu," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Dr Mahathir menggesa semua negara bersiap sedia menangani krisis global yang "berjangkit" akibat globalisasi.

“Hakikat yang kita perlu terima ialah kita tidak lagi boleh mengasingkan diri kita daripada apa yang berlaku di seluruh dunia.

“Malahan, jika kita kaji apa yang belaku di seluruh dunia dan mengandaikan apa yang berlaku di seluruh dunia juga akan berlaku di negara kita dan kita lihat bagaimana masalah itu ditangani, dengan itu kita boleh lakukan perubahan yang sama di negara kita untuk membendung sebarang pemberontakan," katanya.

Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata pemulihan yang serupa mungkin tidak sesuai untuk setiap negara dalam menangani krisis global berikutan persekitaran berbeza.

"Anda perlu sesuaikan diri anda dengan perubahan persekitaran. Ia bergantung kepada negara anda.

"Malaysia cuba melakukan banyak transformasi. Saya berharap kerajaan akan berjaya dalam mentransformasikan ekonomi dan masyarakatnya sendiri. Saya harap dengan berbuat demikian, mereka akan terus mendapat sokongan rakyat dan negara kekal makmur," katanya.

Alat sulit Umno terbongkar... kahkahkah...

0 org komen
Buku Sulit Umno Dedah Arahan Rasmi Sebar Fitnah

Umno akan ambil semula pemerintahan di negeri Pakatan Rakyat " DENGAN APA CARA SEKALIPUN!"

“Tetapi kita berdepan cabaran di hadapan kita. Kita perlu melalui jambatan pilihan raya umum akan datang.”

Begitulah kata Najib Razak baru-baru ini yang menegaskan adalah “amat penting” bagi Umno dipilih semula pada pilihan raya umum akan datang.

Dengan kata-kata itulah, maka Umno amat terdesak sekarang ini mengaut undi dengan “apa- cara sekalipun”.

Selama ini Umno telah menggunakan taktik kejam untuk menipu, menyebarkan fitnah dan menanam perasaan takut di kalangan orang Melayu serta menggunakan ugutan, dengan tujuan untuk mengaburkan mata rakyat daripada skandal-skandal kewangan dan rasuah yang telah mengakibatkan kehilangan beratus-ratus bilion ringgit.

Terbaru, Buku Panduan Pilihanraya Umum yang ‘Sulit’ telah dikeluarkan oleh Umno secara rasminya kepada jentera pilihanraya mereka. Dalam kandungan buku tersebut, diberikan arahan rasmi supaya menyebarkan fitnah seberapa banyak yang boleh untuk menyakinkan pengundi terutamanya orang-orang Melayu.


Pendedahan ini dibuat semasa Kongres Tahunan Keadilan baru-baru ini, dimana Dato’ Seri Anwar Ibrahim mendedahkan perkara ini. Beliau menyatakan buku panduan tersebut telah diterima dari seorang ahli Umno,yang menyokong kita.

Ahli Umno tersebut menyatakan ramai lagi ahli Umno yang sudah muak dan benci dengan Umno, tetapi terpaksa menunjukkan sokongan atas sebab-sebab tertentu.

Menurut Anwar Ibrahim lagi, buat sekarang ini buku panduan tersebut telah diserahkan kepada YB Azmin Ali untuk tindakan selanjutnya.

Inilah bukti bahawa Umno akan membuat apa sahaja terutamanya pembunuhan karektor Anwar Ibrahim dan melagakan antara parti-parti Pakatan Rakyat.

Umno silap… Rakyat bijak menilai…. - blog reformisanakmuda

Gamak ka Najib nak jentik Isa Samad... kahkahkah...

0 org komen
Najib Tidak Akan Tergamak Pecat Mohd Isa

HARI ini beberapa orang Jawatankuasa Perunding Peneroka (JKPP) yang diikhtiraf sebagai badan rasmi oleh Felda telah memberi kata dua kepada Ha Najib Razak dan menggesa memecat Pengerusi Felda Mohd Isa Samad. Mereka memberi kata dua kalau Mat Isa tidak dipecat Umno akan kehilangan undi dalam pilihan raya umum akan datang.

Badan itu mendakwa mereka mewakili 1.6 juta peneroka dari 120,000 keluarga di 11 wiayah Felda di seluruh negara.

Desakan juga dilakukan supaya memecat Pengarah Seranta Felda Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid dan Ketua Pegawai Eksekutif Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd, Sabri Ahmad.

Desakan ke atas pengerusi dan pengarah itu ada kena mengena dengan langkah untuk menyenaraikan Felda Global Ventures di Sekureti Malaysia tidak lama lagi. Cadangan untuk menyenaraikan Felda itu diumumkan Ha Najib sewaktu membentangkan Bajet Oktober lalu. Katanya penyenaraian itu dibuat tergesa-gesa dan peneroka sendiri belum mengetahui tentangnya.

Felda tidak menjelaskan kepada peneroka menyebabkan ada menganggap penyenaraian itu dilakukan dalam gelap dan untuk kepentingan segelintir pihak berkepentingan ke atas Felda.

Sidang media itu dikendalikan oleh Pengerusi JKPP Shamsuddin Othman yang juga salah seorang ahli lembaga pengarah Felda. Turut hadir pada sidang media hari ini ialah sembilan naib pengerusi JKPP Wilayah. Desakan oleh badan rasmi ini pertama kali dan memperlihatkan Felda berada dalam kemelut.

Desakan supaya Mohd Isa berundur adalah satu-satu langkah yang mampu dibuat oleh para peneroka. Tetapi pada pandangan saya ia tidak mudah untuk dilakukan oleh Ha Najib. Mungkin untuk memecat beberapa nama lain yang disebut boleh tetapi tidak dengan Najib.

Kenapa saya berkata begitu kerana, kedudukan Mohd Isa itu dilantik oleh Najib sendiri. Ia bukan atas pilihan peneroka. Najib adalah perdana menteri. Perkara yang kena faham dengan perlantikan Isa ialah berhubung dengan balasan jasa dan budi Mohd Isa oleh Najib.

Mohd Isa seharusnya tidak kembali ke dalam parti apa lagi memegang sebuah institusi seperti Felda lagi apabila mengenangkan kepada apa yang berlaku kepada dirinya. Bukankah Isa digantung menjadi ahli Umno dan dipecat sebagai Menteri Wilayah Persekutuan setelah didapati bersalah melakukan rasuah semasa pemilihan pemimpin Umno 10 tahun lepas.

Orang seprti Mohd Isa sepatutnya tidak dipandang lagi kerana dari segi moral dan integritinya ia lebih buruk dari anjing buruk kepala. Namun tidak begitu di dalam Umno. Dalam Umno mereka yang bersih, jujur, cerdik dan mempunyai personaliti baik tidak akan naik. Mereka hanya layak menjadi ekor sahaja.

Boleh diperhatikan kepada individu yang menjadi pemimpin Umno hari ini, bermula dari Najib sendiri membawa kepada ketua cawangan semuanya terpalit dengan dosa dan dikaitkan dengan berbagai skandal. Ada menteri yang melanggan pelancur lebih hebat dari apa yang dituduh kepada Anwar Ibrahim. Anwar kalau bawa pelacur berlindung juga tetapi ada pemimpin Umno terang-terang gendung wanita Siam atau pun 'main' dengan bini orang.

Isu rasuah usah cerita yang songlap duit rakyat makan projek banyak dan berlambak. Sebut menteri mana yang tidak terlibat dengan komisyen. Menerima komisyen dan rasuah semacam sudah mendarah daging dalam kepimpinan Umno. Itu cerita komisyen pembelian kapal selam walaupun dinafi beratus kali tetapi ia tidak dapat menutup persepsi orang terhadap rasuah dan penyelwengan Umno.

Mungkin cerita jahat dan khinat ini tidak ke pengetahuan rakyat tetapi mereka yang terlibat dari opis boy sampai ke Ketua Setiausaha semua tahu akan fiil pemimpin Umno sendiri. Kerana begitu meluas menyebabkan ada juga KSU, Pengarah Jabatan dan sebagai ikut sama menerima dan melakukan rasuah.

Kaau rasuah tidak menjadi bara tidaklah pula digubalkan Badan Pencegah Rasuah ditukar menjadi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Kalau begitu lagak dan watak serta perangai pemimpin Umno jadi tidak hairanlah kalau orang seperti Mohd Isa yang tidak disenangi peneroka diambil menjadi pengerusi Felda menggantikan Yusuf Noor ternyata lebih wara' dari Mohd Isa.

Saya sudah sebut sebelum ini mengenai Mohd Isa. Kenapa beliau dipilih menjadi Adun Bagan Pinang semasa pilihan raya kecil dan kenapa beliau dilantik menjadi pengerusi Felda. Sebenarnya Najib tidak ada pilihan lain untuk membalss budi Mohd Isa kepadanya. Mohd Isa ada jasa besar kepada Najib yang berupa rahsia. Tidak mustahil kalau Najib membiarkan Mohd Isa, bekas MB Negeri Sembilan itu akan meledakkan segala-gala tentang Najib yang ada dalam poketnya. Kelebihan kepada Mohd Isa iaah kerana dia mengetahui sesuatu tentang Najib.

Jadi berbalik kepada hasrat peneroka supaya Mohd Isa dipecat ia seperti mencurah garam ke laut sahaja. Kerja itu sia-sia saja. Yang terbaik peneroka perlu kekalkan dan biarlah Mohd Isa. Guna dan ajarlah Mohd Isa, Najib dan Umno sekali dalam pilihan raya akan datang. Begitu juga kalau pendedahan hari ini bertujuan untuk mendapat perhatian Perhimpunan Agung Umno ia akan menjadi sia-sia saja. Tengku Razaleigh Hamzah sudah kata apa-apa keputusan dan perbincangan dalam perhimpunan agung Umno ianya satu endorcement sahaja.

Saya percaya tidak akan ada mana-mana perwakilan G7 yang berani untuk menimbulkan isu berkenaan. Apa lagi kalau mereka yang pernah merasai lemak dan manisnya wang Mohd Isa.

Sudah sampai masanya rakyat bawahan dan marhain seperti peneroka bukan setakat melepas kata-kata tetapi mereka harus mengotakan. Kritikan teguran tidak akan membawa makna sama sekali apa yang pentingnya jatuhkan UBN barulah transformasi ke atas Felda dan juga institusi lain akan berlaku. Kepada saya tindakan membuat kenyataan berupa ugutan membuang masa dan tenaga sahaja.

Sapa dia bewak hidup tuh... kahkahkah...

0 org komen
Felda bergelora: Najib nak terus bela ‘biawak hidup’?

Kepentingan dan hak seramai 220,210 orang peneroka, anggota keluarga peneroka, generasi kedua dan kakitangan FELDA adalah terletak di dalam pegangan ekuiti sebanyak 51% di dalam Felda Holding Berhad (FHB) yang dipegang melalui Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad (KPF).

Manakala baki pegangan sebanyak 49% di dalam FHB adalah dipegang oleh FELDA Global Venture Holdings (FGVH), yang dimiliki 100% oleh FELDA.

Perdana Menteri Datuk Seri Haji Najib Razak sewaktu membentang belanjawan negara bergegar-gegar memaklumkan bahawa peneroka bakal mendapat durian runtuh bilamana Felda akan disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur pertengahan bulan 2012 nanti.

Di bawah pentadbiran Najib, cadangan untuk menyenaraikan FGVH akan memperlihatan peneroka di bawah KPF terpaksa melepaskan 51% kepentingan mereka di FHB - yang mencatatkan keuntungan RM760 juta tahun lepas untuk duduk di bawah FGVH dan memegang 61 peratus dalam FGVH, yang anak-anak syarikat antarabangsanya telah dilaporkan kerugian RM500 juta sehingga 2010.

Bagaikan kedengaran guruh di langit dengan pengumuman Najib, maka Isa Samad yang menjadi 'key person' yang diharap menjayakan hasrat yang pernah dibantah rakyat era Tun Dr Mahathir ini terus mengisytiharkan beberapa langkah ke arah 'meruntuhkan durian' tersebut.

Antaranya memasukan dirinya menjadi pengerusi KPF, mengambilalih kesemua ladang Felda Plantation untuk dipajak selama 99 tahun, menggerakkan aset Felda di semua lot kosong dalam Felda dan pelbagai caturan lain untuk memastikan hasrat menjadikan saham Felda antara yang tertinggi apabila dilancarkan.

Namun, hasrat tersebut disedari oleh beberapa pimpinan peneroka yang terlihat ada agenda tersembunyi pihak berkepentingan dalam usaha ini. Mereka bangkit membantah bukan kerana menolak durian runtuh, tetapi demi masa depan generasi Felda, tanah milik Felda dan pendapatan peneroka yang menjadi ahli KPF.

Apa tidaknya, FGVH sebuah syarikat yang terus membuat kerugian beratus juta ringgit dan bergantung hidup pada Felda Holding Berhad (FHB) bakal ‘menelan’ telur emas peneroka, FHB di dalam struktur baru dari penstrukturan semula dan penyenaraian FGVH di Bursa Malaysia.

Pada minda mereka terfikir bagaimana syarikat yang rugi dan lemah boleh ‘menelan’ sebuah syarikat yang maju dan terbukti ‘profitability’nya?

Belum reda desakan agar Isa Samad digugurkan daripada jawatan Pengerusi Felda, kini wujud pula tuntutan daripada warga Felda untuk mengetahui berapa gaji dan elaun yang dibayar kepada beliau dan ahli lembaga pengarah Felda yang ditugaskan bersungguh-sungguh ingin merampas tanah Felda Plantation untuk dipajakkan.

Bantahan cara pentadbiran Isa Samad dalam mengurus Felda oleh beberapa pimpinan utama telah menimbulkan polemik cabar-mencabar. Terbaru, ialah tindakan menuntut permohanan maaf dan terhadap Isa akibat penghinaan kepada pengerusi peneroka Felda Saudara Shamsuddin Othman.

Bukan itu sahaja, peneroka kini bangkit melalui Jawatankuasa Perunding Peneroka (JKPP) untuk memberikan amaran bahawa saman akan dikeluarkan jika mereka tidak diberi jaminan bertulis penyenaraian ke BSKL dapat menjamin pendapatan konsisten sepanjang tempoh pajakan tanah mereka seluas 360,000 hektar kepada FGVH dengan pelbagai syarat tidak munasabah dan jumlah nilai pajakan yang sangat kecil iaitu RM500 juta sahaja berbanding RM2 bilion yang diperolehi sekarang.

Mereka mempersoalkan mengapa mereka tidak dijemput untuk berbicara sebelum pengumuman dibuat, dan mengapa ada sesuatu yang cuba dirahsiakan daripada pengetahuan peneroka dalam usaha FGVH mengambilalih aset Felda khususnya KPF.

Senario ini membuktikan apa yang dibimbangi oleh Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) ternyata ada kebenarannya, kerana apalah makna bagi peneroka dan persatuan peneroka bilamana mereka dikesampingkan dalam sebarang agenda besar berkaitan Felda.

Hura-hara yang timbul kini nampaknya akan menyebabkan hasrat Najib untuk 'meruntuhkan durian' tidak akan menjadi kenyataan. Persoalan besar kini ialah apakah haji Najib terus bersedia memikul ' biawak hidup' yang menimbulkan kemarahan warga pengurusan dan Felda, atau adakah beliau berani untuk menyahkan Isa dari Felda. Mungkin persoalan ini bukan hanya perlu ditanya kepada Haji Najib, tetapi elok juga ditanya kepada Hajah Rosmah.

Tuan Ibrahim Tuan Man
Ketua Penerangan PAS Pusat
29 November 2011

Alaahai, Hassan Ali ooiii... kahkahkah...

0 org komen
Hassan Ali sedang impikan jawatan MB Selangor?

Written by Moaz Nair

Hasan Ali, Exco negeri Selangor dan juga bekas pengarah BTN, telah menghina kepintaran orang Melayu dan kesucian agama Islam dengan mendakwa bahawa orang Kristian mempunyai motif utama untuk memurtadkan orang Melayu. Isu ini telah mencetuskan kemarahan para pemimpin Kristian dan Islam sederhana.

Adalah tidak waras untuk Hasan berfikir bahawa seorang Islam boleh memeluk agama Kristian dengan hanya membaca atau mendengar bacaan Injil. Adakah orang bukan Islam memeluk Islam beramai-ramai selepas mendengar Azan setiap hari di masjid dan ayat-ayat al-Quran yang dibaca di televisyen? Jika Hasan mendakwa bahawa dirinya ilmuan Islam, bolehkah beliau mengambil bahagian dalam perdebatan perbandingan agama apabila dia takut pada Injil?

Pada hari ini, pelajar universiti - orang Islam dan bukan Islam - terdedah kepada Kitab Suci semua agama. Haruskah universiti berhenti menawarkan kursus Perbandingan Agama- untuk para pelajar semata-mata kerana kesempitan fikiran Hasan Ali dan hipotesis beliau yang samar-samar mengenai isu murtad? Atau adakah asas agama Hasan sendiri begitu goyah sehingga beliau takut pada Injil?

Fahami kandungan Injil dan Kitab-kitab agama lain

Hasan adalah seorang Muslim yang cetek fikiran dan ada baiknya beliau mengambil tunjuk ajar daripada Allahyarham Ahmed Hussein Deedat (1918 - 2005), seorang ulama, yang menkaji kedua-dua Al-Quran dan Injil. Ia adalah satu penghinaan kepada umat Islam dan iman Islam jika seseorang itu mengatakan bahawa apabila seorang Muslim mendengar bacaan Injil, dia akhirnya akan masuk Kristian. Seorang Muslim, jika boleh, hendaklah membaca dan memahami kandungan Injil dan kitab semua agama dan bandingkan dengan kandungan Al-Quran untuk mengukuhkan fahaman mereka terhadap Islam.

Usaha ini tidak akan dalam apa-apa cara sekalipun mengurangkan keimanan seorang Muslim. Masalah dengan kebanyakan orang Islam di negara ini adalah mereka membaca al-Quran tetapi tidak mampu untuk memahami makna ayat-ayat yang ditulis dalam bahasa Arab. Kejahilan ini telah membuat ramai orang Islam takut pada kitab agama-agama lain kerana kitab-kitab ini kebanyakannya ditulis dalam bahasa mereka dapat baca dan fahami. Hassan sebaliknya harus menyeru orang-orang Islam untuk membaca Al-Quran dan belajar untuk memahami makna ayat-ayat al-Quran demi mengukuhkan kepercayaan mereka terhadap Islam. Ini akan membantu umat Islam mengukuhkan keimanan mereka apabila terdedah kepada buku atau kitab suci agama-agama lain.

Rakyat Malaysia secara amnya tidak perlu terpengaruh dengan fanatik agama yang bermotifkan politik untuk melagakan orang Melayu terhadap Kristian. Media pro-kerajaan tidak akan melakukan keadilan walau untuk Islam. Mereka mampu menggunakan agama untuk memutarkan dan menonjolkan cerita-cerita dongeng bagi menipu penduduk Melayu luar bandar untuk berfikir bahawa orang Kristian semua mahu memurtadkan orang Melayu.

UMNO hanya mahu undi daripada penduduk luar bandar dan mengksploitasi mereka dan ini tidak ada kena-mengena dengan Islam atau Kristian. Mereka menyebarkan penipuan untuk memenangi undi orang Melayu yang kurang berpelajaran. UMNO sedang cuba untuk melemahkan kerajaan negeri Selangor dan pembangkang di peringkat kebangsaan. Walaubagaimanapun, tidak semua orang percayakan cerita-cerita dongeng mereka.

Ramai yang sedar bahawa bangsa, agama dan raja digunakan oleh UMNO untuk menyebarkan budaya takut pada rakyat supaya mereka mengundi BN pada pilihan raya umum akan datang. Rakyat tidaklah sebodoh itu kali ini. Kesunyian rakyat terhadap dakwaan palsu ini dan maklumat yang salah tidak menggembirakan UMNO. UMNO menjangka beberapa bentuk huru-hara dalam masyarakat untuk menjustifikasikan perbuatan buruk mereka, tetapi mereka kecewa kerana ini tidak berlaku.

Menggalakkan satu agenda politik jahat

Menghentam Kristian telah menjadi satu cara hidup untuk beberapa tokoh agama dan politik cerdik yang percaya dengan berbuat demikian akan menyatukan orang Melayu. Menghentam Kristian turut berlaku di negeri Selangor hanya kerana negeri ini adalah di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat. Walaubagaimanapun, mereka tidak menang. Kelakuan gila mereka telah gagal untuk menjejaskan keharmonian rakyat Malaysia. Terdapat beberapa fanatik politik dan agama yang berniat untuk membuat kekecohan dalam masyarakat untuk mempromosikan agenda politik jahat mereka bagi pihak Barisan Nasional dan UMNO. Ini tidak pernah berjaya kerana mereka tidak mendapat reaksi daripada rakyat Malaysia yang sudah semakin matang.

Eksterimis politik ini akan cuba dengan sedaya upaya untuk mewujudkan keganasan dalam masyarakat. Menggunakan kepala lembu dalam demonstrasi, mengebom gereja-gereja, membuang bangkai babi ke dalam kawasan masjid - semua ini tidak berjaya. Mereka menjangka beberapa insiden hodoh, kekecohan atau reaksi marah daripada rakyat yang mengikuti mereka episode mereka. Malangnya, ia tidak berlaku, kerana majoriti rakyat Malaysia tidak begitu bodoh untuk jatuh ke dalam perangkap UMNO.

Pada tahun 2006, Mufti Perak, Harussani Zakaria, menyebarkan khabar angin bahawa sebuah gereja di Jalan Silibin, Ipoh telah menjalankan upacara pembaptisan bagi umat Islam. Kira-kira 200 umat Islam berkumpul di gereja untuk membantah 'kegiatan murtad' dan memaksa pihak polis menyuraikannya. Insiden ini bagaimanapun tidak membawa kepada apa-apa pertelingkahan agama. Mereka telah menyedari kebodohan itu. Ia adalah angkara mufti yang menyebarkan racun tanpa apa-apa bukti. Bagaimanapun, oleh kerana beliau seorang yang bodoh, rakyat bersedia untuk memaafkannya.

Mufti yang sama mendakwa bahawa antara 100,000 dan 250,000 orang Islam yang telah meninggalkan Islam. Dia sebenarnya menjadi alat politik kepada beberapa pihak yang berminat untuk menyebabkan kekecohan dalam masyarakat. Majoriti orang Melayu yan g bijak hanya mengabaikan dakwaan ini. Ironinya, tiada tindakan diambil terhadap orang-orang yang menyebarkan maklumat palsu.

Perkara yang kebanyakan orang lebih suka untuk tidak endahkan

Pelbagai khabar angin bodoh telah dicipta yang mencadangkan ada satu konspirasi untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara Kristian. Hanya baru-baru ini, Hasan - yang mempunyai ijazah doktor falsafah - mendakwa bahawa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Selangor (JAIS) telah menjumpai alat audio yang telah digunakan untuk memurtadkan umat Islam di Selangor.

Hasan mendakwa bahawa alat audio solar Injil itu telah ditemui oleh JAIS semasa dalam penyiasatan kegiatan memurtadkan umat Islam di Selangor. Kononnya, alat tangan Injil itu juga digunakan untuk mengajar dan kalimah Allah juga telah digunakan dalam versi Bahasa Malaysia Injil. "Penyelidikan" ini seolah-olah menunjukkan bahawa terdapat usaha-usaha oleh masyarakat Kristian untuk memurtadkan umat Islam dengan menubuhkan kumpulan kebajikan, memberi bantuan kewangan dan lain-lain bentuk bantuan kepada ibu tunggal, golongan miskin dan warga tua. Isu-isu ini telah menjadi sesuatu yang kebanyakan rakyat lebih suka untuk tidak endahkan.

JAIS bekerja dalam kadar luar biasa lebih keras hari ini dengan tujuan untuk memburukkan kerajaan negeri Selangor di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat. Mereka bertindak agak pasif kepada pesalah umat Islam di negeri ini semasa kerajaan Selangor di bawah Barisan Nasional (BN). JAIS sering di selar oleh rakyat Selangor yang sedar motif jahat mereka. Dari segi politik, rakyat akan tanpa ragu-ragu masih mengundi Pakatan Rakyat di negeri ini pada pilihan raya umum yang akan datang. Terima kasih kepada JAIS kerana memainkan peranan untuk merealisasikan perkara ini.

Hasan telah gagal dalam tesisnya

Dalam kebanyakan kes, Hasan tidak dapat memberikan apa-apa bukti terhadap dakwaan yg direncanakan ini, tetapi masih dengan niat mementingkan diri sendiri dan membangkitkan kemarahan orang Melayu. Beliau menyimpulkan tesisnya dengan mengenal pasti bilangan orang Melayu yang menjadi Kristian melalui pembolehubah yang beliau sendiri cadangkan untuk memurtadkan orang Islam.

Dalam erti kata lain, apa yang dipanggil beliau sebagai "penyelidikan" adalah sebenarnya satu khayalan. Ia tiada bukti empiric maka adalah sangat tidak patut untuk seorang ulama yang memegang PhD. Ini adalah satu penghinaan kepada mana-mana pemegang PhD dari mana-mana universiti. Apa yang beliau maksudkan dengan "penyelidikan" ternyata hanyalah satu trend atau desas-desus. Dari sudut pandangan Islam, ini adalah fitnah - kerana ia tidak ada bukti dan tidak disahkan secara empirik dalam kajian kes. Hasan tidak dapat mengemukakan apa-apa bukti fizikal yang ketara atau signifikan dalam kegiatan memurtadkan umat Islam. Ia juga cacat dari segi akademik dan tidak ubah seperti fitnah lain di mata Islam.

Terdapat undang-undang di negara ini untuk menghukum mereka yang cuba untuk memurtadkan orang Islam. Jika ada bukti, maka pesalah-pesalah yang cuba untuk menukar agama orang Islam haruslah didakwa. Tetapi setakat ini kita tidak mendengar kes sebegini

Hasan sebenarnya telah gagal dalam tesisnya. Ini adalah cukup jelas bahawa sesetengah orang boleh "berpendidikan tinggi" tetapi pada masa yang sama ketaksuban boleh menjahilkan mereka. Melayu berpendidikan pada hari ini tidak lagi menerima iman yang berdasarkan indoktrinasi buta tetapi berdasarkan fakta dan pertimbangan. Rakyat moden termasuk orang Melayu, akan belajar dan mencari bukti untuk menyokong kepercayaan mereka. Hasan, dalam kes ini telah gagal.

Terdapat agenda tersembunyi untuk semua isu palsu ini oleh beberapa tokoh "agama" dan politik. Beberapa fanatik agama ini adalah sebenarnya ahli-ahli politik yang menggunakan Islam untuk faedah politik. Seperti yang kita semua tahu, kebanyakan ahli-ahli politik menyembah syaitan dan bukan Allah. Atas sebab ini, umat Islam sejati tidak harus jatuh dalam perangkap ini. Apabila mereka berbuat demikian, mereka berkhidmat untuk kepentingan mereka sendiri dan berusaha mendapatkan sokongan atau kuasa walaupun ia menjejaskan kepercayaan mereka terhadap Islam.

Hentikan Keangkuhan

Orang-orang ekstrimis agama yang menggunakan agama untuk faedah politik sebenarnya memperkecilkan Islam dan ini adalah satu keaiban kepada semua umat Islam yang waras. Orang-orang Kristian sememangnya membantu kumpulan terpinggir seperti ibu tunggal dan orang kurang upaya. Pertubuhan-pertubuhan Kristian akan sentiasa menjadi yang pertama untuk menghulurkan bantuan tanpa syarat kepada apa-apa bencana yang berlaku di semua negara Islam atau bukan Islam, termasuk Malaysia.

Kami tidak pernah mendengar satu pun kes seorang Melayu yang memeluk agama Kristian di negara ini kerana bantuan tersebut. JAIS dan Hasan perlu mencontohi perbuatan baik orang-orang Kristian dalam membantu orang Melayu yang miskin dan terpinggir, orang Islam dan bukan Islam dan bukan memburukkan mereka. Mereka harus mencontohi perbuatan baik semua rakyat tanpa mengira bangsa atau agama dan berhenti menyinggung perasaan orang lain dan bersikap sombong.

Beribu-ribu orang Melayu telah belajar di sekolah-sekolah Kristian, mereka sembahyang dengan orang-orang Kristian, mereka dihantar ke negara-negara Kristian untuk belajar akan tetapi tiada bukti empirikal bahawa seorang pun orang Melayu telah memeluk agama Kristian kerana pendakwah Kristian. Anak-anak Melayu di negara ini semuda berusia empat tahun dihantar ke pusat asuhan kanak-kanak yang dikendalikan oleh orang Kristian yang berdedikasi tanpa firasat dalam fikiran ibu bapa mereka bahawa anak-anak mereka akan dimurtadkan. Iman umat Islam agak kukuh dan mereka tidak begitu mudah terpengaruh. Satu-satunya bukti empirik adalah orang Melayu dan umat Islam yang terdedah kepada pendidikan di negara-negara Kristian secara amnya telah menjadi Muslim yang baik dan toleransi tinggi terhadap kaum dan agama lain. Perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk orang-orang yang tidak melalui pendidikan sekular.

Hasan patut sedar bahawa dengan kemudaha akses kepada Internet oleh hampir semua rakyat Malaysia dari semua kaum dan agama, pengguna dapat mengakses hampir semua maklumat mengenai mana-mana agama di dunia ini. Seseorang tidak memerlukan peranti tangan solar untuk belajar tentang agama Kristian. Seseorang itu boleh memuat turun atau akses kepada apa-apa maklumat tentang agama dari internet - termasuk Injil atau Al-Quran.

Tuduhan melulu terhadap orang Kristian

Jika JAIS dan Hasan takut bahawa umat Islam boleh dimurtadkan oleh orang Kristian dengan menggunakan alat-alat berteknologi tinggi, maka penggunaan komputer dan Internet akan diharamkan ke atas umat Islam. Adakah masyarakat Islam ini jenis yang JAIS dan Hasan mahukan? Rupa-rupanya, kedua-dua JAIS dan Hasan kurangan pengetahuan tentang apa yang membuatkan seseorang itu berpegang kepada iman. Hujah mereka dogmatik kepada kegiatan murtad dan menghina minda orang Melayu serta umat Islam. Hasan harus dibiarkan bersendirian, dipulaukan dan terdampar di pulau yang tidak berpenghuni.

Kemungkinan besar Hasan tidak akan dipilih lagi dalam pilihan raya umum akan datang. Dia tidak akan mendapat sokongan orang bukan Islam dan orang Melayu yang waras. Kenyataan beliau bahawa orang Kristian menggunakan Injil audio untuk menyebarkan agama mereka kepada orang Islam tidak akan memberikan petanda yang baik kepada orang bukan Islam. Tabiat berterusan menakut-nakutkan orang Islam bahawa iman mereka berada dalam bahaya daripada orang Kristian juga tidak akan berjaya untuk mempengaruhi orang Melayu.

Tuduhan Hassan ke atas orang-orang Kristian tidak akan menjejaskan keharmonian agama di negara ini. Pendirian Hasan mengenai isu ini tidak penting dan JAIS hanyalah memainkan lagu politik UMNO, dan Hasan pula bimbang dia sedang bersendirian sekarang.

Bawa perkara hina ke pejabat

Jika iman seorang Muslim itu kukuh, tidak ada Injil, Taurat atau 700 ayat Kitab suci Bhagavad Gita atau mana-mana buku atau Kitab Suci yang lain boleh mendorong beliau untuk menukar agamanya. Apa yang sedang dilakukan oleh JAIS dan Hasan dengan niat mencetuskan kebimbangan, permusuhan dan kebencian terhadap orang-orang Kristian dan kepercayaan mereka adalah semata-mata untuk memecah-belahkan rakyat Malaysia.

JAIS dan Hasan sedang bermain dengan politik tetapi mereka telah gagal untuk mempengaruhi minda rakyat. Rakyat Selangor cukup bijak untuk membaca fikiran mereka. Mereka menyedari hakikat bahawa Hasan menggunakan agama untuk menyemai rasa takut dan kebencian di kalangan kaum Melayu dengan mendakwa bahawa agama mereka adalah di bawah ancaman. Ini secara tidak langsung mempengaruhi Sultan Selangor dan menyebarkan kebenciannya dan melemahkan Menteri BesarKhalid Ibrahim. Media pro-UMNO, di sudut yang lain, hanya menggunakan analisis dangkal Hasan dalam hal-hal agama untuk mengalihkan perhatian negara dari semua kesalahan-kesalahan yang berlaku dalam kerajaan BN.

JAIS dan Hasan perlu menghentikan wacana kotor mereka memandangkan mereka membawa perkara hina ke pejabat mereka dan hilangan kesopanan mereka serta tidak boleh dilihat sebagai badan agama atau pemimpin yang dihormati.

Mahu menjadi MB

Selain itu, secara tidak langsung, Hasan mempunyai niat yang untuk memprovokasi kerajaan negeri Selangor dan PAS. Pemimpin-pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat lebih matang untuk bertindak balas terhadap semua gimik politik ini. Mujurlah, terdapat orang yang lebih rendah diri dalam Pakatan Rakyat , lebih pintar dan lebih banyak pengetahuan mengenai Islam dan agama-agama lain. Mereka tidak perlu bertindak balas terhadap teori dangkal Hassan.

Dengan menegur Hassan, ini akan menjadi kemenangan buat Umno. Mungkin inilah yang diharapkan Umno. Cukuplah untuk rakyat Selangor menyedari bahawa Hasan tidak didorong oleh iman tetapi politik dalam isu ini.

Matlamat lain JAIS adalah untuk melemahkan Pakatan Rakyat dan menarik pengundi untuk mengundi UMNO menggunakan taktik menakut-nakutkan mereka. JAIS dipenuhi dengan pegawai-pegawai yang masih setia kepada UMNO. Ramai yang berfikir bahawa Hasan adalah satu ancaman kepada PAS. Lagipun, Hasan bersungguh-sungguh mahu menjadi MB Selangor pada tahun 2008 apabila Pakatan menang di negeri itu.

Dia didakwa bekerjasama dengan UMNO dan bekas MB Selangor untuk menjadikan beliau MB sekiranya dia dan lain-lain ahli PAS bersetuju untuk membentuk kerajaan campuran. Hasan kini merupakan seorang lelaki yang terdesak dalam belenggu politik yang direkanya sendiri. Walaubagaimanapun, beliau masih mempunyai harapan kuat untuk menjadi MB Selangor suatu hari nanti. Tetapi sebelum ini boleh berlaku, pengundi pasti mahu menyingkirkan beliau dalam pilihan raya umum akan datang.

Malaysia Chronicle

Ni la bahana jadi BARUA...

0 org komen
Kena 28 orang ....belum serik-serik lagi?

Oleh: tokpepijat

Serangan pesawat NATO ke atas tentera Pakistan yang membunuh 28 tentera Pakistan mencetuskan satu polemik baru hubungan Pakistan-Afghanistan - Amerika Syarikat. Inilah angka korban terbesar bagi tentera Pakistan sejak perang perebutan Kashmir antara Pakistan-India tahun 1971.

Korban kali ini agak tragik. Ini kerana ianya bukan akibat perang dengan India. Juga bukan serangan Taliban. Ini serangan daripada NATO yang di ketuai oleh Amerika sekutu Pakistan sendiri.

Sejak peristiwa 11 September, Pakistan begitu mendambakan dirinya menjadi barua dan orang suruhan Amerika. Pakistan membekalkan segala logistik, kemudahan bahkan menyediakan pengkalan buat Amerika menempatkan tenteranya menyerang Mujahidin Afghan.

Segala arahan Amerika di"amin"kan oleh Pakistan samada dibawah pimpinan tentera seperti Perez Musharaf maupun oleh kerajaan awam mereka.

Kini, pembunuhan ke atas 28 tenteranya membuatkan Pakistan berang dan amat marah. Amerika cuba cuci tangan dengan menudingkan jari ke atas Afghanistan pula.

Seperti biasa Amerika akan mengalihkan pembunuhan 28 tentera Pakistan dengan "mencipta" peperangan baru antara Pakistan dengan Afghanistan pula. Kita bakal melihat bagaimana Amerika akan lagakan antara kedua negara Islam itu agar berperang sambil industri senjata Amerika bertambah untung seperti mana di Iraq.

Semoga peristiwa pembunuhan 28 askarnya oleh Nato memberi pengajaran kepada Pakistan. Itulah harga sebuah "sembahan" Pakistan kepada Amerika. Pakistan perlu bebaskan diri daripada penjajahan moden Amerika.

Islamabad perlu menjarakkan diri dari Amerika dan mendekatkan diri dengan Turki kuasa baru bagi umat Islam menebus maruah.

Cukuplah Amerika menjadikan Pakistan umpama bidak-bidak politik bagi kepentingan Zionis.

Umat Islam tidak boleh disengat dua kali.

Berat betoi dakwaan nih...

0 org komen
Buku Sulit Umno Dedah Arahan Rasmi Sebar Fitnah

Umno akan ambil semula pemerintahan di negeri Pakatan Rakyat " DENGAN APA CARA SEKALIPUN!"

“Tetapi kita berdepan cabaran di hadapan kita. Kita perlu melalui jambatan pilihan raya umum akan datang.”

Begitulah kata Najib Razak baru-baru ini yang menegaskan adalah “amat penting” bagi Umno dipilih semula pada pilihan raya umum akan datang.

Dengan kata-kata itulah, maka Umno amat terdesak sekarang ini mengaut undi dengan “apa- cara sekalipun”.

Selama ini Umno telah menggunakan taktik kejam untuk menipu, menyebarkan fitnah dan menanam perasaan takut di kalangan orang Melayu serta menggunakan ugutan, dengan tujuan untuk mengaburkan mata rakyat daripada skandal-skandal kewangan dan rasuah yang telah mengakibatkan kehilangan beratus-ratus bilion ringgit.

Terbaru, Buku Panduan Pilihanraya Umum yang ‘Sulit’ telah dikeluarkan oleh Umno secara rasminya kepada jentera pilihanraya mereka. Dalam kandungan buku tersebut, diberikan arahan rasmi supaya menyebarkan fitnah seberapa banyak yang boleh untuk menyakinkan pengundi terutamanya orang-orang Melayu.


Pendedahan ini dibuat semasa Kongres Tahunan Keadilan baru-baru ini, dimana Dato’ Seri Anwar Ibrahim mendedahkan perkara ini. Beliau menyatakan buku panduan tersebut telah diterima dari seorang ahli Umno,yang menyokong kita.

Ahli Umno tersebut menyatakan ramai lagi ahli Umno yang sudah muak dan benci dengan Umno, tetapi terpaksa menunjukkan sokongan atas sebab-sebab tertentu.

Menurut Anwar Ibrahim lagi, buat sekarang ini buku panduan tersebut telah diserahkan kepada YB Azmin Ali untuk tindakan selanjutnya.

Inilah bukti bahawa Umno akan membuat apa sahaja terutamanya pembunuhan karektor Anwar Ibrahim dan melagakan antara parti-parti Pakatan Rakyat.

Umno silap… Rakyat bijak menilai…. - blog reformisanakmuda

Besaq sangat la 100 ringgit hampa tuh...

0 org komen
Bantuan One-Off : Sebelum Terima Ibubapa Dipaksa Dengan Tazkirah Umno

SEBELUM saya menyambung catatan dan cerita politik negeri penyu saya ingin sentuh dulu fasal pemberian bantuan one-off sebanyak RM100 kepada murid-muird sekolah di Kelantan khususnya dalam kawasan Bachok di mana kawasan ini ketuanya ialah bakal MB Kelantan yang tidak menjadi Awang Adek Hussein.

Awang Adek kalah "dua gol" dalam pilihan raya 2008, kalah di kerusi Perupok dan kalah di Parlimen Bachok.

Pemberian bantuan one-off kepada murid sekolah menjadi riuh dan percakapan di kebanyakan sekolah di Kelantan. Rakyat marhain akan berbesar hati kalau mendapat beberapa ringgit, mereka akan membualkannya tetapi jarang yang sedar wang negara digulung berjuta ringgit oleh pemimpin parti mereka.

Biasalah, pemberian kecil oleh kerajaan diwar-warkan kehilangan atau penyamuan oleh koler biru disepikan.

Kebetulan pula musim ini musim bajir jadi molek benarlah wang itu diberikan. Ibu bapa yang miskin boleh gunakan wang RM100 itu untuk beli garam, gula dan ikan budu buat dimakan dengan pucuk ubi kayu rebus dalam musim banjir ini.

Saya yakin wang itu tidak sampai separuh digunakan untuk membeli peralatan sekolah; baju, buku, beg dan lain-lain. Lagipun RM100 kata orang kaya raya buat lekat celah gigi sahaja. Kalau bagi Awang Adek Hussein sebanyak itu untuk beli sekerat sigal (coruk) pun tak dapat.

Saya juga hairan kenapa kerajaan tidak bagi RM500 untuk seorang murid atau satu keluarga yang ada anak sekolah. Kalau hendak bagi dalam bentuk tunai biarlah banyak, kalau tidak bagi saja peralatan sekolah, misalnya beg ia akan kekal sekurang-kurang setengah tahun. Copkan daging dibeg itu seperti mana guni baja dicopkan gambar dacing di zaman Sanusi Junis jadi menteri pertanian dulu.

Namun bagi ibubapa yang miskin, bersorak sakan mendapat wang sebanyak itu. Mereka boleh tidak tidur malam kerana menunggu harian penyampaian wang itu. Maka berjujutan mereka beratur di sekolah untuk menerima wang berkenaan. Kadang-kadang kesian saya melihat nasib rakyat negara ini macam rakyat Uganda dan Somalia beratur untuk menerima bungkusan magee dari Ngo atau PBB.

Saya tidak memperkecilkan kepada ibubapa... RM100 pun duit jadi mereka pergi ambil juga terpaksa tinggal ayam itik dan lembu kerbau kerana hendak ambil wang RM100. Kerana pemberian itu dalam musim bajir saya percaya ada yang tinggal rumah dalam keadaan kediaman dinaiki air semata-mata untuk mendapat RM100. Sepulang dari majlis pemberian wang itu rumah mereka sudah ditenggelami air. Untung secupak guni segantang.

Bayangkan yang terlalu miskin kena naik bas atau kereta privet sapu untuk mengambil wang berkenaan. Berapa mereka kena habis untuk tambang bas. Pergi balik adalah RM10 maka tinggal lagi RM90... itu belum singgah di pasar beli bawang, ikan, sayur dan taugeh... habis RM20 tinggal lagi RM70. Kebetulan tertenguk kioks jula prepaid beli pula RM8 tinggal lagi RM62.

Sekolah masih lambat lagi dibuka. Hujan terus turun pokok getah tidak boleh 'disenguk'. Maka emak ayah 'pinjam' RM50 untuk keperluan membayar bil elertik (air tidak payah sebab di Kelantan air kuning), bayar bil astro dan lain-lain khalas. Walhasil wang RM100 tidak pun sempat untuk beli sebatang pencil atau sepasang stoking untuk anak-anak.

Itu perincian rambang macam mana wang itu digunakan. Sebab itu saya kata kalau hendak beri bagi RM500 untuk satu keluarga. Kalau untuk projek lembu gemuk boleh bagi RM250 juta, ada bekas menteri telan wang PPRT RM40 juta apalah sangat untuk bantuan rakyat sebanyak RM500, saya kira tidak sampai RM100 juta.

Untuk dapat RM100 juta senang saja. Minta dengan menteri, timbalan menteri, pemodal besar dalam syarikat GLC dan perdana menteri dan isteri bagi RM1 juta seorang. Anak Mahathir, adik Najib, Vicent Tan dan Ananda Krisnan saja boleh bagi RM1 juta seorang. Tetapi adakah kesedaran dan keinsafan itu. Jawabnya tidak ada maka semua yang kaya terus jadi lembu gemuk dan rakyat akan terus kurus melidi dan menjilat jari di bumi gersang.

Berbalik kepada cerita pemberian bantuan one-off di Bachok tadi sudahlah wangnya hanya RM100 tetapi penerimanya kena pajang dek broker politik UBN. Ibubapa yang diminta ke sekolah bukan terus diberi dan melenggang pulang tetapi sebelum terima wang RM100 kena dengar tazkirah dari pemimpin Umno dulu.

Kena dengar dan ikut selawat dan puji-pujian dan tanda syukur diberikan kepada Perdana Menteri Ha Najib Razak dan juga kerajaan Umno. Kena meratib ramai-ramai yang Najib PM yang peka dan mendahului rayat. Selepas itu baru majlis penyampaian diberikan.

Pulak itu, penyampaian bukan seratus peratus. Di sebuah sekolah cikgu hanya bagi RM50 sahaja dulu sementara yang selebihnya kena pergi minta dengan Pegawai Penyelia Mukim (PPM) pulak. PPM ini adalah Penghulu di bawah Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) yang menjadi mata telinga kepada Umno.

Inilah yang tidak menyenangkan ibubapa. Dakwa setengahnya menurut seorang muslimat Pas ia tidak berbaloi. Tunggu dua tiga jam hanya dapat RM50 sahaja manakala yang baki RM50 belum tentu lagi bila akan diberikan. Setengahnya kata mana-mana ibubapa yang bukan dari parti asal Kapal Layar kena isi borang Umno dulu baru wang selebih itu diberi.

Aduhai Umno ubahlah sedikit perangai. Kalau hendak berpolitik pun jangan sampai ke tahap yang merendahkan akal budi politik Umno. Malulah sedikit Umno adalah parti terulung dan menjadi kerajaan di negara ini. Kalau perangai dan fiil Umno seteruk itu bagaimana Umno akan muncu sebagai parti profesional. Saya tidak fikir apa yang dilakukan oleh Umno dalam memberi one-off ini hasil dari transformasi yang dilaung-laungkan Ha Najib.

Kesimpulan apa yang dapat saya kutip di sini keadaan Umno termasuk di Bachok itu sangat teruk sekali. Mereka sudah tidak ada upaya lagi untuk memanggi orang untuk mendengar propaganda politik mereka perangkap dengan wang RM100. Apakah dengan umpan sebanyak mereka akan terfikir rakyat (ibubapa) yang terlibat akan telan umpan dengan tembaga (jorannya) sekali?

Barang kali kalau bukan kerana wang Umno sudah tidak dapat berjumpa dengan rakyat lagi. Di sini menjelaskan bahawa air liur, kata-kata dan janji Umno sudah tidak diyakini rakyat. Kenapa, jawabnya kerana sudah terlalu lama Umno 'berlawak' dan mempersendakan rakyat. Begitulah kalau belawak (bohong) sudah berkarat rakyat tidak akan mendekati lagi, dan kalau mereka memakan umpan (terima wang RM100) mereka tidak mudah menelan jorannya kerana mereka sudah mangli dengan tektik dan teknik itu politik ala ala Abu Jahal itu.

http://msomelayu.blogspot.com/

Umno buat2 lupa umoq sendiri... kahkahkah...

0 org komen
UMNO sudah sampai ke tahap defensif dalam semua hal

Apabila negara sudah sampai ke tahap cerca marba seperti yang kita lihat dan alami sekarang ini, kita tahu pihak yang memimpin mempunyai masalah. Setakat kesalahan kecil-kecil orang Melayu dan rakyat amnya sentiasa terbuka untuk memaafkan kesalahan yang boleh diperbaiki dan terus sahaja memberikan mandat kepada mereka (BN).

Rakyat Malaysia amnya dan lebih khusus lagi orang Melayu sentiasa bersifat pemaaf. Rakyat bukan tidak tahu apa yang dilakukan oleh pimpinan yang tidak jujur selama ini. BN tetap mendapat sokongan di setiap kali pilihanraya.

Tetapi keadaan itu semua sudah tiada lagi. Rakyat sedar yang BN khususnya UMNO telah mengambil sikap pemaaf orang Melayu itu sebagai kelemahan Melayu. Mereka terus melakukan perkara keji seperti rasuah dan berbagai-bagai lagi kerana mempercayai yang orang Melayu khususnya dan rakyat amnya akan terus memberikan sokongan dan tidak akan lari dari memberikan mandat terus menerus.

Mereka (pemimpin) terus terusan melakukan perkara yang selama ini dibenci rakyat dan mereka (pemimpin) merasakan yang kalau mereka membuat salah pun rakyat akan tetap mengundi mereka lagi. Tetapi sekarang kesabaran itu sudah habis hadnya. Rakyat termasuk orang Melayu sudah tidak tahan lagi dengan sikap angkuh dan sikap bermaharajalela mereka lagi.

Dalam pada rakyat merasa gusar dengan sikap pemimpin, mereka yang menjadi pemimpin masih lagi merelakan diri mereka di tawan oleh nafsu nafsi mereka. Kalaulah mereka sedar dan tahu bagaimana rakyat marah isu NFC misalnya tidak akan timbul. Banyak lagi isu-isu besar yang sudah pun di tulis dalam blog ini. Dalam kabinet hari ini ahli-ahlinya (menteri-menteri) berniaga dari kapal selam kepada perniagaan kapal terbang dan seterusnya sampai terlibat dengan perniagaan lembu. Pendeknya apa yang ada di darat, di air dan di udara semuanya mereka sapu bersih.

Penggubal dasar tidak lagi bertanggungjawab untuk menjadi pemantau terhadap dasar yang di gubal oleh parti dan parlimen yang berkuasa. Malahan penggubal dasar yang berada di dalam kementerian-kementerian sebagai menteri berebut-rebut dengan rakyat untuk mendapatkan peluang perniagaan.

Tugas mereka untuk melihat dan mempastikan dasar yang di gubal terlaksana dengan baik oleh pelaksana (penjawat awam) sudah di lupakan dan sebaliknya mereka bersama-sama berkonspirasi dengan pelaksana untuk menjadi peniaga yang besar dan menggunakan sumber di kementerian masing-masing.

Orang Melayu memang tidak begitu bernasib baik kerana keadaan bangsa kita yang serba kekurangan dalam semua bidang ini. Kalau dasar ekonomi baru dulu di wujudkan untuk memberikan peluang kepada orang Melayu dalam bidang ekonomi dan ‘equity participation’ sekarang ini orang Melayu terhimpit dengan saingan dari kerajaan sendiri.

Orang Melayu bukan sahaja terpaksa bersaing dengan rakan-rakan dari berbilang kaum, orang Melayu juga terpaksa bersaing dengan GLCs dan badan-badan dan institusi kerajaan sendiri. Semua GLCs, badan-badan berkanun termasuk perbadanan kemajuan ekonomi negeri-negeri semuanya bersaing dengan orang Melayu. Sekarang ini wujud pula apa yang di kenali sebagai Menteri Besar Incorperated (MBI) yang digunakan sepenuhnya oleh Menteri-Menteri Besar untuk bersaing dengan kontraktor Bumiputra dan MBI mendapat keuntungan yang tidak di audit oleh mana-mana pihak. Semuanya ini adalah alat-alat untuk membunuh peniaga bumiputra dan rakyat keseluruhannya.

Rakyat nampak semuanya ini tetapi mereka (MB-MB) tidak sensitif dengan perasaan rakyat khususnya orang Melayu. Sekarang sesiapa sahaja yang dilantik mengetuai MBI ini boleh menentukan berapa banyak pendapatan yang mereka mahu dalam setahun dan mereka bukannya bekerja untuk mempastikan keuntungan itu untuk di rasai oleh rakyat selain dari hanya memberi bantuan ad hoc kepada sesiapa yang dirasakan perlu mengikut cita dan rasa Menteri Besar terlibat.

Kalau UMNO benar-benar mahu melihat keadaan ini diperbetulkan dalam perhimpunan UMNO tidak beberapa hari lagi ini boleh di keluarkan isu ini secara terbuka. Tetapi saya tidak yakin perkara ini akan dilakukan kerana hampir kesemuanya dalam UMNO itu mempunyai kepentingan peribadi dan tidak akan berani berkata benar.

Perhimpunan itu hanya sekadar tempat pemimpin UMNO bercakap dan bertempik dengan diikuti dengan tepuk gemuruh dari perwakilan yang syok sendiri semata-mata. Akan ada pelawak-pelawak di kalangan perwakilan yang hampir keseluruhan ucapan mereka di saluti dengan lawak jenaka untuk hiburan perwakilan yang datang dari jauh. Lawak jenaka mereka akan di sambut oleh pemimpin di atas stage dan apabila Presiden sendiri ketawa seluruh perwakilan akan ketawa.

Dalam perhimpunan agong itu nanti akan kita lihat dan dengar Presiden UMNO bercakap dengan nada yang tinggi dan bersemangat seperti ucapan Presiden Sukarno, Indonesia pada tahun enam puluhan dahulu bagi menaikan semangat para perwakilan. Tetapi selepas perhimpunan itu ramai perwakilan akan melupakan hal perhimpunan kerana kebanyakan mereka akan berada outlet-outlet karaoke di sekitar Kuala Lumpur. Hasil dari perhimpunan itu adalah seperti kata-kata yang biasa kita dengar, ‘walhasil balik asal’.

Seperkara lagi yang saya hendak sebutkan di sini ialah khabarnya perhimpunan agong kali ini ialah perhimpunan kali yang ke 60. Saya hendak bertanya juga kenapa perhimpunan kali yang ke-60 sedangkan UMNO ini baru berusia 23 tahun. Bagaimana pula UMNO boleh menganjurkan perhimpunan yang ke 60?

Ini juga elok kita tanya Presiden UMNO dan tuntut jawapan dari beliau. Mungkin pemimpin UMNO pada hari ini terlupa sejarah partinya sendiri. Untuk peringatan pucuk pimpinan parti UMNO, usia UMNO yang ada pada hari hanyalah 23 tahun bukannya 60 tahun.Oleh kerana terlalu sangat tidak berkata benar, UMNO kini menjadi sebuah parti yang defensif dalam semua isu.

Mengikut perkiraan saya kali ini adalah kali yang ke 22 tahun sahaja. Kita mesti ingat semasa negara kita mencapai kemerdekaan UMNO sekarang tidak wujud lagi. UMNO sekarang lebih muda dari umur anak bongsu saya.

PAS lebih lama usianya dari UMNO. Begitu juga DAP. UMNO sekarang hanya tua sedikit dari parti Keadilan Rakyat yang di tubuhkan pada tahun 1998 dahulu, sepuluh tahun selepas penubuhan UMNO itu.

Saya sekadar ingin mengingatkan pucuk pimpina UMNO sahaja, tetapi kalau mereka masih mengatakan UMNO itu sudah berusia 6 dekad…itu lantak dialah. Bagi mereka yang tidak mahu di bohongi mereka tetap cekal dengan pendirian yang UMNO itu baru berusia 23 tahun.

Merah sungguh bibiaq mulut Najib... kahkahkah...

0 org komen
CBM atau CPM?

Assalamualaikum,

Calon Boleh Menang (CBM) yang baru diperkenalkan Najib seharusnya di baca "CALON PANDAI MENIPU (CPM)". Membaca sedemikian tidaklah susah kerana Najib sendiripun sudah mula agressif merancakkan lagi agenda penipuan menjelang pilihanraya. 100% yang dikatakan Najib dan kuncu kuncu upahannya tidak benar dan tidak betul termasuk juga CBM yang baru diperkenalkan. Lagipun namakan seorang ahli UMNO yang benar benar diterima baik dari segi apapun oleh rakyat kecuali dari segi taburan wang ringgit?

Kita lihat dan nilai kesemua wakil rakyat UMNO yang ada hari ini, baik MP atau ADUN, di mana mana negeri sekalipun, tidak ada seorang yang benar benar boleh turun bergaul dengan rakyat.Yang ada cuma mereka mereka yang hanya mampu menunjuk muka seketika sahaja, Berapa orangkah MP atau ADUN UMNO yang kedengaran atau kelihatan turun ke lubang liang lahat ketika pengkebumian berlangsung, berapa orang pula yang mengimamkan solat jenazah, solat jumaat dan solat jemaah? Berapa orang pula yang dilapurkan memberi kuliah mengenai kelebihan dan kebaikan hukum hudud? Berapa orang pula yang turut sama bersama rakyat ketika musibah ribut, banjir dan seumpamanya?

Dari penilaian di atas, maka sudah pasti kita akan bertemu jawapan untuk mengisi kreteria CBM yang dikemukakan Najib. Hampir pasti jawapannya kosong tetapi lazim pada setiap pilihanraya, calon UMNO mampu menang terutama di Sabah di mana dikesan terlalu ramai PATI yang sudah menjadi pengundinya. Begitu juga di Terengganu yang rakyat yang berdaftrar sebagai pengundi separuh dari jumlah penduduknya. Ramai juga pengundi yang tidak dikenali didaftarkan di alamat alamat tertentu.

Seterusnya mungkin kita boleh melihat sendiri perangai dan karektor ahli ahli UMNO yang ada disekeliling kita di mana rumusan yang boleh dibuat ialah tidak ada seorangpun yang layak menjadi CBM mengikut kreteria yang dikemukakan Najib.

Dari itu, kesimpulan mudah ialah CBM sebenarnya CPM kerana CPMlah yang diharapkan boleh memenangkan kerusi bagi UMNO seterusnya membolehkan Najib terus menjadi PM dan UMNO terus memerintah sambil terus mengekalkan ISLAM TANPA HUDUD dan menggalakkan maksiat.Itu perkara penting bagi Najib walaupun beliau menyatakan mahukan calon UMNO yang boleh diterima rakyat serta berkhidmat untuk rakyat. Itu semuanya bohong, yang Najib mahu ialah mengekalkan kuasa walaupun kuasa itu diperohi secara zalim, menipu atau apa apapun. Tetapi yang lebih significant ialah sokongan yang diterima Najib, kalau tiada sokongan maka rebahlah Najib dan UMNO tetapi sehingga kini masih ada sokongan yang diterima Najib dari puak puak yang serupa dengan puak puak yang digulakan oleh Bitish ketika mengalahkan Dato Maharajalela dan Tok Janggut.

Doa kita semuga ALLAH menghancurkan semua puak puak yang zalim dan yang menyokong kezaliman ini.

Tuesday, November 29

Sapa dia bewak hidup tuh... kahkahkah...

0 org komen
Felda bergelora: Najib nak terus bela ‘biawak hidup’?

Kepentingan dan hak seramai 220,210 orang peneroka, anggota keluarga peneroka, generasi kedua dan kakitangan FELDA adalah terletak di dalam pegangan ekuiti sebanyak 51% di dalam Felda Holding Berhad (FHB) yang dipegang melalui Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad (KPF).

Manakala baki pegangan sebanyak 49% di dalam FHB adalah dipegang oleh FELDA Global Venture Holdings (FGVH), yang dimiliki 100% oleh FELDA.

Perdana Menteri Datuk Seri Haji Najib Razak sewaktu membentang belanjawan negara bergegar-gegar memaklumkan bahawa peneroka bakal mendapat durian runtuh bilamana Felda akan disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur pertengahan bulan 2012 nanti.

Di bawah pentadbiran Najib, cadangan untuk menyenaraikan FGVH akan memperlihatan peneroka di bawah KPF terpaksa melepaskan 51% kepentingan mereka di FHB - yang mencatatkan keuntungan RM760 juta tahun lepas untuk duduk di bawah FGVH dan memegang 61 peratus dalam FGVH, yang anak-anak syarikat antarabangsanya telah dilaporkan kerugian RM500 juta sehingga 2010.

Bagaikan kedengaran guruh di langit dengan pengumuman Najib, maka Isa Samad yang menjadi 'key person' yang diharap menjayakan hasrat yang pernah dibantah rakyat era Tun Dr Mahathir ini terus mengisytiharkan beberapa langkah ke arah 'meruntuhkan durian' tersebut.

Antaranya memasukan dirinya menjadi pengerusi KPF, mengambilalih kesemua ladang Felda Plantation untuk dipajak selama 99 tahun, menggerakkan aset Felda di semua lot kosong dalam Felda dan pelbagai caturan lain untuk memastikan hasrat menjadikan saham Felda antara yang tertinggi apabila dilancarkan.

Namun, hasrat tersebut disedari oleh beberapa pimpinan peneroka yang terlihat ada agenda tersembunyi pihak berkepentingan dalam usaha ini. Mereka bangkit membantah bukan kerana menolak durian runtuh, tetapi demi masa depan generasi Felda, tanah milik Felda dan pendapatan peneroka yang menjadi ahli KPF.

Apa tidaknya, FGVH sebuah syarikat yang terus membuat kerugian beratus juta ringgit dan bergantung hidup pada Felda Holding Berhad (FHB) bakal ‘menelan’ telur emas peneroka, FHB di dalam struktur baru dari penstrukturan semula dan penyenaraian FGVH di Bursa Malaysia.

Pada minda mereka terfikir bagaimana syarikat yang rugi dan lemah boleh ‘menelan’ sebuah syarikat yang maju dan terbukti ‘profitability’nya?

Belum reda desakan agar Isa Samad digugurkan daripada jawatan Pengerusi Felda, kini wujud pula tuntutan daripada warga Felda untuk mengetahui berapa gaji dan elaun yang dibayar kepada beliau dan ahli lembaga pengarah Felda yang ditugaskan bersungguh-sungguh ingin merampas tanah Felda Plantation untuk dipajakkan.

Bantahan cara pentadbiran Isa Samad dalam mengurus Felda oleh beberapa pimpinan utama telah menimbulkan polemik cabar-mencabar. Terbaru, ialah tindakan menuntut permohanan maaf dan terhadap Isa akibat penghinaan kepada pengerusi peneroka Felda Saudara Shamsuddin Othman.

Bukan itu sahaja, peneroka kini bangkit melalui Jawatankuasa Perunding Peneroka (JKPP) untuk memberikan amaran bahawa saman akan dikeluarkan jika mereka tidak diberi jaminan bertulis penyenaraian ke BSKL dapat menjamin pendapatan konsisten sepanjang tempoh pajakan tanah mereka seluas 360,000 hektar kepada FGVH dengan pelbagai syarat tidak munasabah dan jumlah nilai pajakan yang sangat kecil iaitu RM500 juta sahaja berbanding RM2 bilion yang diperolehi sekarang.

Mereka mempersoalkan mengapa mereka tidak dijemput untuk berbicara sebelum pengumuman dibuat, dan mengapa ada sesuatu yang cuba dirahsiakan daripada pengetahuan peneroka dalam usaha FGVH mengambilalih aset Felda khususnya KPF.

Senario ini membuktikan apa yang dibimbangi oleh Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) ternyata ada kebenarannya, kerana apalah makna bagi peneroka dan persatuan peneroka bilamana mereka dikesampingkan dalam sebarang agenda besar berkaitan Felda.

Hura-hara yang timbul kini nampaknya akan menyebabkan hasrat Najib untuk 'meruntuhkan durian' tidak akan menjadi kenyataan. Persoalan besar kini ialah apakah haji Najib terus bersedia memikul ' biawak hidup' yang menimbulkan kemarahan warga pengurusan dan Felda, atau adakah beliau berani untuk menyahkan Isa dari Felda. Mungkin persoalan ini bukan hanya perlu ditanya kepada Haji Najib, tetapi elok juga ditanya kepada Hajah Rosmah.

Tuan Ibrahim Tuan Man
Ketua Penerangan PAS Pusat
29 November 2011

PANAS!! Hj Najib diugut Peneroka Felda...

0 org komen
Umpama kata pepatah 'Ditelan mati emak, diluah mati bapa' itulah yang sesuai buat Najib kini, Hari ini Golongan Peneroka yang boleh dianggap sebagai 'Fixed Deposit' undi Barisan Nasional telah memberikan kata dua kepada Najib.

Dalam satu sidang media hari ini, Jawatankuasa Perunding Peneroka (JKPP) telah memberikan kata dua kepada Najib Tun Razak supaya membuat pilihan.. pilih antara undurkan Isa Samad dari jawatan Pengerusi Felda atau Peneroka yang berjumlah 1.6 Juta warga peneroka akan memberikan undi kepada Pakatan Rakyat..

Jika diundurkan Isa Samad kemungkinan besar kita semua rakyat Malaysia akan mengetahui apa sebenarnya yang telah berlaku antara Najib dan seseorang di sebuah Hotel di Port Dickson semasa Isa Samad menjadi MB..

Dikekalkan pula Isa Samad sebagai Pengerusi Felda.. Barisan Nasional bakal menjadi pembangkang selepas PRU13 yang akan tiba nanti..


**********************************


Peneroka Felda beri Najib kata dua, Isa Samad atau undi

KUALA LUMPUR, 28 Nov ― Dilihat sebagai bantahan terbuka kali pertama, badan yang mewakili peneroka Felda hari ini menggesa Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad berundur secara terhormat dan mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menunaikan permintaan itu jika inginkan undi pilihan raya umum ke-13.

Gesaan itu dibuat pada satu media di sini hari ini oleh Jawatankuasa Perunding Peneroka (JKPP), yang diiktiraf secara rasmi oleh Felda, mendakwa mewakili 1.6 juta warga peneroka dan sekitar 120,000 peneroka dari 11 wilayah Felda di seluruh negara.

Desakan itu dibuat ketika pentadbiran Najib bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum ke-13 dan mengharapkan sokongan padu peneroka Felda yang selama ini dianggap sebagai kubu kuat Umno-BN.

Selain menggesa Isa, yang mengetuai Felda sejak setahun lalu, JKPP juga menggesa Pengarah Seranta Felda Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid dan Ketua Pegawai Eksekutif Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd, Datuk Sabri Ahmad agar berundur sama.

Desakan itu memuncak ketika proses menyenaraikan Felda Global Ventures sedang giat dijalankan.

Langkah penyenaraian itu diumumkan oleh Najib ketika membentangkan Bajet 2012 pada 7 Oktober lalu.

“Di atas segala polemik, isu dan masalah yang timbul, JKPP dan (Gerakan Persatuan Wanita) GPW dengan ini sebulat suara mengusulkan kepada Tan Sri Isa Samad, Datuk Sabri Ahmad dan Datuk Noor Ehsanuddin agar mengundur diri secara terhormat dan jika hasrat kami ini tidak ditunaikan oleh YAB Persana Menteri, jelaslah sokongan peneroka Felda semasa pilihan raya umum ke-13 tidak lagi diperlukan oleh kerajaan memerintah,” kata kenyataan media itu.

Sidang media itu dikendalikan oleh Pengerusi JKPP Shamsuddin Othman yang juga salah seorang ahli lembaga pengarah Felda.

Turut hadir pada sidang media hari ini ialah sembilan naib pengerusi JKPP Wilayah.

Pada sidang media hari ini, Shamsuddin, 59, (gambar) menyenaraikan masalah dan isu dihadapi oleh pihaknya termasuk dakwaan ketua peneroka itu dihina oleh Isa, ketiadaan maklumat yang cukup mengenai proses penyenaraian dan tindakan Seranta Felda ‘Umno’ mengganggu peneroka.

Kenyataan media menyebut Isa pada satu taklimat mengenai proses penyenaraian di Kuala Pilah pada 12 November lalu telah menghina Shamsuddin dengan mengeluarkan ayat seperti “jika budak kecil,saya dahlempang”, “munafik”, “pembohong”, “penipu”, “jika saya jumpa saya akan lutu dia”

Shamsuddin berkata, dalam pengalamannya sebagai seorang peneroka ini kali pertama seorang pengerusi menghina ketua peneroka sebegitu rupa.

Kenyataan itu menambah, “JKPP dan GPW yang mewakili majoriti ahli Koperasi Permodalan Felda menolak pelantikan Tan Sri Isa sebagai Pengerusi Koperasi Permodalan Felda melalui kuasa menteri koperasi dan meminta kerajaan menghormati hak demokrasi ahli-ahli Koperasi Permodalan Felda dan Undang-undang Koperasi Permodalan Felda.”

Kenyataan itu menambah, JKPP dan GPW juga tidak bersetuju dengan keluaran akhbar pojok 1Suara yang disalurkan dananya oleh Seranta Felda dan Jabatan Perdana Menteri.

“JKPP dan GPW ingin mencadangkan supaya unit Seranta Felda Jabatan Perdana Menteri ditutup dan pegwai-pegawai Seranta Felda yang terdiri daripada anak-anak Felda yang berniat ikhlas membantu masyarakat Felda diserapkan secara tetap dalam organisasi Felda,” katanya lagi.


The Malaysian Insider

Mak Cik Felda mampuih nak tau cerita nih...

0 org komen
Menutup bangkai penyelewengan dengan isu perkauman

Oleh Fairuz Azhan

Kementerian Kesihatan telah pun mengarahkan semua sos tiram jenama Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) ditarik balik kerana ia berbahaya kepada kesihatan dan melanggar Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.

Ini membuktikan kesahihan penemuan oleh Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua yang menyatakan sos tiram itu adalah satu daripada tujuh barangan yang melanggar akta berkenaan.

Siasatan Pua mendapati label sos tiram keluaran syarikat lain menggunakan ekstrak tiram sedangkan produk di KR1M dibuat daripada perisa tiram yang sangat kurang protein dalam bahannya.

Adakah pihak-pihak yang mengecam dan mengutuk Pua serta para pemimpin Pakatan Rakyat lain yang telah mendedahkan kepincangan barangan dan iklan KR1M yang telah mengelirukan pengguna?

Sudah tentu tidak. Apabila disemak melalui internet, rata-rata hasil cariannya akan menjurus ke arah laman-laman web pecacai siber UMNO yang tetap menegakkan benang yang sabah. Malah bahasa kurang ajar mereka semakin menjadi-jadi.

Bahan makanan berbahaya dijadikan isu perkauman

Mereka cuba mempertahankan pengendali monopoli KR1M, iaitu Mydin, dengan kata-kata “DAPig ni dengki dengan orang Melayu!”, “Orang Cina tak habis habis nak dengki dengan perniagaan Melayu!”, “Nurul Izzah bodoh, ikut telunjuk Tony Puaka”. Ini sekadar beberapa komen dan analisis para bijak pandai di kalangan mereka yang tegar menyokong UMNO yang tidak lucah untuk siaran rencana ini.

Golongan ini percaya bulat-bulat apa yang disampaikan pemimpin parti mereka yang bagaikan maksum, tanpa mempedulikan kesan produk dan bahan makanan yang berbahaya kepada kesihatan, yang mungkin menjejaskan diri dan keluarga mereka sendiri. Kecualilah, jika mereka sendiri membeli-belah di Carrefour, Giant atau Tesco.

Politik mereka yang sudah jauh terbenam dalam kemelut perkauman menjadikan golongan itu seperti buta kepada isu yang sebenar, ia merupakan masalah ketulusan, ketelusan, keselamatan dan kesihatan rakyat.

Amat memalukan, malah mendukacitakan apabila Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sendiri cuba menutup kelemahan kerajaan dengan menjadikannya isu perkauman.

Dalam tulisannya di Facebook dan Twitter, beliau mendakwa: “tony phua DAP ni masih tk habis2 menfitnah KRIM… jelas agenda DAP yg ingin menguburkan KRIM yg rata2 supplier nya terdiri dari IKS bumiputra. Rata2 pembeli nya terdiri dari gol berpendapatan rendah bumiputra. Mydin pun bumiputra. malangnya ada bumiputra spt nurul izah & zulkifli ‘menyalak’ bagi pihak DAP”

Trend menolak kebenaran

Ini bagaikan sudah menjadi trend pemimpin UMNO masa kini. Kalau ada sebarang skandal di mana rakyat dipermainkan dan wang rakyat disalahgunakan, mereka cepat-cepat menuding jari, “ini serangan terhadap UMNO!”.

Kalau berlaku rasuah, ia dipertahankan dengan kata-kata keramat, “jangan dengki dengan dengan orang Melayu!”. Ia sungguh menjijikkan bahawa segala isu di negara kita, mereka mahu sempitkan ke arah isu kaum dan agama.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyaraka Datuk Seri Shahrizat Jalil, yang terpalit dengan skandal lembu NFC, walau pun tidak membawanya sebagai isu perkauman, tetap cuba bersembunyi di sebalik kenyataan, “ia adalah serangan terhadap Wanita UMNO”. Tidak pasti pula sama ada ratusan juta wang rakyat yang diberi kepada keluarganya untuk menternak lembu tetapi digunakan untuk membeli kondominium mewah itu ada kena-mengena dengan perjuangan Wanita UMNO.

Dalam isu KR1M yang kadangkala dilihat sebagai Kedai rakyat 1Maydin, Pua dan Naib Presiden PKR Nurul Izzah telah membongkar kepincangan program yang disubsidi oleh wang rakyat itu, termasuk status produk yang tidak menepati perihal dagangan dan kesihatan serta harga sesetengah barang di kedai tersebut lebih tinggi berbanding harga pasaran.

Ini bertentangan dengan tujuan KR1M yang disubsidi demi menjamin harga yang paling murah dipasaran. Bukankah rakyat berhak diberi penjelasan tanpa perlu melibatkan soal kaum? Atau mungkin kerajaan UMNO dan Barisan Nasional merasakan tidak apa untuk menipu golongan berpendapatan rendah, khususnya orang Melayu.

Kuman dan penyakit tidak mengenal parti

Tetapi yang lagi penting ialah pendedahan pemimpin-pemimpin PR tehadap isu ini ialah kajian yang menunjukkan bahawa ada barangan di KR1M yang tidak selamat dan membahayakan kesihatan pengguna.

Walau pun Kementerian Kesihatan telah menolak kajian bahawa ada produk susu di kedai KR1M mengandung 8 kali ganda vitamin A lebih banyak daripada paras yang selamat serta terdapat juga susu yang mengandungi bakteria E.Coli, ramai pengguna mula sangsi dengan tindakan dan amalan kerajaan BN yang semakin sukar dipercayai.

Ini bukannya propaganda ciptaan UMNO-BN di mana semua benda adalah rekaan semata-mata. Ia sudah terbukti bahawa barangan bahaya dan tiada standard di KR1M boleh menjejaskan kesihatan pengguna.

Ini bukan soal politik, kaum atau agama. Kuman tidak mengenal mangsa. Penyakit tidak peduli siapa ahli UMNO, MCA, MIC, DAP, PAS atau PKR. Mungkin kerana kebanyakan keluarga menteri dan pemimpin UMNO tidak membeli barangan di KR1M, maka itu tidak menjadi masalah besar kepada mereka dan sanak-saudara serta keluarga mereka.

Jelas sekali, demi permainan politik, rakyat miskin menjadi mangsa. Selama kita berada di bawah telunjuk UMNO-BN, hanya polemik perkauman sempit sahaja akan terus dimainkan tanpa memikirkan nasib dan kesihatan rakyat. – Roketkini.com

Deyy Achiii... mana mau lari haaa.... kahkahkah...

0 org komen
Mana mau lari hah..?!

Oleh: cucupakkasim

Tiba-tiba sahaja dia sudah jadi bisu, diam, senyap, sunyi dan sepi. Tiada gambar, tiada cerita, tiada berita. Kerusi yang dia selalu duduk dalam parlimen juga kosong. Ke-mana dia sudah pergi?? Mana dia sudah lari?? Migrate?? Buat umrah?? Atau ber'jihad?? Kah..Kah..Kah

Pada ketika rakyat mahu tahu, mahu dengar sendiri dari mulut dia tentang keluarga dia dan lembu-lembu di NFC, dia menghilangkan dirinya. Begitu juga dengan Mohd Salleh, Eksekutif Chairman di NFC. Sekarang semakin menjadi lelaki yang penuh misteri. Semua rakyat yang ada mulut, yang tidak bisu, dari kedai kopi tepi jalan sampai lah ke kedai-kedai kopi diloby-loby hotel, media, internet juga sedang dan masih lagi bercakap tentang mereka, tentang lembu mereka dan juga tentang kandang super kondo mereka di-One Menerung.

Mahyudin cuba bercakap bagi pihak Sharizat dan keluarga dia, KJ cuba bercakap bagi pihak NFC, Noh Omar pula bercakap bagi pihak kerajaan. Semua mereka bercakap dalam satu nada dan satu bahasa iaitu "bahasa kerajaan", apa yang mereka cakap tu banyak yang kelentong dari yang betul, tapi it's ok sebab rakyat dah tak ambil pot, rakyat sudah 'fedup' mahu dengar apa pun alasan dan penjelasan.

Rakyat tak mahu dengar 'explaination', rakyat mahu tahu kenapa hanya bela 3,000 lebih sikit dengan modal (ikut suka mak bapa mereka,nak bayar boleh tak mau bayar pun ok) yang di beri beratus juta ringgit??

Mahyudin, KJ, Noh Omar... anda semua tak perlu lah bersusah payah dan berbuih mulut untuk mempertahankan NFC atau Sharizat atau Mohd Salleh. Yang ini semua bukan nya kerja kau orang. Ini masalah korporat.

Kepada Pakatan Rakyat, ini lah harinya dimana 'ada lori ada bas, ada hari boleh dibalas'. Ini masa yang tepat untuk kita menghentam, kita perlu jatuhkan Sahrizat. Jika kita berjaya jatuhkan dia, percayalah yang undi-undi dari wanita dan pengundi-pengundi di kota raya akan beralih kepada PR.

Kepada Sharizat dan Mohd Salleh, anda perlu terus menyembunyikan diri anda kerana jika anda muncul pada saat ini keadaan akan terus jadi dalca, jadi caca-marba.

dollah yankee -
Itu laaa...lain kali jangan pijak kepala lembu "

Najib dah arahkan Berahim pi main jauh-jauh... kahkahkah...

0 org komen

AGM Umno: Jangan singgung kaum lain semasa bahas, nasihat Najib

KUALA LUMPUR, 26 Nov ― Sementara ramai pemimpin kanan Umno melihat perhimpunan minggu depan sebagai sangat penting, Presidennya Datuk Seri Najib Razak mahu perwakilannya tidak menyinggung perasaan kaum lain semasa menyertai perbahasan.

Nasihat itu dilihat sebagai penting ketika Umno, parti teras Barisan Nasional (BN), bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13, dijangka diadakan awal tahun depan.

“Menggunakan bahasa dengan waras dan sedar yang mereka bukan berucap hanya untuk 3,000 perwakilan yang berada di dalam dewan, tetapi juga 28 juta rakyat Malaysia yang juga meneliti ucapan mereka,” kata beliau (gambar) dalam satu temu bual dengan Bernama hari ini sempena perhimpunan agung tahunan 2011 yang bermula Selasa ini.

Menjawab soalan mengenai harapan pada para perwakilan Umno pada perhimpunan kali ini, Najib yang juga Perdana Menteri memberitahu, yang paling penting ialah mereka mesti memperlihatkan imej pada pengundi luar bahawa Umno parti yang sanggup berubah dan tahu bagaimana menilai hati nurani rakyat, akan melakukan yang terbaik untuk rakyat.

“Sebab kita selalu menekankan Rakyat Didahulukan. Jika kita ingat kepada dua perkataan itu, Umno akan mendapat sokongan yang lebih menyeluruh lagi,” kata presiden ketujuh Umno ini.

Pandangan sebelum ini perwakilan-perwakilan Umno membahaskan isu dengan menyinggung kaum-kaum lain dan ia menjadi salah satu sebab kepada kekalahan teruk pada pilihan raya umum 2008.

Mengenai cabaran untuk mengangkat agenda Bumiputera dan bagaimanakah kaum Melayu menjadi lebih yakin kepada Umno, Pengerusi BN ini memberitahu, beliau yakin hakikatnya tidak ada alternatif berdaya maju kepada Umno sebenarnya dari segi kepentingan Melayu dan Bumiputera.

“Sebab, kita lihat pergantungan kepada orang lain tidak beri kita keyakinan bahawa mereka boleh dan mampu melaksana apa yang dituntut orang Melayu dan masyarakat,” kata beliau yang mengetuai Umno sejak Mac 2009.- TMI

Awas! mee segera dilapisi lilin

0 org komen
Oleh Posmen

Apa jenama mee segera kegemaran anda? Mee segera adalah makanan yang murah, mudah dan cepat malah terdapat bungkusan yang cuma perlu dimasukkan air panas untuk kegunaan mereka yang betul-betul menjimatkan masa.

Malah banyak stesen minyak yang menyediakan kemudahan air panas untuk kemudahan pengguna.

Berbagai bahan pengawet dan MSG di gunakan agar ianya tahan lama dan menambah sedap mee segera yang anda makan.

Tahukah anda mee segera yang anda makan dilapisi lilin(wax) bagi menghalangnya melekat dan nampak lebih cantik semasa anda memasaknya.

Tubuh kita pula memerlukan 4-5 hari untuk mengeluarkannya dari sistem pencernaan kita.

Jadi apa yang perlu anda lakukan untuk mengurang risiko lilin di dalam mee segera yang anda makan? Jika anda terpaksa makan mee segera ikutilah langkah berikut:

· Masak mee segera dalam periuk.

· Bila sudah masak, toskan air bagi membuang kandungan lilin. Bilas dengan air biasa bagi memastikan baki lilin betul-betul hilang.

· Masukkan mee tadi ke dalam bekas yang mengandungi air panas sebelum memasukkan bahan perasa yang disediakan.

· Makan seperti biasa.

Apa pun nasihat dari saya yang juga seorang penggemar mee segera, eloklah kurangkan kebiasaan memakan mee segera terutama bagi mereka yang masih bersekolah.

Banyak lagi makanan berkhasiat lain yang boleh mengenyangkan.

Contohnya...apa ya..oo pisang.. murah dan berzat. Selain dari itu pengalaman saya memakan buah mangga yang masak cukup membuat saya kenyang sepanjang hari.

Apa jenama mee segera kegemaran anda? Mee segera adalah makanan yang murah, mudah dan cepat malah terdapat bungkusan yang cuma perlu dimasukkan air panas untuk kegunaan mereka yang betul-betul menjimatkan masa.

Malah banyak stesen minyak yang menyediakan kemudahan air panas untuk kemudahan pengguna.

Berbagai bahan pengawet dan MSG di gunakan agar ianya tahan lama dan menambah sedap mee segera yang anda makan.

Tahukah anda mee segera yang anda makan dilapisi lilin(wax) bagi menghalangnya melekat dan nampak lebih cantik semasa anda memasaknya.

Tubuh kita pula memerlukan 4-5 hari untuk mengeluarkannya dari sistem pencernaan kita.

Jadi apa yang perlu anda lakukan untuk mengurang risiko lilin di dalam mee segera yang anda makan? Jika anda terpaksa makan mee segera ikutilah langkah berikut:

· Masak mee segera dalam periuk.

· Bila sudah masak, toskan air bagi membuang kandungan lilin. Bilas dengan air biasa bagi memastikan baki lilin betul-betul hilang.

· Masukkan mee tadi ke dalam bekas yang mengandungi air panas sebelum memasukkan bahan perasa yang disediakan.

· Makan seperti biasa.

Apa pun nasihat dari saya yang juga seorang penggemar mee segera, eloklah kurangkan kebiasaan memakan mee segera terutama bagi mereka yang masih bersekolah.

Banyak lagi makanan berkhasiat lain yang boleh mengenyangkan. Contohnya...apa ya..oo pisang.. murah dan berzat. Selain dari itu pengalaman saya memakan buah mangga yang masak cukup membuat saya kenyang sepanjang hari.

Sengeh sorang-sorang bila aku tengok iklan nih... haha...

0 org komen

Cara lama UMNO nak per'bodo' Melayu...

0 org komen
Umno ambil mudah tutup skandal besar

Untuk menutup skandal besar yang tidak terjawabnya saban hari, Umno kini mengambil langkah mudah bersifat murahan untuk menipu rakyat bahawa mereka sedang bertransformasi dan juga giat memberikan gula-gula politik menjelang pilihanraya.

Selepas kegagalannya meningkatkan pendapatan kebanyakan rakyat jelata, kerajaan Umno-BN mengambil langkah mudah untuk mengurangkan kos sara hidup rakyat dengan menubuhkan Kedai Rakyat 1Malaysia, kini muncul pula terbaru Kedai Ikan Satu Malaysia yang menjanjikan pelbagai jenis ikan dengan harga yang murah.

Umno turut mengambil langkah mudah dalam membendung kemarahan rakyat menuntut hak kebebasan berhimpun dengan percubaan membodohkan rakyat bahawa mereka sedang berubah dengan mengemukakan Rang Undang-Undang Perhimpunan Awam 2011, yang hanya harum namanya, tetapi lebih kejam daripada akta sebelumnya.

Setelah melihat kemarahan para mahasiswa yang kian meningkat terutamanya setelah nasib yang melanda professor Aziz Bari dan keputusan mahkamah rayuan terhadap 4 pelajar UKM, kerajaan Umno dilihat sekali lagi mengambil langkah mudah untuk meredakan keadaan dengan mengumumkan pemindaan terhadap Seksyen 15 AUKU untuk membenarkan mahasiswa terlibat dalam politik, tapi pada masa yang sama tetap merayu keputusan mahkamah rayuan yang mengistiharkan seksyen 15 AUKU tidak sah dari segi perlembagaan.

Semua langkah mudah yang diambil oleh kerajaan Umno telah memberikan signal jelas kepada rakyat bahawa para pemimpin Umno sememangnya tidak ikhlas, tidak ingin berubah, dan malah sedang bertransformasi ke arah lebih teruk kerana tidak berfikir panjang sebelum mengemukakan sesuatu.

Segala langkah mudah yang diambil Umno bermotifkan keuntungan politik pendek semata-mata, dan hanyalah taktik murahan untuk mendapat undi rakyat dalam PRU13 yang semakin mendekat.

Kecelaruan dan kenaifan pemikiran pemimpin Umno dalam mengambil langkah mudah ini turut membuktikan kebimbangan mereka dengan perubahan kesedaran politik rakyat kini.

Skandal National Feedlot Corporation dan RUU Perhimpunan Awam 2011 telah menyedarkan rakyat bahawa sudah tiba masanya untuk mengiatkan kempen ‘Asal Bukan Umno’ demi menyelamatkan negara.

Katakan ‘Cukup’ pada pembohongan Umno dan tunjukkan kepada para pemimpin Umno yang bermuka-muka ini bahawa rakyat Malaysia tidak sebodoh dan semurah yang mereka tanggapkan.

Kini rakyat hanya mempunyai satu jalan keluar untuk mendapatkan transformasi yang diharapkan untuk negara iaitu menunjukkan menunjukkan jalan keluar bagi Umno dalam PRU akan datang, insyaAllah.

Tuan Ibrahim Tuan Man
Ketua Penerangan PAS Pusat

Laaa... hampa tak tau ka Najib memang lemah... kahkahkah...

0 org komen
Umno kini parah, akibat buatan pemimpinnya sendiri


Perhimpunan pada disember 2011 akan menjadi penebus pskologi untuk Umno sebelum ia berdean dengan pilihanraya. Ada pengkritik yang berpendapat bahawa keputusan sudah pun dibuat dan Umno tidak dapat diselamatkan. Umno sudahpun dianggap lemah dibawah kepimpinan ini.

Walaubagaimanapun, ramai dikalangan pemimpin Umno akan tetap mengutarakan retorik tidak tidak masuk akal untuk memastikan ahlinya menyokong mereka pada Pilihanraya umum ke 13 yang akan diadakan berkemungkinan besar awal tahun depan. Tidak ramai dikalangan mereka sedar bahawa kebanyakkan ahli mereka sebenarnya gundah gulana memikirkan kepimpinan parti.

Ramai ahli yang sedar bahawa tidak semuanya baik diantara parti itu dengan BN. Imej yang semakin teruk telag menyebabkan kebanyakkan ahlinya menjadi terdesak. Mereka sekarang tidak mempunyai banyak pilihan dan terus menggunakan seks, bangsa, agama dan kesetiaan untuk memenangi hati pengundi Melayu. Strategi itu juga tidak memberikan impak yang baik untuk parti untuk pilihanraya seterusnya.

Delegasi itu nanti, walaupun berasa kecewa, mungkin akan tidak menyentuh mengenai hal-hal yang penting yang merosakkan Umno kerana elemen feudal mereka akan menyebabkan wujud pendekatan laissez-affair dalam politik. Delegasi akan berkemungkinan berdiam diri kerana takut mereka akan dicela sekiranyan mereka mengkritik pemimpin.

Retorik panas daripada delegasi semasa perhimpunan itu akan menjadi seperti icing pada kek yang buruk. Tindakan mengapi-apikan sentiment agama dan bangsa hanya akan menutup kelemahan mereka seraya mengaburi pandangan ahli mereka. Ramai ahli akan tetap menghadiri persidangan tetapi mereka tetap berasa marah terhadap prestasi pemimpin Umno. Kebanyakkan pemimpin mereka sekarang ini sememangnya tidak menyinar langsung.

Mereka sedar bahawa kebanyakkan pemimpin Umno merupakan beban buat parti itu sendiri yang sudahpun berusia 55 tahun dan mereka mungkin juga mahu pembangkang menang dalam pilihanraya seterusnya supaya ini dapat menyedarkan dan membersihkan Umno. Ini adalah harapan terpendam ahli Umno memandangkan mereka tidak boleh dilihat menyuarakan kekecewaan mereka di perhimpunan itu nanti kerana takut boleh di ambil tindakan. Drama-drama dan gimik-gimik perhimpunan itu nanti akan tetap di ketengahkan oleh media kerajaan walaupun orang ramai sebenarnya tidak lagi berminat dengannya.

Menunggang kuda yang salah

Mahathir Mohamad, perdana menteri paling lama berkhidmat seperti suka menunggang kuda tetapi, beliau tidak cukup mengkaji kuda yang suka meruntuhkan tiang sosial masyarakat Malaysia. Beliau sebenarnya telah menunggang kuda yang salah iaitu Perkasa untuk membawa kejayaan kepada Umno dan BN pada pilihanraya umum tahun depan.

Mahathir sedang membuatkan kehadirannya dalam Perkasa dirasai dan mengetengahkan Najib Razak sebagai pemimpin yang lemah dan cuba sedaya upaya mengatur Umno dan BN untuk membaikpulih imej nya sebagai perdana menteri. Najib dilihat oleh ramai sebagai membawa banyak masalah personal dan psikologi bersama beliau. Beliau gagal meredakan kemelut dalam Umno dan Mahathir sedar akan perkara ini.

Mahathir lantang mengkritik polisi kerajaan yang dibuat oleh mereka yang mentadbir selepas beliau – yang dipilihnya sendiri, Abdullah Badawi. Gagal untuk menutup mulut beliau dan tidak mahu melihat Umno jatuh ibarat pokok yang buruk, beliau telah sekali lagi bersuara mengenai beberapa polisi Najib walaupun dengan rasa was-was kerana takut Najib akan jatuh dan Umno juga musnah.

Mahathir sedar bahawa masalah peribadi pemimpin, rasuah yang semakin menjadi-jadi, penyalahgunaan wang cukai, kelembapan ekonomi, ketidak-adilan dan kecekapan kerajaan akan membawa negara kepada kehancuran.

Ahli UMNO yang berharap

Mahathir merasakan bahawa jika dia terus mengkritik Najib dengan keras, UMNO akan hancur dan tidak boleh diperbaiki. Jika dia senyap UMNO akan jatuh. Pada masa-masa tertentu, Mahathir terpaksa menghadapi dilema ini – bukan sebab dia sayang Najib tetapi dia terlalu cinta pada UMNO.

Mahathir juga terhutang budi dengan Allahyarham ayahanda Najib, Abdul Razak Hussein (perdana menteri kedua Malaysia), kerana membawa dia kembali ke dalam UMNO selepas dia dipecat daripada parti pada tahun 1969 oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman, perdana menteri pertama negara. Apa lagi, Mahathir juga tidak sanggup melihat musuh politik nombor satunya, Anwar Ibrahim, menjadi perdana menteri - sekurang-kurangnya semasa dia masih wujud. Tidak mengapa jika Anwar menjadi Perdana Menteri selepas kematian beliau. Atas sebab ini, Mahathir telah menyokong Perkasa - menunggang 'kuda' yang salah dan memikirkan bahawa pasukan UMNO yang ditolak ini boleh menyelamatkan UMNO. Beliau telah mencipta satu kesilapan besar untuk dirinya sendiri dan UMNO dengan langkah ini.

Jika dikaji selidik dalam talian ini boleh diambil sebagai penunjuk keadaan, maka UMNO akan menghadapi masalah dalam dalam pilihan raya umum akan datang. Sejumlah besar responden dari kalangan 1879 pengundi Melayu yang berpotensi dan 1657 pengundi bukan Melayu di negara ini (limitasi pengajian: Korpus hanya terdiri daripada mereka yang mempunyai akses kepada Internet) tidak berpihak kepada Mahathir, Perkasa mahupun Ibrahim Ali:

# 1 Apakah Mahathir masih relevan kepada orang Melayu? Ya (29 peratus) Tidak (68 peratus) No response (3 peratus)

# 2 Bolehkah Perkasa membantu UMNO memenangi Pilihan Raya Umum akan datang? Ya (9 peratus) Tidak (83 peratus) No response (8 peratus)

# 3 Apakah Perkasa suatu liabiliti kepada UMNO? Ya (84 peratus), Tiada (9 peratus), No response (7 peratus)

# 4 Adakah UMNO memerlukan Perkasa untuk memenangi pilihan raya umum akan datang? Ya (3 peratus), No (85 peratus), No response (12 peratus)

# 5 Adakah parti-parti komponen Barisan Nasional (di luar UMNO) selesa dengan Perkasa? Ya (1 peratus), No (94 peratus) No response (5 peratus).

# 6 Perkasa menjejaskan peluang bukan Melayu mengundi untuk Barisan Nasional (BN)? Ya (87 peratus), Tiada (3 peratus), No response (10 peratus)

# 7 Apakah Perkasa liabiliti kepada Barisan Nasional (BN)? Ya (93 peratus), Tiada (3 peratus), No response (4 peratus)

# 8 Patutkah Perkasa menjadi sebuah parti politik? Ya (18 peratus), No (54 peratus), No response (28 peratus)

# 9 Apakah Perkasa ikhlas dalam peranannya dalam menyatukan orang Melayu? Ya (5 peratus), No (86 peratus), No response (9 peratus)

# 10 Adakah Perkasamemcahbelahkan orang Melayu lebih daripada menyatukan mereka? Ya (79 peratus), No (11 peratus), No response (10 peratus)

# 11 Adakah Melayu selesa dengan Perkasa? Ya (9 peratus), No (79 peratus), No response (12 peratus)

# 12 Adakah bukan Melayu selesa dengan Perkasa? Ya (2 peratus), No (95 peratus), No response (3 peratus).

# 13Patutkah UMNO berbaik-baik dengan Perkasa untuk mendapatkan semula undi Melayu? Ya (8 peratus), No (83 peratus), No response (9 peratus)

# 14 PAtutkah UMNO menjauhkan diri daripada Perkasa? Ya (87 peratus), Tiada (6 peratus), No response (7 peratus).

# 15 Bolehkah sekiranya Perkasa menjadi satu platform yang lebih baik untuk orang Melayu berbanding UMNO, PAS atau PKR? Ya (4 peratus), No (89 peratus) No response (7 peratus).

Najib dilihat sebagai pemimpin yang lemah

Bertentangan dengan apa yang Mahathir fikirkan mengenai dirinya, kebanyakan pengkritik melabelkan beliau sebagai dinasor dalam politik Malaysia. Kepada rakyat, beliau telah dianggap sebagai sudah melepasi jangka hayat politik beliau, konservatif, tua dan tidak relevan.Mahathir yang keras kepala masih belum mahu menarik brek politiknya walaupun dengan usia tuanya itu dan selepas meninggalkan kerajaan 8 tahun yang lalu – dan ini lebih mengecewakan beberapa pemain muda dalam UMNO, seperti Khairy Jamaluddin.

Banyak lagi dalam UMNO yang tidak berada dalam buku baik beliau, tidak cukup gembira kerana Mahathir mati terhadap mereka. Najib, yang dilihat sebagai pemimpin yang lemah, tidak mempunyai pilihan lain tetapi sedang berhati-hati supaya tidak menyinggung perasaan Mahathir, kerana dia mampu membawa kembali apa yang telah berlaku kepada pendahulunya, Abdullah, perdana menteri kelima Malaysia. Namun, akhir-akhir ini, Mahathir telah agak terganggu dengan beberapa keadaan yang tidak menyenangkan yang berlaku dalam UMNO. Kepada kepimpinan yang ada sekarang, Mahathir tidak akan teragak-agak untuk memberi petunjuk bahawa bagi setiap lelaki yang 'gagal', ada seorang wanita.

UMNO kini dilihat oleh rakyat Malaysia sebagai parti yang lemah dan bersandar sepenuhnya kepada Perkasa untuk memenangi sokongan Melayu yang telah hilang. Sebaliknya, Perkasa, telah dengan jayanya membawa perkauman seraya memberi imej buruk kepada UMNO. UMNO telah membuat kesilapan besar dalam politik dengan memberi gambaran kepada rakyat bahawa Perkasa adalah pasangan sejiwa parti itu dan ini telah menimbulkan kemarahan MCA, MIC dan Gerakan.

Oleh itu, Perkasa bukanlah aset kepada UMNO, ia telah memakan diri sendiri dan ini membuatkan imej BN terjejas dengan teruk. Perkasa - sebuah organisasi yang tidak penting dalam politik Malaysia - juga ditolak pihak yang berpendirian sederhana di dalam UMNO. UMNO dan Barisan Nasional (BN) akan kehilangan undi penting dalam pilihan raya umum akan datang jika Perkasa dibiarkan berbuat sesuka hati dan Mahathir berterusan merungut tentang rasa tidak puas hati mengenai hal-ehwal UMNO.

Mahathir silap dalam analisisnya pada tahun 2008 mengenai hasil pilihan raya umum. BN mengalami kekalahan teruk dalam pilihan raya umum 2008 bukan kerana perpecahan Melayu tetapi orang Melayu sebenarnya bersatu dalam melumpuhkan BN kerana keangkuhan dan ketidakcekapannya.Keputusan pilihan raya bukan sahaja menunjukkan kehadiran perpaduan Melayu di negara ini tetapi juga perpaduan Malaysia yang menjadi petanda baik bahawa Malaysia adalah untuk semua orang.

BN menyerahkan 82 kerusi persekutuan dan lima kerajaan negeri kepada pembangkang dalam pilihan raya Mac 2008 dan ini telah mencerminkan demokrasi yang sihat di negara ini yang dalam jangka masa panjang akan membawa keadilan politik yang lebih baik kepada negara. Kelihatan seperti bukan sahaja sejumlah besar orang Melayu tidak akan menyokong UMNO, malah kebanyakan daripada kumpulan etnik yang lain juga tidak akan mengundi BN pada pilihan raya umum akan datang.

Rakyat Malaysia akan menjadi Bangsa Malaysia

Pilihan raya umum akan datang akan menyaksikan sekali lagi undi perpecahan di kalangan semua kaum di negara ini. Kaum atau agama tidak akan menjadi kriteria utama yang akan menentukan gabungan yang akan mendapat kemenangan. Isu-isu yang akan mempengaruhi keputusan pilihan raya umum yang akan datang adalah ekonomi, rasuah, kadar jenayah yang semakin meningkat, sistem pendidikan yang lemah dan kos hidup yang tinggi. Bangsa dan agama tidak akan menjadi pembolehubah yang penting dalam menentukan gerak balas pengundi. Rasuah, skandal, kepura-puraan di kalangan pemimpin dan keangkuhan – adalah sesuatu yang biasa di kalangan pemimpin-pemimpin UMNO dan BN – inilah yang akan membawa rakyat pelbagai kaum dan agama untuk bersama-sama menggulingkan tuan-tuan politik yang sedia ada di peringkat persekutuan.

Sekali lagi, orang bukan Islam tidak akan teragak-agak untuk mengundi PAS dan orang Melayu juga tidak ragu-ragu untuk mengundi calon-calon yang bukan Islam kali ini. Penekanan secara tiba-tiba Mahathir dan Ketuanan Melayu tidak akan berjaya kerana orang ramai melihat ini sebagai helah politik UMNO untuk terus berkuasa dan kekal angkuh. Atas alasan ini, kelihatan seperti rakyat Malaysia akan menjadi Bangsa Malaysia, yang tidak henti-henti dicanangkan oleh Mahathir semasa tempoh beliau sebagai Perdana Menteri dan idea beliau ini didokumenkan dalam Memoirs (2011). Mahathir seharusnya berasa gembira melihat visi beliau yang akan menjadi kenyataan - Bangsa Malaysia - kini menjadi kenyataan selepas beliau tidak lagi menjadi perdana menteri negara:

"Kita perlu mewujudkan satu bangsa Malaysia yang bersatu padu. Walaupun lahir dari pelbagai kaum, semua rakyat Malaysia telah melihat diri mereka sebagai rakyat dari negara yang sama.Walaupun berbeza asal-usul kita, kita menuju ke arah yang sama. Kita juga mungkin berbeza dari segi politik tetapi kesetiaan dan dedikasi kepada negara tidak tergugat. Kami semua, tanpa pemisah atau had, sebahagian daripada satu Bangsa Malaysia - satu umat Malaysia, satu tapi pelbagai "(p597-8).

UMNO perlu undi bukan Melayu sepertimana ia memerlukan undi Melayu, UMNO tidak boleh dilihat sebagai parti Melayu 'unggul' seperti yang Perkasa atau Mahathir mahukan.UMNO telah mengambil petunjuk dari PAS, PKR dan DAP di mana pemimpin-pemimpin mereka secara rasional berpendapat bahawa parti-parti politik harus memenuhi keperluan masyarakat yang berbilang kaum walaupun terdapat kepelbagaian dalam bangsa atau agama.

UMNO menolak Perkasa yang membuang masa mereka memperjuangkan isu-isu perkauman yang mungkin relevan dalam tahun 1940-an tetapi tidak dalam era ini. Ektrimis kaum juga harus sedar bahawa bangsa Melayu bukanlah baka tulen. Mereka banyak bercampur-campur dan sebahagian besar daripada mereka lebih toleransi kepada orang-orang berbilang kaum dan beragama lain. Orang-orang Melayu moden tidak melihat pada bangsa atau agama sebagai perkara-perkara yang penting dalam politik. Mereka kini mencari pendidikan, ekonomi dan kerajaan yang bebas rasuah untuk membawa Malaysia ke arah di mana semua rakyat akan mempunyai peluang yang sama dalam masyarakat.

Bangsa dan agama tidak akan memberi banyak kesan dalam politik semasa pilihan raya umum akan datang. Malangnya, UMNO, Perkasa, dan Mahathir ketinggalan dalam pemikiran politik mereka. Pluralisme atau perpaduan di dalam kepelbagaian ini yang lebih dikehendaki oleh generasi sekarang- orang Melayu dan rakyat Malaysia secara umum.

Bangsa Melayu telah berubah menjadi orang-orang yang matang

UMNO, PAS dan PKR mungkin tidak mempunyai masalah untuk menarik ahli-ahli komuniti yang berbakat. Melayu tidak hidup dalam kepompong seperti pada tahun 1950-an 'atau sebelum itu. Bangsa Melayu telah berubah menjadi orang-orang yang matang yang sanggup untuk menampung mana-mana parti politik yang boleh membawa kepada sebuah kerajaan yang bersih rasuah.

Pilihan raya umum dijangka akan diadakan sekitar awal tahun depan – akan menjadi suatu tugas yang sukar bagi BN untuk mengekalkan Putrajaya. Untuk BN memperoleh dua pertiga majoriti seperti biasa adalah agak sukar untuuk direalisasi. Ada kemungkinan bahawa BN akan kalah dalam pilihan raya ini dengan majoriti mudah. Rakyat berwajah baru - orang Melayu Cina, India dan Orang Asli sudah bersedia untuk memperbaharui politik dan tadbir urus negara. UMNO dan BN akan berakhir dan menjilat luka-luka mereka sebelum mereka boleh kembali dalam pilihan raya umum masa depan, dan kali ini mungkin dengan pasukan yang lebih bersih.

Sistem dua parti kini semakin serasi dengan jiwa rakyat Malaysia dan ini membimbangkan pemikir UMNO lebih daripada ahli-ahli biasa. Apabila pembangkang semakin popular di kebanyakan negeri, ahli-ahli UMNO akan lebih fokus kepada imej mereka daripada menyatukan parti.

Berjuta-juta ringgit dibazirkan untuk membina imej dan wang yang dibelanjakan untuk rakyat asing untuk tujuan ini mungkin lebih baik digunakan untuk membantu rakyat. Semua akronim hebat untuk pembaharuan ekonomi dan mengherankan minda mereka yang seperti Warren Buffett dan Carlos Slim - belum diterjemahkan ke realiti selepas hampir empat tahun UMNO / BN menjadi kerajaan. Mahathir sedar bahawa tiada apa-apa yang nyata berlaku dalam ekonomi. Apabila tidak banyak langkah yang telah diambil dan ini mengingatkan rakyat Malaysia kepada pemimpin yang terdahulu - Abdullah - yang sedang tidur semasa tugasnya selama hampir dua penggal sebagai Perdana Menteri.

Tiada cara untuk atasi kelemahan

UMNO sangat kuat rasuah sehinggalah ke terasnya kata Mahathir. UMNO akan kucar-kacir dan pilihan raya umum akan datang akan menyaksikan parti itu kehilangan lebih banyak kerusi kepada Pakatan. Terdapat puak dan perbalahan dalaman dalam parti. Ramai yang mengintai peluang menjadi pemimpin-pemimpin cawangan. Terdapat ramai yang mengharapkan UMNO untuk membawa masuk wang dan kontrak untuk mereka.

Laporan Ketua Audit Negara bagi tahun-tahun yang lepas telah menunjukkan bagaimana wang pembayar cukai telah dengan cuai dibelanjakan. Pesalah rasuah telah dilepaskan untuk memelihara imej UMNO dan kerajaan. Dana yang sepatutnya digunakan untuk menghasilkan daging lembu berakhir dengan pembelian kondominium untuk 'lembu suci', begitu juga percutian dan melaksanakan Umrah. Kemelut RM250 juta NFC telah menarik minat yang meluas dikalangan orang awam dan kekecewaan mereka. Pemimpin pula senyap mengenai isu ini.

Tiada siapa dalam UMNO akan mempersoalkan perkara ini kerana setiap ahlinya mempunyai aspirasi untuk menjadi kaya melalui parti. Dari membeli mi Maggie ke kapal selam, rakyat melihat wang pembayar cukai telah disalahguna. Najib terlalu sibuk membina imej peribadinya sehinggakan beliau tiada masa untuk memastikan dana awam dibelanjakan dengan betul.

Mahathir juga bukan penyelesaian untuk UMNO kerana beliau dilihat sebagai orang di belakang kumpulan ekstrimis - Perkasa. MCA, MIC dan Gerakan tidak menyukai Mahathir kerana dilihat mereka sebagai berdiri di atas nama bangsa. UMNO juga secara beransur-ansur menjadi lebih tidak relevan kepada nasib orang Melayu tulen atau pribumi disebabkan campuran India Muslim, Arab, Indonesia dan banyak bangsa asing lain.

Banyak cawangan UMNO kini diketuai oleh mereka yang berfikiran wang dan sesetengah daripada mereka bukanlah Melayu tulen atau yang Asli. Perhimpunan Agung UMNO yang akan diadakan Disember ini akan menyaksikan satu protes senyap daripada wakil-wakil terhadap pemimpin-pemimpin mereka yang sedia ada kerana mereka mempunyai firasat bahawa UMNO dan BN akan mempunyai harapan yang sedikit untuk menang dalam pilihan raya umum akan datang.

UMNO meninggal dunia akhirnya

Kali ini perwakilan UMNO perlu bimbang mengenai imej kendur parti tersebut. Pilihan raya umum akan datang akan melihat sistem dua parti berbalah untuk kuasa yang boleh membawa kepada kematian akhirnya. Kerajaan yang mengamalkan rasuah pasti tidak akan menjadi pilihan rakyat dalam pilihan raya umum akan datang.

Perhimpunan Agung UMNO pada bulan Disember tidak syak lagi akan menjadi suam-suam kuku kerana delegasi takut membangkitkan isu yang menyelebungi parti itu dan memikirkan penyelesaian untuknya. Perwakilan akan menghadiri perhimpunan itu dengan perasaan teragak-agak kerana mereka tidak akan mampu untuk meluahkan rasa tidak puas hati mereka. Seolah-olah mereka tidak gembira dengan kepimpinan mereka dan akan teragak-agak untuk menyuarakan ketidakpuasan hati mereka.

Pelantikan menteri kebanyakkan melalui pintu belakang telah mengecewakan banyak ahli UMNO. Mereka juga melihat pelantikan Ezam Mohd Nor dan Nallakarupan KS - sebagai senator sebagai helah politik untuk menyelamatkan kepimpinan atasan lebih daripada segala-galanya. Ini telah menghina kebijaksanaan kebanyakkan ahli-ahli UMNO dan rakyat Malaysia biasa, dan dianggap oleh rakyat sebagai satu pembaziran wang pembayar cukai.

Ekonomi terus lemah dengan kos sara hidup meningkat. Berjuta-juta ringgit yang dibelanjakan untuk membina imej pemimpin disia-siakan dan tidak memihak kepada akar umbi. Pengundi juga tidak gembira dengan rasuah yang berleluasa dalam kerajaan dan politik berat sebelah dan pilih kasih yang berlaku di dalam BN serta memburukkan imej Umno.

Dalam UMNO, minda Melayu agak feudal dan kebenaran tidak dapat diucapkan secara langsung, terutama apabila ia menyentuh tentang orang-orang diperingkat tertinggi dalam hierarki politik atau sosial. Mereka akan menyimpannya seperti bom masa dalam perasaan dalaman mereka sehingga pilihan raya umum akan datang ia akan meletup. Ramai ahli UMNO akan mengundi pembangkang seperti apa yang mereka lakukan pada tahun 2008 – inilah satu-satunya cara untuk memperbaiki akhlak UMNO dan BN mengenai politik dan tadbir urus yang sepatutnya.

Malaysia Chronicle
Related Posts with Thumbnails